آب و غذا

خواص دارویی نعنا دستمایه تحقیق جدید پژوهشگران ایرانی شد

خواص دارویی نعنا دستمایه تحقیق جدید پژوهشگران ایرانی شد

«تاثیر ترکیبات محرک زیستی بر رشد، کیفیت و کمیت عملکرد کیفی و کمی اسانس گیاهان گونه‌هایی از گیاه دارویی نعناع با تأکید بر خانواده نعناع (Lamiaceae Lindley )» عنوان طرح پژوهشی است که با حمایت بنیاد ملی علم ایران انجام شد.

به گزارش آب و غذا به نقل از ایرنا ، از دیرباز تاکنون گیاهان و تأثیرات دارویی آن‌ها مورد بررسی پژوهشگران و محققان قرار می‌گرفت و بنیاد ملی علم ایران هم به سبب اهمیت این موضوع از طرح‌های تحقیقاتی در این زمینه حمایت می‌کند.

تأثیر ترکیبات محرک زیستی بر رشد، کیفیت و کمیت عملکرد کیفی و کمی اسانس گیاهان گونه‌هایی از گیاه دارویی نعناع عنوان طرح پژوهشی حسین ریاحی؛ استاد دانشگاه شهید بهشتی است.

سیانوباکتری‌ها قادرند طیف وسیعی از ترکیبات شیمیایی را تولید کنند که می‌توان به مواردی نظیر ترکیبات آنتی‌اکسیدان، ترکیبات مؤثره دارویی، ترکیبات ضد ویروس، ضد باکتری و ضد قارچ اشاره کرد. همچنین قابلیت تولید ویتأمین‌ها و فاکتورهای رشد توسط سیانوباکتری‌ها از دیگر کارکردهای مهم بیولوژیک این ریزجلبک‌ها به‌شمار می‌آید.

با در نظرگیری این امر که بسیاری از میکروارگانیسم‌ها از جمله سیانوباکتری‌ها، قادرند در قالب یک الیسیتور مسیرهای متابولیک گیاهان مختلف، از جمله گیاهان دارویی را تحت تأثیر خود قرار دهند، می‌توان با کمک این میکروارگانیسم‌ها تولید متابولیت‌های دارویی و اثرات دارویی گیاهان تیمار را افزایش داد.

در این مطالعه، طراحی کودی بیولوژیک با پایه سیانوباکتریایی که علاوه بر تحریک رشد رویشی، قادر به افزایش مقدار متابولیت‌های مؤثره گیاهان دارویی باشد مد نظر قرار گرفت.

به عبارت دقیق‌تر، دستیابی به کارآمدترین و اقتصادی‌ترین نسبت متابولیتی گیاهان دارویی با تأکید بر گونه‌های اقتصادی رایج جنس نعناع با به‌کارگیری الیسیتورهای زیستی نظیر سیانوباکتری‌ها از مهمترین اهداف مطالعه حاضر است.

با توجه اهمیت کشت، داشت و برداشت گیاهان دارویی در عرصه اقتصادی، محصول این طرح گامی به سوی بهره‌برداری و بهره‌وری اقتصادی بیشتر از این گیاهان دارای ارزش دارویی و صنعتی گیاه دارویی مورد نظر است.

ارائه کود بیولوژیک با پایه سیانوباکتریایی به منظور بالا بردن کیفیت و کمیت محصول گیاهان دارویی و ارائه مشاوره به دست‌اندرکاران کشت صنعتی گیاهان دارویی به‌منظور بهبود کیفیت و کمیت محصول و به حداقل رساندن نیاز به مصرف کودهای شیمیایی از جمله اهداف انجام این طرح بود که خوشبختانه محقق شد.

نظرات