آب و غذا

خواص سیرابی چیست و چه کسانی نباید آن را بخورند؟

خواص سیرابی چیست و چه کسانی نباید آن را بخورند؟

سیرابی یکی از غذاهای سنتی و محبوب در فرهنگ غذایی ایرانی‌ها است که خواص زیادی دارد. این خوراک از آستر داخلی معده حیوانات نوشخوارکننده مانند گوسفند و گاو تهیه می‌شود و دارای بافت جویدنی است. از مهم‌ترین خواص سیرابی می‌توان به درمان کم‌خونی، رفع ضعف بدن، تقویت سیستم ایمنی، سلامت دستگاه گوارش، افزایش بینایی و بهبود وضعیت پوست اشاره کرد. اغلب افراد به دلیل ظاهر ناخوشایند سیرابی تمایلی به خوردن آن ندارند. این در حالی است که سیرابی یک منبع طبیعی پروتئین، ویتامین‌ها و مواد معدنی به‌شمار می‌آید و می‌تواند به راحتی نیازهای تغذیه‌ای بدن را تامین کند. 

به گزارش آب و غذا به نقل از درمانکده ، قبل از بررسی خواص سیرابی، خوب است با ارزش غذایی این خوراک آشنا شوید. سیرابی برخلاف اینکه سرشار از ویتامین‌های مختلف و ریز مغذی‌های ضروری است، کالری بسیار پایینی دارد. هر ۱۰۰ گرم سیرابی پخته‌شده حاوی ۹۴ کالری است؛ به همین دلیل می‌توانید آن را به راحتی در برنامه رژیم غذایی خود بگنجانید. دیگر ترکیبات مغذی این خوراک شامل موارد زیر هستند:

  • پروتئین
  • سلنیوم
  • ویتامین B۱۲
  • ویتامین A و C
  • ویتامین B۶، B۱، B۲ و B۳
  • روی
  • پتاسیم
  • سدیم
  • منیزیم
  • فسفر
  • آهن
  • کلسیم
  • مس

خواص سیرابی چیست؟

سیرابی یکی از خوراک‌های مقوی و مغذی است که اگر با خواص آن آشنا شوید حتما به برنامه غذایی خود اضافه می‌کنید. بهترین خواص سیرابی برای بدن شامل موارد زیر هستند:

۱- خواص سیرابی برای زخم معده

سیرابی دارای ترکیبات مفیدی است که دیواره معده و مخاط آن را تقویت می‌کند. همچنین، پروتئین موجود در سیرابی از نوع زود هضم است و مانع از رفلاکس معده می‌شود. به همین دلیل افراد مبتلا به زخم معده می‌توانند به راحتی این خوراک را در برنامه غذایی خود بگنجانند. البته حواس‌تان باشد هنگام طبخ آن از ادویه‌های تند استفاده نکنید.

۲- سیرابی و درمان کم‌خونی

درمان کم‌خونی، مهم‌ترین خواص سیرابی در طب سنتی است. این غذای مغذی، از آهن و ویتامین B۱۲ فراوانی تشکیل شده که نقش مهمی در تولید گلبول قرمز دارند. افرادی که به دنبال یک راه‌کار طبیعی برای درمان کمخونی هستند، می‌توانند هفته‌ای یک یا ۲ بار، خوراک سیرابی را در برنامه غذایی خود بگنجانند.

۳- خواص سیرابی برای رحم

سیرابی به دلیل داشتن محتوای غنی از مواد مغذی برای سلامت رحم و دستگاه تولید مثل زنان مفید است. پروتئین و آمینو اسیدهای سیرابی می‌توانند به ترمیم بافت رحم و تقویت آن کمک کنند. همچنین، روی و سلنیوم موجود در ترکیبات این خوراک نقش موثری در سلامت بافت‌های رحم دارند.

۴- سیرابی و افزایش قدرت بینایی

سیرابی سرشار از ویتامین A و سلنیوم است که نقش مهمی در سلامت و تقویت بینایی دارند. جدیدترین مطالعات نشان می‌دهند، افرادی که به طور متعادل در برنامه غذایی خود از سیرابی استفاده می‌کنند، کمتر در معرض ضعف بینایی قرار دارند.

۵- خواص سیرابی برای کبد

ویتامین B۱۲ موجود در ترکیبات سیرابی به بهبود عملکرد کبد و متابولیسم بدن کمک می‌کند. از طرفی، این خوراک حاوی پروتئین باکیفیت است که نقش مهمی در بازسازی سلول‌های آسیب‌دیده کبد دارند. در واقع می‌توان گفت، اگر در مصرف سیرابی زیاده‌روی نکنید، این خوراک می‌تواند برای کبد مفید باشد. در غیر این صورت، ریسک ابتلا به کبد چرب افزایش می‌یابد.

۶- سیرابی و تقویت سیستم ایمنی

این خوراک سرشار از ویتامین‌ها، مواد معدنی و مغذی است که نقش مهمی در تقویت سیستم ایمنی بدن دارند و به تولید سلول‌های خونی کمک می‌کنند. اطباء طب سنتی معتقدند، افراد دارای ضعف سیستم ایمنی یا آن‌هایی که به دلیل بیماری و جراحی در دوره نقاهت به سر می‌برند، با مصرف خوراک سیرابی می‌توانند به تسریع روند بهبود خود کمک کنند.

۷- خواص سیرابی برای روده

سیرابی خاصیت ضد التهابی دارد و می‌تواند ضمن کاهش التهاب در روده به بهبود بیماری‌های التهابی روده مانند کولیت و کرون کمک کند. از طرفی، ترکیبات سیرابی همان‌طور که برای تقویت دیواره معده مفید هستند، نقش موثری در بهبود وضعیت روده دارند. همچنین، پروبیوتیک (نوعی باکتری مفید) موجود در سیرابی به هضم سریع غذا کمک می‌کند که نتیجه آن، عملکرد بهتر و سلامت روده است. در واقع، می‌توان بهبود سلامت دستگاه گوارش را از خواص سیرابی برای معده و روده دانست.

۸- سیرابی و افزایش رشد کودکان

سیرابی یک غذای مغذی و پرانرژی است که در صورت پخت صحیح برای کودکان مفید است. پروتئین و کلسیم موجود در این ماده مقوی به تقویت استخوان‌ها و عضلات کودکان کمک می‌کند. همچنین، دیگر خواص سیرابی برای کودکان را می‌توان مرتبط با افزایش رشد آن‌ها دانست. فرآیند رشد تا حد زیادی وابسته به نوع تغذیه کودک است. مواد معدنی و ویتامین‌های موجود در سیرابی می‌توانند به خوبی نیازهای تغذیه‌ای کودکان را برای رشد فراهم کند.

۹- خواص سیرابی برای سرماخوردگی

سیرابی برای کاهش عفونت گلو و سرفه‌های ناشی از سرماخوردگی مفید است. سلنیوم موجود در این ماده غذایی نوعی آنتی‌بیوتیک طبیعی و قوی به‌شمار می‌آید که نقش موثری در کاهش عفونت ناشی از سرماخوردگی دارد.

۱۰- سیرابی و افزایش کیفیت اسپرم

افزایش قدرت باروری یکی دیگر از فواید سیرابی است. این ماده غذایی با کمک به افزایش کیفیت اسپرم مردان می‌تواند قدرت باروری آن‌ها را بهبود ببخشد. برخی مطالعات نشان می‌دهند، مصرف متعادل سیرابی می‌تواند میل جنسی مردان را تقویت کند و موجب بهبود زود انزالی در آن‌ها شود.

۱۱- خواص سیرابی برای لاغری

این ماده غذایی حاوی فیبر و پروتئین باکیفیت است؛ به همین دلیل می‌تواند شما را برای مدت طولانی‌تری سیر نگه دارد و به روند کاهش وزن کمک کند. از طرفی، پروتئین سیرابی نسبت به دیگر پروتئین‌های حیوانی حاوی چربی و کالری کمتری است. اگر به دنبال یک میان‌وعده یا وعده غذایی سالم، مقوی و سیرکننده هستید، می‌توانید مصرف متعادل خوراک سیرابی را در رژیم غذایی کاهش وزن خود بگنجانید.

۱۲- سیرابی و ترمیم عضله

از خواص سیرابی با پرز می‌توان به پروتئین‌های موجود در آن برای کمک به عملکرد بهتر عضلات اشاره کرد. همچنین، سیرابی حاوی مقدار زیادی کلاژن است که به ترمیم عضلات و بافت‌های بدن کمک می‌کند. به همین دلیل بدنسازان و افرادی که تمرینات سنگین انجام می‌دهند، بهتر است مصرف خوراک سیرابی را در رژیم غذایی خود بگنجانند. 

دیگر خواص سیرابی در بدنسازی شامل موارد زیر هستند:

  • بهبود اکسیژن‌رسانی به عضلات
  • افزایش انرژی
  • ساخت و ترمیم عضلات

۱۳- خواص سیرابی در بارداری

سیرابی می‌تواند به کاهش حالت تهوع در دوران بارداری کمک کند. این ماده غذایی اگر به درستی طبخ شود، به دلیل داشتن ویتامین‌ها و مواد معدنی فراوان برای تقویت سیستم ایمنی مادر و رشد سالم جنین مفید است. با این حال، بهتر است قبل از مصرف سیرابی در دوران بارداری با پزشک مشورت کنید.

۱۴- سیرابی و افزایش زیبایی پوست

یکی دیگر از فواید سیرابی، افزایش زیبایی و سلامت پوست است. این ماده غذایی به دلیل داشتن ویتامین A و کلاژن فراوان می‌تواند به جوانی و شادابی بیشتر پوست کمک کند. کلاژن موجود در سیرابی موجب تحریک تولید سلول‌های جوان پوستی می‌شود و سلول‌های قدیمی را از بین می‌برد. این فرآیند نقش موثری در شفافیت و درخشندگی پوست دارد.

۱۵- خواص سیرابی در شیردهی

سیرابی منبع خوبی از پروتئین‌های زود هضم است که نیازهای تغذیه‌ای مادر را تامین می‌کند و باعث تولید بیشتر شیر می‌شود. از طرفی، روی و سلنیوم موجود در سیرابی برای عملکرد بهتر غدد شیری مفید هستند. با این حال، از زیاده‌روی در مصرف آن بپرهیزید تا موجب سنگینی معده نشود. همچنین، بهتر است قبل از مصرف سیرابی در دوران شیردهی، با پزشک مشورت کنید تا از عدم اثرگذاری منفی آن بر نوزاد مطمئن شوید.

چه کسانی نباید سیرابی بخورند؟

اگر چه سیرابی یک غذای مغذی است، اما می‌تواند برای برخی افراد مناسب نباشد. گروه‌های زیر بهتر است خوراک سیرابی را با احتیاط و پس از مشورت با پزشک مصرف کنند:

  • افراد دارای کلسترول بالا
  • مبتلایان به فشار خون بالا
  • بیماران دارای منع مصرف پتاسیم
  • افراد دارای مشکلات گوارشی همچون نفخ

علاوه بر موارد بالا، زنان باردار و شیرده باید این خوراک را با احتیاط مصرف کنند و حواس‌شان باشد، سیرابی به درستی پخته شود. چرا که اگر فرآیند شستشو و پخت‌وپز به درستی صورت نگیرد، خطر ابتلا به بیماری‌های عفونی و ویروسی افزایش می‌یابد.

نگاهی کوتاه به خواص سیرابی

سیرابی یک غذای سنتی است که از بخش داخلی معده گاو و گوسفند تهیه می‌شود. این ماده غذایی سرشار از ویتامین‌ها و مواد معدنی مفید برای سلامتی بدن است. عملکرد بهتر دستگاه گوارش، تقویت عضلات، سلامت روده، کاهش وزن، کمک به رفع تهوع بارداری، درمان کم‌خونی و زیبایی پوست از جمله خواص سیرابی به‌شمار می‌آیند. شما می‌توانید برای تهیه خوراک سیرابی، آن را با پیاز، سیر و سبزیجات به آرامی بپزید تا خوب نرم شود و طعم دلچسبی پیدا کند. 

 

نظرات