مدیرکل دفتر یکپارچگی و بهرهوری اراضی گفت: با اجرای طرح هر شهرستان یک پایلوت، تاکنون ۱۷ هزار و ۵۰۰ هکتار از اراضی کشاورزی تجمیع و یکپارچهسازی شده است.
به گزارش آب و غذا به نقل از مهر ، روحالله درویش خضری، مدیرکل دفتر یکپارچگی و بهرهوری اراضی در گفتگویی رادیویی گفت: یکی از دلایل کندی روند تجمیع و یکپارچگی اراضی کشاورزی موضوع داوطلبانه بودن اجرای طرح است که لازم است مشوقهایی نیز برای اجرای این طرح برای کشاورزان و بهرهبرداران در نظر گرفته شود تا کشاورزان برای اجرای این طرح تشویق و ترغیب شوند.
مشوقهای اصلی در نظر گرفته شده ارائه تسهیلات از سوی دولت برای آبیاری تحت فشار، جادههای دسترسی بین مزارع، تسطیح، تجهیز و نوسازی اراضی و اقدامات زیرساختی و زیربنایی برای اراضی کشاورزی بوده است.
از سال ۱۳۹۷ تا سال ۱۴۰۲ فقط حدود ۱۰۰۰ هکتار از اراضی کشاورزی تجمیع شده بود که در سال ۱۴۰۲ با اجرای طرح هر شهرستان یک پایلوت برای تجمیع و یکپارچهسازی و ابلاغ آن از سوی وزیر جهاد کشاورزی به رؤسای سازمان جهاد کشاورزی استانها حدود ۴۲۳ پایلوت تاکنون در کشور معرفی شده است که این طرح حدود ۱۷۰ هزار هکتار از اراضی را در بر میگیرد.
از سال ۱۴۰۲ تاکنون حدود ۱۷ هزار و ۵۰۰ هکتار از اراضی کشاورزی تجمیع و یکپارچهسازی شده است که قابل مقایسه با بازه زمانی ۱۳۹۷ تا ۱۴۰۲ نیست.
طبق مطالعات و آسیبشناسیهای صورت گرفته، چند عامل باعث خرد شدن اراضی کشاورزی میشود که از جمله آنان میتوان به اجرای ناقص قانون اصلاحات ارضی، افزایش شهرنشینی و برداشت نادرست از قانون ارث اشاره کرد.
در سال گذشته شیوهنامه اجرایی تجمیع و یکپارچهسازی اراضی کشاورزی توسط سازمان امور اراضی کشور ابلاغ شده است و فرآیندها و فرمها در آن تعریف، محدودیتها برداشته و استعلامهای غیرضروری در آن حذف شده است تا تسهیل صورت گیرد.
فواید اجرای این طرح از جمله بهرهوری بالا، افزایش راندمان مصرف آب، افزایش تولید، اشتغال پایدار و اقتصادی شدن تولید باید برای کشاورزان و بهرهبرداران تبیین شود به عنوان مثال در استانهای لرستان، خراسان شمالی و قزوین تبیین درست این مزایا برای مردم موجب استقبال مردم از این طرح شده است.
اطلاعرسانی و آموزش همگانی در خصوص مزایای این طرح، فرهنگسازی و اجرای سیاستهای تشویقی، تأمین منابع مالی مورد نیاز برای اجرای این طرح و اصلاح برخی از قوانین و مقررات در مورد مالکیت پس از فوت مالک برای تسریع در تجمیع و یکپارچهسازی اراضی کشاورزی ضروری است.
کشاورزانی که اقدام به تجمیع اراضی کشاورزی کنند از پرداخت هزینه صدور اسناد اراضی معاف هستند و سازمان ثبت اسناد و املاک به صورت رایگان سند تجمیعی را برای آنان صادر میکند.