آب و غذا

امسال چند هکتار از اراضی کشاورزی به کشت گندم اختصاص می‌یابد؟

امسال چند هکتار از اراضی کشاورزی به کشت گندم اختصاص می‌یابد؟

مجری طرح گندم وزارت جهادکشاورزی گفت: در سال زراعی ۱۴۰۴-۱۴۰۳ کشت ۵.۹ میلیون هکتار گندم در اراضی آبی و دیم کشور هدفگذاری و برنامه‌ریزی شده است.

به گزارش آب و غذا به نقل از مهر ، سهراب سهرابی، مجری طرح گندم وزارت جهاد کشاورزی امسال برنامه ابلاغی ما به استان‌ها، کشت ۴ میلیون هکتار گندم دیم و یک میلیون و ۹۰۰ هزار هکتار گندم آبی است.

از اواخر شهریور و ابتدای مهر، عملیات کشت گندم در کشور آغاز شده و تا کنون حدود ۲ میلیون و ۸۰۰ هزار هکتار گندم دیم و حدود ۷۰۰ هزار هکتار گندم آبی کشت شده است.

سهرابی با بیان اینکه عمده کشت گندم مربوط به استان‌های سرد و معتدل سرد است، تصریح کرد: عملیات کشت در اقلیم گرمسیری و مرطوب شمال نیز آغاز شده و ادامه دارد.

وی پروژه جهش تولید در دیمزارها را یکی از پروژه‌های مهم در راستای تولید پایدار گندم عنوان و اذعان کرد: طرح جهش تولید در دیمزارها در سال زراعی جاری در سطح ۶ میلیون هکتار برای انواع محصولات زراعی راهبردی اجرا می‌شود و سهم گندم در این طرح سه میلیون و ۵۰۰ هزار هکتار است.

مجری طرح گندم وزارت جهاد کشاورزی در مورد تأمین بذر گندم نیز گفت: برای سال زراعی جاری ۴۶۰ هزار تن بذر اصلاح شده گندم تدارک دیده‌ایم و تاکنون ۳۰۰ هزار تن بذر میان کشاورزان توزیع کرده‌ایم.

وی با اشاره به ضرورت تأمین کودهای شیمیایی تصریح کرد: تدارک ۳ میلیون تن انواع کودهای شیمیایی شامل ۲ میلیون و ۴۰۰ هزار تن ازته، ۴۰۰ هزار تن کود فسفاته و ۲۲۰ هزار تن پتاسه توسط وزارت جهاد کشاورزی برای سال زراعی جاری برنامه‌ریزی شده است.

سهرابی ساماندهی تولید و فرآوری بذور گندم، توسعه کشت گندم دوروم در اراضی دیم و آبی، توسعه مکانیزاسیون، تغذیه متعادل و بهبود کیفیت، ارتقای بهره‌وری مصرف آب، مدیریت آفات و بیماری‌ها و علف‌های هرز، ایجاد مزارع دیم و آبی مشاهده‌ای و مقایسه‌ای، کشاورزی کم‌نهاده، افزایش بهره‌گیری از قابلیت‌های اعضای بنیاد ملی گندم‌کاران و ارزیابی کیفیت تولید را از جمله مهمترین پروژه‌ها برای طرح تولید پایدار گندم برشمرد.

از دیگر پروژه‌های مهم در دستورالعمل طرح تولید پایدار گندم؛ مدیریت برداشت و کنترل ضایعات، آموزش کارشناسان و کشاورزان با کمک مؤسسه آموزش و ترویج کشاورزی و ارزیابی تعیین سطح کشت و برآورد تولید و عملکرد با همکاری مشترک معاونت امور زراعت و مرکز آمار و فناوری اطلاعات است.

برای اجرایی شدن این پروژه‌ها بر مواردی همچون تنظیم ادوات و ماشین‌آلات پیش از ورود به مزارع، مصرف متعادل کودهای شیمیایی مدیریت عوامل خسارت‌زای زنده، توسعه روش‌های نوین کشت شامل کشت مستقیم در بقایای گیاهی، کشت روی پشته، کشت در کف جوی، توسعه آبیاری تیپ، استفاده از تجربیات کشاورزان پیشرو، رعایت اصول فنی کاشت، داشت و برداشت در استان‌ها تاکید کرده‌ایم.

در سند ملی دانش‌بنیان امنیت غذایی وزارت جهاد کشاورزی مکلف شده‌ایم تا پایان سال ۱۴۱۰ به خودکفایی ۱۰۵ درصدی در تولید گندم برسیم و ما هم در این راستا گام برمی‌داریم.

سهرابی گندم را گیاه بهره‌ور توصیف و اظهار کرد: گندم در فصل پاییز کشت می‌شود و از این رو بین ۴۰ تا ۵۰ درصد نیاز آبی آن با بارش‌های پاییزه، زمستانه و اوایل بهار تأمین می‌شود و باقی باید با آب آبیاری جبران شود.

گندم حداکثر ۱۰ درصد از کل آب کشور را مصرف می‌کند، اما ۵۰ تا ۶۰ درصد انرژی و پروتئین مردم ایران از گندم و فرآورده‌های غذایی حاصل از این محصول تأمین می‌شود و به همین دلیل نقش کلیدی در تأمین امنیت غذایی مردم ایران دارد.

نظرات