آب و غذا

قفل تولید تیلاپیا در ۵ استان کشور شکسته شد

قفل تولید تیلاپیا در ۵ استان کشور شکسته شد

 

مدیرکل دفتر آبزیان آب شیرین سازمان شیلات ایران گفت: با تمهیدات اندیشیده شده توسط هیات مقررات‌زدایی، قفل توسعه ماهی تیلاپیا در پنج استان کشور شکسته شد.

سید قباد مکرمی درباره وضعیت تولید تیلاپیا در کشور گفت: طی 14 سال اخیر ماهی تیلاپیا به کشور وارد شده و به صورت آزمایشی توسط همکاران موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور در حال تحقیق و بررسی است و از سال 1397 بعد از صدور مجوز توسط سازمان حفاظت محیط زیست، پرورش آن در پنج استان یزد، سمنان، قم، خراسان جنوبی و رضوی توسط بخش خصوصی آغاز شد.

وی با بیان این که در سال 1399 به دلیل مخالفت معاون وقت سازمان محیط زیست، توسعه مزارع پرورشی تیلاپیا متوقف شد،‌ افزود: با تمهیدات اندیشیده شده توسط هیات مقررات‌زدایی، قفل‌های توسعه این ماهی اررزشمند باز شد و بدون هیچ محدودیتی در استان‌های فوق در حال تولید است.

وی درباره میزان تولید تیلاپیا در کشور ادامه داد: در سال 1400 حدود 730 تن و در سال 1401 حدود 840 تن از این گونه در چهار استان کشور تولید شد.

مکرمی با اشاره به مخالفت‌هایی که در تولید ماهی تیلاپیا وجود دارد، گفت: ایران در مقایسه با دنیا جزیره جدایی در تولید این گونه نیست و در حال حاضر در 144 کشور دنیا پرورش این گونه وجود دارد و تنها در کشورهای خاص سردسیر از جمله اسکاندیناوی امکان پرورش این گونه نیست.

وی تیلاپیا را معروف به مرغ آبزی‌پروری در دنیا عنوان کرد و ادامه داد: هفته گذشته گزارشی در مجله‌های آبزی‌پروری جهانی داشتیم که این‌گونه در سیستم‌های مداربسته کشور سوئد نیز پرورش داده شده است.

مدیرکل دفتر آبزیان آب شیرین سازمان شیلات ایران با اعلام آن که تیلاپیا دومین ماهی پرتولید جهانی است، ادامه داد: این ماهی در سال 2020 دارای تولیدی بیش از 6 میلیون و 200 هزار تن بود.

سیستم‌های آبزی‌پروری جدای از منابع طبیعی هستند و نباید نگاه بدبینانه‌ای به آن داشت و نگران باشیم که این ماهی به آب‌های طبیعی راه پیدا می‌کند.

مشاهده این‌ گونه در آب‌های خوزستان براساس گزارش‌های رسیده بدان علت است که این ماهی از طریق کشور عراق به آب‌های استان خوزستان رسیده و علت آن است که کشور ترکیه برخلاف ایران از سال 1979 طرح رهاسازی این ماهی را داشته است و از آن طریق وارد کشور ما شده است اما طی 14 سال اخیر هیچ گزارشی از فرار این‌گونه از استان‌های کشور وجود نداشته است.

استان‌هایی انتخاب شدند که شرایط منابع آبی خاصی دارند و با توجه به تغییرات اقلیمی و خشکسالی‌هایی که در پیش رو داریم باید به فکر تامین نیاز پروتئینی کشور باشیم.

وی با اعلام آن که باید به سمت منابع پروتئینی که وابستگی کمتری به غلات داشته باشد، حرکت کنیم، تصریح کرد: دنیا به عنوان یک راهکار، در کنار سایر گونه‌های ارزشمند از تیلاپیا استفاده می‌کند.

تیلاپیا به عنوان دومین ماهی پرتولید جهان است و نمی‌توان از کنار آن به سادگی گذشت و به نظر می‌رسد رسانه‌ها در حق این ماهی کم‌لطفی کرده‌اند و افکار عمومی نیاز به آگاهی‌بخشی و اطلاع‌رسانی واقع‌بینانه در این مورد دارد.

کشور امریکا در 14 ایالت تولید تیلاپیا دارد و در سایر کشورها همچون سوئیس، آلمان و فرانسه این ماهی در حال پرورش است.

مکرمی به ارزش غذایی این ماهی اشاره کرد و گفت: برخی نظرات غیرکارشناسی حاکی از آن است که کسانی که این ماهی را مصرف می کنند به بیماری‌هایی چون آلزایمر، بیماری‌های قلبی دچار می‌شوند اما سازمان غذا و داروی آمریکا و یا کمیسیون امنیت غذایی اتحادیه اروپا توصیه می‌کنند زنان باردار هفته‌ای دوبار این ماهی را مصرف کنند.

این ماهی می تواند با قیمت پایین تولید شود زیرا کمترین وابستگی را به منابع غلات دارد و از همه مهم‌تر با شرایط کم آبی منطبق بوده و بررسی میزان آب مصرفی در برخی مزارع کشور نشان می‌دهد که مقدار آب مصرفی روزانه آن به اندازه شناور کولرهای خانگی در تهران است اما میزان تولید آن 15 تن است.

نباید جزیره‌ای عمل کنیم و از نمایندگان مجلس و دولت که با تصویب قانون تسهیل صدور مجوزهای کسب و کار در این زمینه راهگشا شدند باید تشکر کرد.

در حال حاضر مشکلی برای تولید این گونه در چهار استان کشور وجود ندارد و به یمن وجود قوانین موجود در کشور تمام دستگاه‌های دولتی موظف هستند که از قوانین تبعیت کنند تا مسیر برای تولید این گونه و تامین امنیت غذایی در کشور باز شود./تسنیم

 

نظرات