اسراف در مواد غذایی معضل بزرگ اجتماعی و اقتصادی چین

اسراف در مواد غذایی معضل بزرگ اجتماعی و اقتصادی چین

آب و غذا

در شرایطی که بیماری های همه گیر و بلایای طبیعی باعث بروز مشکلاتی در تامین مواد غذایی در سراسر جهان شده است، چین از معضل اسراف در مواد غذایی رنج می برد و این به یک چالش بزرگ برای توسعه اجتماعی و رشد اقتصادی کشور مبدل شده است.

کمبود مواد غذایی برای سیر کردن جمعیت دنیا یک معضل جهانی است و میزان اسراف مواد غذایی در جهان به طور میانگین سالانه به یک میلیارد و ۶۰۰ میلیون تن می رسد در کنار این باید معضل مصایب،  بلایای طبیعی و بیماری های همه گیر را نیز اضافه کرد اما این چالش برای کشورهای مختلف متفاوت است و چین نیز از این امر مستثنی نیست.

از سال ۲۰۱۳ میلادی که «شی جین پینگ» رییس جمهوری خلق چین، قدرت را در کشور در اختیار گرفت برنامه ای برای مبارزه با اسراف در مواد غذایی و مصرف با عنوان «بشقاب های خود را خوب پاک کنید»  به اجرا گذاشته شد که ابتدا مسئولان رده بالا و سپس مقام های مراتب مختلف را دربر می گرفت اما بتدریج این موضوع وارد فرهنگ عامه مردم شده است و دولتمردان چین در حال تزریق این فرهنگ هستند که باید از اسراف و مصرف بی رویه مواد غذایی پرهیز کرد.

بخصوص برای چین که یک میلیارد و ۴۰۰ میلیون نفر جمعیت دارد و بشدت به واردات محصولات غذایی وابسته است این امر می تواند حیاتی باشد و اگر مصرف بی رویه به شکل امروز در جامعه چین ادامه یابد قطعا سال های آینده برای کشور مشکلات بسیار خواهد بود.

در فرهنگ مردم چین رسم است که اصولا برسر هر سفره چندین نوع غذا مصرف می شود بویژه این روزها جوانان به مصرف بی رویه روی آورده اند و به دلیل اینکه خانوارها از رفاه بیشتری برخوردار شده اند، اسراف نیز در میان آنها بیشتر شده است و در رستوران ها فراوان به چشم می خورد که دهها غذا سفارش داده می شود و بیشتر آنها نیمه خورده روی میزها رها می شود این مساله به یک فرهنگ عامه پسند تبدیل شده است و ظاهرا حتی اگر کسانی نخواهند این میزان غذا سفارش دهند ممکن است از سوی دیگران مورد سرزنش نیز قرار گیرند.

دولت اکنون پادرمیانی کرده است و می کوشد تا این فرهنگ نادرست را بتدریج تغییر دهد و با شعار بشقاب های خود را تمیز کنید وارد میدان شده است تا به این شکل به مردم بیاموزد که اسراف نکنند و فرهنگ مصرف بی رویه را کنار بگذارند به طوری که "شی جین پینگ" رییس جمهوری چین هم در چند روز گذشته از مردم خواست فرهنگ غذایی خود را اصلاح کنند.

تلویزیون مرکزی چین در یکی از تازه ترین برنامه های خود در مبارزه با مصرف بی رویه گزارش کرد که وقتی نزدیک به ۸۲۰ میلیون نفر از مردم دنیا با گرسنگی روبرو هستند و نمی توانند غذای کافی دریافت کنند، اسراف چه معنایی می تواند داشته باشد.

گزارش های شوکه کننده ای از اسراف در چین وجود دارد تا جایی که «ون تیه جان» از کارشناسان مواد غذایی و کشاورزی در این کشور می گوید: میزان غذایی که سالانه در چین اسراف می شود می تواند غذای ۲۰۰ میلیون نفر دیگر را تامین کند مردم باید به کمتر مصرف کردن تشویق شوند همانطور که امروز حتی برخی از سالن های غذاخوری به مشتریان خود گوشزد می کنند نباید بیش از حد غذا سفارش دهند هرچند سیاست های تشویقی هم می تواند برای مقابله با این پدیده زشت مطلوب و موثر باشد.

از رسانه های کشور نیز کمک گرفته شده است تا برای مردم روشن کنند که چین و کشورهای دیگر دنیا با مشکل تامین مواد غذایی روبرو هستند و معضل بیماری های همه گیر،  جاری شدن سیل و خشکسالی نیز اوضاع را برای کشورها و بخصوص پرجمعیت ترین آنها سخت تر کرده است.

«شی جین پینگ» رییس جمهوری خلق چین شخصا خواستار آن شده است که معضل بحران در مواد غذایی برای مردم روشن شود و برای این منظور باید ساختاری ایجاد شود که هدف آن جلوگیری از ضایع کردن مواد غذایی و نهایتا از بین بردن اسراف باشد و به مصرف بی رویه که فرهنگی نادرست است، پایان دهد.

او از همه ارگان ها خواسته است تا فرهنگ عموم مردم را تقویت کرده و به آنها این آگاهی را درباره پرهیز از اسراف بدهند او اخبار مربوط به اسراف را شوکه کننده توصیف کرده و افزوده است هرکسی که اسراف و مصرف بی رویه دارد باید از این کار شرمسار باشد و این باید به یک فرهنگ عمومی تبدیل شود و مردم و مسئولان از اسراف اجتناب کنند.

«جانگ فونگ تیان» از کارشناسان دانشگاه خلق در پکن می گوید: امنیت غذایی در چین بشدت تحت تاثیر بحران هایی نظیر سیل و کرونا قرار گرفته است و فشار زیادی برای تامین مواد غذایی به کشور وارد می شود البته ذخایر غلات کماکان در شرایط خوبی قرار دارد.

او می افزاید: شایسته است که آحاد مردم این موضوع را جدی تلقی کنند آنها باید درک دقیقی از وضعیت داشته باشند بحران در تامین مواد غذایی برای هر کشوری خطرناک است چینی ها باید ضایع کردن و اسراف کردن را کنار بگذارند.

سازمان ملل هشدار داده است که دنیا در پنج دهه دیگر با بحران مواد غذایی روبرو خواهد شد و کشورهایی نظیر هند،  برزیل و آمریکا که حالا بشدت درگیر کرونا هستند، چالش های بسیاری دارند.

آمارها نشان می دهد که چین دارای ذخایر بسیار غنی غلات چون برنج و گندم است حتی اکنون میزان تولید غله سالانه چین از یک هزار و ۳۰۰ میلیارد کیلوگرم فراتر رفته و ذخایر این کشور در ۱۰۰ درصد تکمیل قرار دارد.

خبرگزاری شینهوا هم گزارش کرده که میزان تولید غله تابستانی چین در سال ۲۰۲۰ میلادی به ۱۴۳ میلیارد کیلوگرم رسیده است که یک میلیارد و ۲۰۰ میلیون کیلوگرم بیش از دوره مشابه سال قبل است در همین مدت میزان تولید گندم چین با ۰/۶ درصد افزایش به ۱۳ میلیارد و ۲۰۰ میلیون تن رسیده با این حال هشدار داده شده است که جاری شدن سیل در نقاط مختلف چین می تواند باعث کاهش تولید غلات در برخی از نواحی شود و برای همین همچنان باید حساسیت ها برای تامین مواد غذایی جدی باشد.

کارشناسانی نظیر جانگ تاکید می کنند که ذخیره غلات کافی نیست چین با آمریکا در چالش است همه گیری دنیا را آزار می دهد و کشورهای دیگر برای تامین مواد غذایی با مشکل مواجه هستند و جنگ تجاری بین کشور از جمله بین چین و آمریکا شرایط را دشوارتر کرده است.

با این وصف اکنون غیر از برنامه ریزی برای مقابله با اسراف، دولت چین برنامه های دیگری را در دستور کار قرار داده است از جمله اجرای برنامه درازمدت برای جلوگیری از اسراف و ترویج فرهنگ مصرف مطلوب و منطقی و اینکه رسانه ها و ارگان های مختلف نیز برای ترویج این فرهنگ به خدمت گرفته شده اند.

در اقدامی دیگر به مدارس تاکید شده است باید دانش آموزان چینی را با موضوع امنیت غذایی آشنا سازند و از کودکی به آنها آموخته شود که باید بدرستی از مواد غذایی مصرف بهره ببرند بخصوص اینکه بخش اعظمی از اسراف ها در میان اقشار جوانتر و حتی در مدارس به ثبت رسیده است و گروه های گردشگر نیز جزو پرمصرف کنندگان محسوب می شوند افزون بر این پخش برنامه ها و مستندهای تلویزیونی برای ترویج فرهنگ مبارزه با اسراف در چین شروع شده است.  

آمارهای رسمی نشان می دهد که در چین به ازای هر فرد ۹۳ گرم غذا در هر وعده غذایی اسراف و ضایع می شود و نرخ اسراف در کشور به ۱۱/۷ درصد می رسد./ایرنا

برچسب ها: چین مواد غذایی