سرپرست سازمان امور عشایر با بیان این که تولید گوشت توسط عشایر در مراتع مرغوب کشور صورت میگیرد، گفت: گوشت تولیدی عشایر، گوشت پاک است و تلاش میکنیم به عنوان گوشت سالم و شناسنامهدار ثبت شود.
به گزارش آب و غذا به نقل از مهر ، جهانبخش میرزاوند، سرپرست سازمان امور عشایر ایران به تشریح برنامههای سازمان امور عشایر در خدماترسانی به جامعه عشایری پرداخت و گفت: جامعه عشایری جامعهای منحصربهفرد و تولیدکننده است که قابل قیاس با جامعه شهری و روستایی نیست.
وی به شاخصهای مصرفگرایی، رفاهطلبی و برخورداری از امکانات در زندگی شهری اشاره کرد و افزود: در روستاهای کشور نیز امکانات خوبی فراهم شده، اما در مناطق عشایری این امکانات وجود ندارد و با سختیها و محرومیتهایی در زیرساختها مواجه هستند.
فلسفه وجودی سازمان امور عشایر ایران بر اساس خدمترسانی به نیازهای جامعه عشایری اعم از بهداشتی، امنیتی، آموزشی و… و مطالبه آنها از دستگاههای ذیربط شکل گرفته است.
بر اساس آئیننامه ساماندهی عشایر مصوب هیأت وزیران، ۵۲ دستگاه موظف و مکلف به خدمترسانی به جامعه عشایری هستند و البته تلاشهای زیادی برای خدماترسانی به عشایر انجام شده، ولی کافی نیست و هنوز با شرایط ایدهآل فاصله زیادی داریم.
عشایر با کمترین امکانات، بیشترین بهرهوری را دارند
سرپرست سازمان امور عشایر ایران با بیان این که جامعه عشایری با کمترین امکانات، بیشترین بهرهوری را دارند، گفت: عشایر در ۶۵ میلیون هکتار از مساحت ایران دارای قلمرو هستند و از ۳۵ میلیون هکتار مرتع برای تأمین مواد پروتئینی کشور استفاده میکنند و حفظ این جامعه در مراتع علاوه بر منافع اقتصادی، انتظامی و امنیتی، از نظر پدافندی هم دارای اهمیت است.
به گفته وی، در گذشته بسیاری از بازارهای شهری وابسته به تولیدات عشایر بود، به عنوان مثال بازار فرش شهرهای ایران و حتی برخی از شهرهای جهان توسط جامعه عشایری تأمین میشده است.
میرزاوند به وجود ۱۰۲ ایل در جامعه عشایری و برخورداری آنها از سلسله مراتب ایلی اشاره و ابراز داشت: هر چادر عشایری به مثابه یک پایگاه دیدهبانی و مرزبانی، کارگاه تولیدی و پایگاه حفاظت از محیط زیست و حفظ منابع طبیعی است.
ثبت گوشت تولیدی عشایر به عنوان گوشت سالم
سرپرست سازمان امور عشایر ایران با بیان این که تولید گوشت توسط عشایر در مراتع مرغوب کشور صورت میگیرد، گفت: گوشت تولیدی عشایر، گوشت پاک است و تلاش میکنیم شرکتهای دانشبنیان برای این موضوع شکل گیرد تا این گوشت به عنوان گوشت سالم و شناسنامهدار ثبت شود.
وی با بیان این که کشتار دام خسارت جبرانناپذیری دارد زیرا ذخایر ژنتیکی دام از بین خواهد رفت، افزود: تمام تلاش ما این است که نه تنها دام مولد عشایر کشتار نشود، بلکه از آنها بره نیز تولید شود.
دستبافتهها زنان ایل؛ نماد تاریخ زیست عشایر
دستبافتههای زنان ایل با توجه به جغرافیایی که زندگی میکنند با هم تفاوت دارد اما همه آنها آفرینش هنری و هویت و تاریخ زیست این جامعه است.
وی با بیان این که جامعه عشایری نماد و هویت کشور محسوب میشوند، گفت: لباس زنان و مردان عشایر، رنگینکمانی از زیبایی و فرهنگسرای حفاظت و صیانت از فرهنگ ایرانی - اسلامی است.
جمعیت عشایر کوچنده کشور یک میلیون و ۱۱۵ هزار نفر است که اگر خدمات به آنها تسهیل شود، شاهد مهاجرت معکوس به مناطق عشایری خواهیم بود.
اولویتها و برنامههای سازمان امور عشایر ایران
سرپرست سازمان امور عشایر ایران تأمین آب پایدار، بهسازی راهها و تأمین نهاده دامی، آرد و سوخت جامعه عشایری را از اولویتهای سازمان برشمرد و گفت: برنامههای مختلفی در دستور کار قرار گرفته تا با تعامل، وظایف ذاتی دستگاهها در قبال عشایر انجام شود.
وی با بیان این که تلاش میکنیم تا ردیفهای اعتباری برای بهسازی راهها و توسعه اتراقگاهها در مناطق عشایری اختصاص داده شود، ابراز کرد: بر اساس قانون، هر منطقهای که ۲۰ خانوار و بیشتر جمعیت داشته باشد، به عنوان روستا شناخته میشود و یک نفر را به عنوان دهیار انتخاب میکنند، اما برای جامعه عشایری این موضوع دیده نشده که لازم است با اصلاح بند م ماده ۷۶ قانون شوراها، این مهم در قانون آورده شود.
میرزاوند با اشاره به اهمیت توجه به تعادل دام و مرتع گفت: تنوعبخشی به مشاغل و منابع درآمد عشایر در دستور کار سازمان است تا منابع درآمد عشایر تنها متکی به دامداری نباشد.
برنامههایی خواهیم داشت که کارگزاران بیمه عشایر، معلمها، بهورزها و ماماها از فرزندان خود جامعه عشایری انتخاب شوند.
سرپرست سازمان امور عشایر ایران با تاکید بر این که طرح جامع شهری و تفضیلی باید مبتنی بر توسعه باشد و در این صورت ایلراهها به رسمیت شناخته میشوند، گفت: تثبیت ایلراه، از مصوبات شورای عالی شهرسازی است که پیگیری اجرای آنها در برنامههای سازمان قرار دارد.
مردم شهری و روستایی از نعمت برق برخوردارند، اما در جامعه عشایری این برخورداری وجود ندارد که در این راستا با همکاری وزارت نیرو توزیع پنلهای خورشیدی در بین آنان در دستور کار قرار دارد.