آب و غذا

بارش‌ها تا پایان سال بیشتر برفی است

بارش‌ها تا پایان سال بیشتر برفی است

رئیس مرکز آمار و فناوری اطلاعات وزارت جهاد کشاورزی با اشاره به تغییر الگوی بارش‌ها تا پاییان سال گفت: بخش عمده بارش‌ها در ماه های پیش رو به‌صورت برف بوده که با ذوب تدریجی، از بروز روان‌آب جلوگیری می‌کند.

به گزارش آب و غذا به نقل از ایانا ، رئیس مرکز آمار و فناوری اطلاعات وزارت جهاد کشاورزی، در نشست رئیس‌های سازمانی وزارت جهاد کشاورزی با حضور غلامرضا نوری وزیر جهاد کشاورزی، گفت: بارش‌های امسال کشور برخلاف سال گذشته عمدتاً به‌صورت برف بوده و این موضوع می‌تواند با ذوب تدریجی، نقش مهمی در تأمین پایدار منابع آبی ایفا کند.

 او در این نشست از وضعیت بارش‌ها، الگوی کشت، توزیع نهاده‌ها، سوخت بخش کشاورزی و راه‌اندازی سامانه‌های هوشمند برای مدیریت زنجیره تولید و توزیع محصولات کشاورزی و دامی گزارش داد.

حسن آهنی با اشاره به وضعیت بارش‌ها در کشور اظهار کرد: امسال چه در شمال و چه در جنوب کشور، مهم‌ترین ویژگی بارش‌ها تغییر نوع آن‌هاست. برخلاف سال گذشته، بخش عمده بارش‌ها به‌صورت برف بوده که با ذوب تدریجی، از ایجاد روان‌آب جلوگیری می‌کند و می‌تواند به تغذیه مناسب منابع آبی کشور کمک کند.

او با ارائه تحلیل‌های بلندمدت افزود: «بررسی داده‌ها تا پایان آذرماه نشان می‌دهد در مقایسه با متوسط ۵۰ سال گذشته، جنوب کشور حدود ۷۰ میلی‌متر بارش بیشتر از شرایط عادی داشته است. در استان‌هایی مانند آذربایجان غربی، کردستان، همدان، کرمانشاه و گیلان شرایط بارشی مناسب بوده اما خوزستان در بارش‌های پاییزی نسبت به دوره بلندمدت وضعیت مطلوبی نداشته است.»

رئیس مرکز آمار و فناوری اطلاعات وزارت جهاد کشاورزی با اشاره به تدوین و اجرای الگوی کشت گفت: «سامانه الگوی کشت به‌صورت کاملاً مکانیزه طراحی شده و طراحی آن بر عهده سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی است. اجرا توسط معاونت زراعت و استان‌ها انجام می‌شود و ارزیابی نیز مجدداً توسط سازمان تحقیقات صورت می‌گیرد. هرگونه تغییر در سطح زیرکشت باید پس از تصویب، در سامانه اعمال شود.»

«الگوی کشت کشور در دو بخش زراعی و باغی تدوین شده و در بخش زراعی، امسال حدود ۱۳ میلیون و ۳۰۰ هزار هکتار اراضی پیش‌بینی شده که شامل ۶ میلیون و ۷۲۰ هزار هکتار اراضی آبی و بقیه دیم است. بر اساس این برنامه، تولید حدود ۱۰۰ میلیون تن محصولات زراعی هدف‌گذاری شده که ۹۰ میلیون تن آن از بخش آبی تأمین می‌شود.»

آهنی با اشاره به وضعیت توزیع کود گفت: «برنامه ابلاغی مصرف کود در سال زراعی جاری حدود ۲ میلیون و ۹۲۰ هزار تن بوده اما تاکنون حدود ۹۳۳ هزار تن انواع کود به کشاورزان تحویل شده است. این سامانه امکان رصد توزیع کود تا سطح دهستان و آبادی را فراهم کرده و شفافیت کاملی در این حوزه ایجاد شده است.»

او درباره تأمین سوخت بخش کشاورزی نیز اظهار کرد: «با همکاری وزارت نفت و از طریق سامانه صدف، سهمیه سوخت بخش تولیدات گیاهی دریافت شده است. سهمیه کل حدود ۲ میلیارد و ۳۲۲ میلیون لیتر بوده که از این میزان، ۷۷۰ میلیون لیتر مربوط به پاییز است و بیش از ۷۴۰ میلیون لیتر آن توسط استان‌ها مصرف شده است.»

رئیس مرکز آمار و فناوری اطلاعات وزارت جهاد کشاورزی با اشاره به سامانه‌های هوشمند بخش دام و طیور گفت: «زنجیره‌ای از سامانه‌ها از تولید نهاده تا بازار مصرف به‌صورت یکپارچه طراحی شده که امکان پایش دقیق جوجه‌ریزی، تلفات، توزیع نهاده‌ها و قیمت‌ها را فراهم می‌کند. این اطلاعات نقش مهمی در کنترل تخلفات، کاهش تلفات و مدیریت بازار دارد.»

«بر اساس تحلیل داده‌ها، از سال ۱۴۰۳ به بعد روند تلفات در صنعت طیور کنترل شده و کاهش محسوسی داشته است. همچنین اجرای پایلوت کیف پول در استان مازندران نشان داد که با اصلاح فرآیندها می‌توان از خروج بخش قابل‌توجهی از مرغ از چرخه رسمی توزیع جلوگیری کرد.»

«یکپارچه‌سازی داده‌ها، شفافیت اطلاعات و استفاده از سامانه‌های هوشمند، ابزار اصلی وزارت جهاد کشاورزی برای مدیریت تولید، توزیع و بازار محصولات کشاورزی و دامی است و این رویکرد با جدیت در سراسر کشور دنبال می‌شود.»

نظرات