امکان فرآوری و بازگشت سالانه حدود ۲۴ میلیون تن بقایا و پسماندهای بخش کشاورزی و میادین میوه و ترهبار به جیره غذایی دام و طیور فراهم شد.
سید احمدرضا سید علیان، مدیرکل دفتر بهبود تغذیه و جایگاه دام و معاونت امور تولیدات دامی، ارزش اقتصادی ۲۴ میلیون تن بقایای و پسماندهای کشاورزی را سالانه ۵۳۶ هزار میلیارد تومان عنوان کرد و گفت: بر اساس برآوردها، برای تولید این مقدار بقایا و پسماندهای کشاورزی، سالانه حدود ۱۳ هزار میلیارد متر مکعب آب در کشور مصرف میشود که با فرآوری و بازگشت آن به جیره خوراک دام و طیور میتوان از این مواد به نوعی بهرهگیری کرد و هزینه تولید را تا حدی کاهش داد.
دستورالعمل فنی و بهداشتی کارخانههای تولید مواد اولیه خوراک دام و طیور از محصولات جانبی صنایع غذایی و کشاورزی در قالب ۲۰ صفحه به منظور فرآوری بهداشتی بقایا و پسماندهای کشاورزی و میادین میوه و ترهبار شهری و روستایی و استفاده آن در جیره خوراک دام و طیور با همکاری این دفتر، سازمان دامپزشکی کشور، دفتر فناوری و محیط زیست وزارتخانه و مؤسسه تحقیقات علوم دامی تهیه و از حدود دو هفته پیش به استانها ابلاغ شده است.
وی با بیان این که برخی از واحدها و کارگاهها در گذشته نیز بقایا و پسماندهای کشاورزی را برای مصرف دام و طیور فرآوری میکردهاند، ادامه داد: با تدوین و ابلاغ این دستورالعمل، فعالیت این واحدها و یا واحدهای تازه تأسیس در چارچوب ضوابط بهداشتی و همراه با نظارت صورت میگیرد و به نوعی به فعالیت این واحدها هویتبخشی میشود.
سید علیان در همین حال از راهاندازی کارگروه بهرهوری خوراک دام و طیور از سوی دفتر بهبود تغذیه و جایگاه دام خبر داد و تصریح کرد: این کارگروههای استانی، کار نظارت بر واحدها و کارگاههای فرآوری بقایا و پسماندهای کشاورزی را انجام و به ما گزارش میدهند ضمن آن که ادارات دامپزشکی استانها نیز نظارت بهداشتی را بر این واحدها خواهند داشت.
ما به دنبال آن بودیم که فرآوری بقایا و پسماندهای کشاورزی پرهزینه نباشد و از این رو اصرار داشتیم این مواد در کارگاههای درجه ۲ و ۳ واحدهای صنعتی کارخانجات خوراک دام و طیور به خوراک تبدیل شود.
این دفتر از سال ۱۴۰۰ بهرهوری و بهرهگیری از بقایا و پسماندهای کشاورزی و بازگشت آن پس از فرآوری بهداشتی به چرخه خوراک دام و طیور را پیگیری کرده است./آگروفود