آب و غذا

طرز تهیه نخود آب با گوشت و بدون گوشت

طرز تهیه نخود آب با گوشت و بدون گوشت

نخود آب طبع گرم و خشک دارد و برای تقویت عضلات، رفع ناباروری و تثبیت کلسیم استخوان‌ها مفید است. عرب زبان‌ها به این غذای خوشمزه لب لبی می‌گویند. نخود آب را می‌توانید به صورت گیاهی یا همراه با گوشت تهیه کنید. در این مقاله از زرچین انواع روش‌های تهیه نخود آب را معرفی خواهیم کرد.

به گزارش آب و غذا به نقل از زرچین ، نخود آب در لیست ۳۰ غذای گیاهی ماه رمضان قرار گرفته و یک غذای وگان به حساب می‌آید. جدول مواد اولیه لازم برای تهیه آن را در زیر ارائه کرده‌ایم.

مواد لازم

مقدار برای ۴ نفر

مقدار برای ۶ نفر

نخود خشک

۱ پیمانه

۱.۵ پیمانه

پیاز

۱ عدد بزرگ

۱.۵ عدد بزرگ

سیر (اختیاری)

۲ حبه

۳ حبه

آب

۶ پیمانه

۹ پیمانه

زردچوبه

۱ قاشق چای‌خوری

۱.۵ قاشق چای‌خوری

آرد

۱ قاشق غذاخوری

۱.۵ قاشق غذاخوری

نمک

به مقدار لازم

به مقدار لازم

فلفل سیاه

به مقدار لازم

به مقدار لازم

روغن یا کره

۱ قاشق غذاخوری

۱.۵ قاشق غذاخوری

آب‌لیمو یا سرکه (اختیاری)

به مقدار لازم

به مقدار لازم

مراحل تهیه نخود آب وگان کاملا گیاهی

 

  1. ابتدا نخودها را همراه با آب در یک کاسه بریزید.
  2. اجازه دهید نخودها ۸ الی ۱۲ ساعت خیس بخورند، بهتر است آن‌ها را از شب قبل خیس کنید.
  3. در ادامه نخودها را آبکش نمایید.
  4. حالا پیاز را خرد کرده و در یک قابلمه سرخ کنید.
  5. نمک، فلفل و زردچوبه را به پیازها اضافه نمایید.
  6. در آخر نخودها را در قابلمه ریخته و کمی تفت دهید.
  7. حالا آب را به قابلمه اضافه کنید.
  8. حرارت را کم کرده تا نخودها به آرامی بپزند.
  9. بعد از پختن نخودها، آرد را در نصف استکان آب سرد حل کنید.
  10. سپس آرد حل شده را در نخود آب بریزید.
  11. بعد از این که نخود آب چند بار جوشید و لعاب مناسب شد، آن را سرو کنید.
  12. می‌توانید در نخود آب رب هم بریزید تا قرمز رنگ شود.
  13. معمولا نخود آب با سرکه یا آب غوره یا آب لیمو سرو می‌گردد. این غذا را با نان تست یا سایر نان‌ها میل کنید.

 

افزودن آرد به نخود آب ضرورتی نداشته و برای لعاب‌دهی است. در صورت تمایل می‌توانید آن را حذف کنید.

مواد اولیه لازم برای تهیه نخود آب با گوشت

نخود آب یک غذای مقوی است، اما برای مقوی‌تر کردن آن می‌توانید از گوشت استفاده کنید. در ادامه جدول مواد اولیه لازم برای تهیه نخود آب با گوشت را ارائه کرده‌ایم.

 

مواد لازم

مقدار برای ۴ نفر

مقدار برای ۶ نفر

نخود خشک

۱ پیمانه

۱.۵ پیمانه

گوشت گوسفندی (با استخوان یا بدون استخوان)

۲۵۰ گرم

۳۵۰ گرم

پیاز

۱ عدد بزرگ

۱.۵ عدد بزرگ

سیر (اختیاری)

۲ حبه

۳ حبه

آب

۷ پیمانه

۱۰ پیمانه

زردچوبه

۱ قاشق چای‌خوری

۱.۵ قاشق چای‌خوری

آرد

۱ قاشق غذاخوری

۱.۵ قاشق غذاخوری

نمک

به مقدار لازم

به مقدار لازم

فلفل سیاه

به مقدار لازم

به مقدار لازم

روغن یا کره

۱ قاشق غذاخوری

۱.۵ قاشق غذاخوری

آب‌لیمو یا سرکه (اختیاری)

به مقدار لازم

به مقدار لازم

مراحل تهیه نخود آب با گوشت، راهنمای کامل

  1. نخود و بلغور گندم را از شب قبل خیس کنید یا بگذارید ۲۴ ساعت خیس بخورند. بهتر است در این مدت چند مرتبه آب آن‌ها را عوض کنید.
  2. حالا پیاز داغ را آماده کرده و ادویه‌ها را به پیازهای سرخ شده اضافه نمایید.
  3. در ادامه گوشت را به مخلوط اضافه کنید.
  4. پس از کمی تفت دادن گوشت، آب را در قابلمه بریزید.
  5. حالا نوبت افزودن نخود و بلغور خیس خورده است.
  6. حرارت را زیاد کنید تا غذا شروع به جوشیدن کند.
  7. سپس حرارت را کم کرده و اجازه دهید نخود آب ۳ تا ۴ ساعت بپزد.
  8. سیب زمینی‌ها را ببرید و در قابلمه بریزید.
  9. می‌توانید پودر دارچین را در این مرحله به غذا افزوده و از خواص دارچین استفاده کنید.
  10. سپس نمک غذا را تنظیم نمایید.
  11. اجازه دهید نخود آب یک ساعت دیگر روی حرارت ملایم بپزد.

 

افزودن بلغور گندم به غذا اختیاری است و می‌توانید آن را حذف نمایید. امکان استفاده از آب گوشت یا قلم به جای آب معمولی وجود دارد. برای این کار باید گوشت یا قلم را جداگانه پخته و آب آن را از صافی رد کنید.

روش های تهیه نخود آب، طعمی متفاوت را تجربه کنید!

نخود آب به طور کلی یک غذای وگان است، اما برای لعاب بیشتر یا مقوی‌تر کردن آن، روش‌های متفاوتی وجود دارد.

نخود آب اصفهانی

روش تهیه نخود آب در اصفهان به این شکل است که به غذا آرد گندم هم اضافه می‌نمایند. با این کار نخود آب لعاب بیشتری خواهد داشت.

نخود آب بندری

  1. این غذا بدون نیاز به روغن پخته می‌شود.
  2. ابتدا نخود خیس خورده را ۱ الی ۲ ساعت در زودپز بپزید.
  3. ادویه‌جات و سرکه را به غذا اضافه کنید.
  4. در ادامه جو پرک را در زودپز بریزید و بگذارید مواد ۲۰ دقیقه دیگر بپزند.
  5. هرگاه نخود و جو پرک‌ها پختند، غذا آماده است.

پخت نخود آب در شیشه

  1. گوشت را با پیاز و ادویه‌جات تفت دهید.
  2. سپس یک ظرف شیشه‌ای بردارید و آن را به صورت لایه لایه با نخود خیس خورده، گوجه فرنگی خرد شده و گوشت تفت داده شده پر کنید.
  3. ۴ الی ۵ قاشق غذاخوری آب هم در شیشه بریزید.
  4. شیشه را در یک قابلمه پر از آب جوش بگذارید.
  5. حرارت زیر قابلمه را کم کنید تا غذا بپزد.

 

اگر به صورت مداوم سرفه می‌کنید، نخود را بدون افزودن مواد دیگر در آب پخته و به صورت داغ میل نمایید. با این کار سرفه رفع می‌شود. مصرف نوشیدنی‌های گرم مانند چای عسل و زنجبیل، به درمان سرماخوردگی کمک می‌کند.

نکات تهیه نخود آب در خانه

  • توصیه می‌شود نخود را از شب قبل خیس کنید. همچنین چند بار آب آن را عوض نمایید تا نفخ آن گرفته شود.
  • نخود باید کاملا نرم و لعاب‌دار گردد. می‌توانید در اواخر پخت نخود‌ها را با پشت قاشق کمی له کنید تا غذا بافتی غلیظ‌تر پیدا کند.
  • برای قوام بیشتر، کمی آرد را در آب حل کنید و در نیمه دوم پخت به غذا اضافه نمایید تا لعاب بیشتری بدهد.
  • در صورت استفاده از گوشت، بهتر است از گوشت گوسفندی همراه با قلم استفاده کنید تا طعم بهتری بگیرد.
  • افزودن آب‌لیمو، سرکه یا آب‌غوره در انتهای پخت باعث خوش‌طعم‌تر شدن نخود آب می‌شود.
  • زردچوبه، فلفل سیاه و کمی دارچین طعم بهتری به غذا می‌دهند. برای تهیه نخود آب جنوبی و بندری می‌توانید از ادویه‌های تند استفاده کنید.
  • برخی از افراد برای طعم بهتر از سیب‌زمینی، هویج یا برنج برای پخت نخود آب استفاده می‌کنند.
  • اگر زمان کمی دارید، می‌توانید نخود را در زودپز بپزید.
  • نخود آب را داغ سرو کنید و در کنار آن نان تازه، سبزی خوردن یا ترشی قرار دهید. می‌توانید پس از بررسی طرز تهیه ترشی بادمجان، آن را در خانه درست کنید.

اشتباهات رایج در تهیه نخود آب، علت سفت ماندن نخود

در جدول زیر به شرح اشتباهات رایج در پخت نخود آب پرداخته‌ایم.

 

اشتباه رایج

دلیل

نتیجه

راهکار

نخود سفت می‌ماند.

نخود خیس نخورده یا پخت کافی ندارد.

غذای ناپخته و سفت

نخود را ۱۲-۲۴ ساعت خیس کنید و بیشتر بپزید.

غذا لعاب کمی دارد.

آب زیاد یا آرد کم است.

آبکی و کم‌حجم

کمی آرد اضافه کنید و زمان پخت را افزایش دهید.

نخود آب بی‌مزه است.

ادویه یا چاشنی کمی دارد.

طعم یکنواخت و خسته‌کننده

نمک، فلفل، زردچوبه و آب‌لیمو یا سرکه اضافه نمایید.

نخود آب بیش از حد غلیظ شده است.

آب کم بوده یا نشاسته زیاد است.

بافت سنگین و خمیرمانند

کمی آب جوش اضافه کنید و هم بزنید.

نخود آب طعم تلخ دارد.

استفاده از نخود کهنه یا ادویه نامناسب

طعم نامطلوب

از نخود تازه و ادویه‌های مناسب استفاده کنید.

گوشت سفت و نپخته است.

زمان پخت کم بوده یا گوشت مناسب نیست.

گوشت نپخته و سفت

از گوشت نرم مثل گوشت گوسفندی استفاده کنید و آن را بیشتر بپزید.

غذا بیش از حد شور شده است.

اضافه کردن زیاد نمک

شور و غیرقابل خوردن

یک سیب‌زمینی در غذا بیندازید تا نمک را جذب کند.

نتیجه گیری

نخود آب یک غذای مقوی برای وعده‌های سحر، افطار، نهار یا شام است. می‌توانید آن را به عنوان میان وعده نیز میل کنید.اند.

 

 

نظرات