گاهی تنها کافی است چند ماده در دسترس را با دقت و سلیقه کنار هم قرار دهید تا نتیجه، غذایی باشد که هم از نظر طعم بینقص است و هم در نگاه اول اشتها را برمیانگیزد. رولت سیبزمینی با رنگ طلایی و بافت لطیف خود، یکی از همین تجربههای خوشایند آشپزی است.
به گزارش آب و غذا به نقل از ایرنا ، سیبزمینی یکی از پرکاربردترین مواد غذایی در جهان است که به دلیل سازگاری با ذائقههای گوناگون، پایه بسیاری از غذاها را تشکیل میدهد. از ترکیب این ماده ساده با چاشنیها و مواد متنوع، میتوان غذاهایی تهیه کرد که در عین سادگی، جلوهای زیبا و طعمی دلپذیر دارند. رولت سیبزمینی نمونهای از همین دست غذاهاست که به سبب شکل خاص، بافت نرم و امکان تغییر در مواد میانی، به انتخابی محبوب برای وعدههای سبک یا پذیرایی تبدیل شده است.
این غذا از منظر کاربردی نیز ارزشمند است. مواد پایه آن آسان و غالباً در دسترس است و روش آمادهسازیاش را میتوان بهراحتی برای تعداد نفرات و سلایق گوناگون تغییر داد. به همین دلیل رولت سیبزمینی به سرعت در فهرست غذاهای خانگی جای خود را باز کرده است.
از دیدگاه تغذیهای، سیبزمینی منبع خوبی از نشاسته و برخی ویتامینهاست؛ وقتی با مواد پروتئینی مثل گوشت چرخکرده، مرغ یا پنیر ترکیب شود، تبدیل به یک غذای نسبتاً متعادل و سیرکننده میشود. البته روش پخت و چاشنیها میتوانند اثر زیادی بر کالری غذا داشته باشند.
در تهیه رولت، ۲ بخش مهم وجود دارد. پایه سیبزمینی که باید نرم، لطیف و بدون رطوبت اضافی تهیه شود تا هنگام رول کردن نشکند و میانی که میتواند شامل گوشت، سبزیجات، قارچ و انواع پنیر باشد و وظیفه طعم و ساختار دادن به رول را بر عهده دارد.
روش های ظریف مانند زمانبندی پخت میانی و روش طلایی شدن رویه، تفاوت میان یک رولت خانگی معمولی و یک رولت حرفهای را رقم میزند. رعایت نکات کوچک اما اثرگذار کیفیت نهایی را بهطور چشمگیری افزایش میدهد.
مواد لازم برای تهیه رولت سیبزمینی(مقادیر پیشنهادی برای ۴ تا ۶ نفر)
- سیبزمینی متوسط: حدود ۶ تا ۸ عدد متوسط
- تخممرغ: ۲ عدد
- آرد یا نشاسته ذرت: ۲ تا ۳ قاشق غذاخوری
- نمک و فلفل: به میزان لازم
- پیاز (ریز خرد شده یا رندهشده) : یک عدد متوسط
- روغن مایع یا کره: به میزان لازم
- جعفری: به میزان دلخواه
- پنیر پیتزا: به مقدار دلخواه
مواد میانی مورد نیاز برای تهیه رولت سیبزمینی
- گوشت چرخکرده: ۳۰۰ تا ۴۰۰ گرم
- پیاز: یک عدد متوسط (ریز خرد و تفتداده)
- سیر: یک تا ۲ حبه (اختیاری)
- فلفل دلمهای یا قارچ خرد شده: ۱۰۰ تا ۱۵۰ گرم
- نمک، فلفل، زردچوبه یا پاپریکا: به میزان لازم
- پنیر پیتزا یا چدار رندهشده: ۱۵۰ تا ۲۰۰ گرم
- جعفری یا سبزی معطر خرد شده: ۲ تا ۳ قاشق غذاخوری
- برای رومال و خوشرنگ کردن: یک تخممرغ زده شده یا کمی روغن زیتون
- رب گوجه فرنگی: یک قاشق غذاخوری
طرز تهیه رولت سیبزمینی
آمادهسازی سیبزمینی: سیبزمینیها را پوست بگیرید و بهصورت درسته یا قطعات بزرگ داخل آب جوش بپزید تا کاملاً نرم شوند. سپس آبکش کنید و اجازه دهید، سرد شوند تا بتوان با دست یا ابزار له کرد. بعد سیبزمینیها را با رنده درشت رنده یا با گوشتکوب له کنید تا یک دست شوند.
ترکیب کردن مواد: تخممرغها را هم بزنید و به سیبزمینی اضافه کنید. سپس پنیر پیتزا، جعفری خرد شده، آرد یا نشاسته ذرت و نمک و فلفل را بیفزایید و خوب مخلوط کنید تا خمیر یکنواختی بدست بیاید.
تهیه مواد میانی: در تابهای کمی روغن گرم کنید، پیاز خرد شده را تا سبک و طلایی شدن تفت دهید، سپس گوشت چرخکرده را اضافه کنید و خوب تفت دهید تا رنگش تغییر کند و آب مواد تمام شود. سپس رب گوجه فرنگی را وسط تابه کمی تفت می دهید تا کاملا سرخ شود و طعم خامی اش از میان برود. بعد از آن ادویهجات و در صورت استفاده فلفل دلمهای یا قارچ را اضافه کنید. در پایان پنیر و سبزی خرد شده را بیفزایید و مواد را از روی حرارت بردارید و اجازه دهید کمی خنک شوند.
پهن کردن و رول کردن: یک ورقه بزرگ کاغذ روغنی روی سطح کار پهن و کمی چرب کنید. مخلوط سیبزمینی را روی کاغذ به صورت مستطیل پهن کنید. (حدود یک تا ۱.۵ سانت ضخامت) ضخامت بیشتر باعث پخت طولانیتر و احتمال ترک خوردن میشود. سپس مواد میانی را بهصورت یک ردیف در وسط یا بهطور یکنواخت پخش کنید (از لبهها فاصله بگیرید). با دقت و با کمک کاغذ روغنی، لبهها را گرفته و رول کنید تا یک استوانه بسته حاصل شود.
پخت نهایی: رولت را با کاغذ روغنی به سینی فر منتقل کنید. روی آن را با تخممرغ زده یا روغن رومال کنید. در فر از قبل گرمشده با دمای ۱۸۰ تا ۱۹۰ درجه سانتیگراد به مدت ۲۰ تا ۳۰ دقیقه بپزید تا سطح طلایی و کمی برشته شود. اگر دوست دارید رویه برشتهتر شود، در آخر ۲ تا ۳ دقیقه گریل را فعال کنید اما مراقب باشید نسوزد. میتوان رولت را در تابه چدنی روی شعله ملایم هم گریل ملایم کرد اما پخت در فر نتیجه یکنواختتری میدهد.
برش و سرو: پس از پخت، اجازه دهید رولت ۱۰ دقیقه استراحت کند تا بافتش محکمتر شود و برشهای تمیزتری بزنید. با یک چاقوی تیز و ارهای، برشهای ۱.۵ تا ۲ سانتیمتری بزنید و روی ظرف سرو بچینید. میتوان همراه با سبزیجات تازه، سس گوجه یا سس خامهای سرو کرد.
اگر میخواهید رولت بدون گوشت درست کنید، از ترکیب قارچ سرخشده، اسفناج و پنیر فتا یا پنیر پیتزا استفاده کنید.
برای کاهش کالری، میتوانید بخش پنیر یا روغن را کم و بهجای سرخ کردن، از فر استفاده کنید.
اضافه کردن یک قاشق غذاخوری پنیر پارمزان رندهشده به مخلوط سیبزمینی، طعم و براقی خوبی ایجاد میکند.
رولت سیبزمینی غذایی است ساده اما بسیار قابل انعطاف که با رعایت چند نکته فنی به یک غذای خوشساخت و پذیرای میهمان تبدیل میشود. این ظرف، با امکان تنوع در محتوا (گوشت، سبزیجات، یا پنیر) و زیبایی بصری پس از برش، گزینهای مناسب برای میزهای خانوادگی و مهمانیهای کوچک است.

