آب و غذا

اخلاق ضرورت فرهنگ سازی زنجیره تولید است

اخلاق ضرورت فرهنگ سازی زنجیره تولید است

وزیر جهاد کشاورزی گفت: فرهنگ مصرف بر پایه اخلاق منجر به استفاده درست از مواد غذایی در کشور می‌شود.

به گزارش آب و غذا به نقل از مهر ، دوشنبه ۳۰ مهر ۱۴۰۳ اولین همایش ملی اخلاق در کشاورزی و غذا با حضور وزیر جهاد کشاورزی در محل سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی برگزار شد.

غلامرضا نوری قزلجه، وزیر جهاد کشاورزی در این مراسم گفت: علما عنوان می‌کنند دین از دو عنصر عقلانیت و اخلاق تشکیل شده است. بنابراین ۵۰ درصد دین مربوط به اخلاقیات است.

اخلاق شامل عدالت و کرامت است. پیامبر اسلام می‌فرماید، برای مکارم اخلاقی مبعوث شده‌ام.

بخشی از اخلاق هم در بخش کشاورزی کاربرد دارد. عرصه کشاورزی بسیار وسیع است که اخلاق، فرهنگ، امنیت و… را در بر می‌گیرد و پرداخت به نظامات اخلاقی از ضروریات است.

وزیر جهاد کشاورزی با اشاره به ارتباط انسان با طبیعت، یادآور شد: در حوزه‌های مختلف از جمله کشاورزی ارتباطات انسان با انسان و به ویژه در حوزه کشت ارتباط انسان با طبیعت بسیار است. در یک جامعه برای اینکه ببینیم اخلاق مدارانه رفتار کرده یا خیر باید دید برخورد آنها با محیط زیست و منابع پایه تولید چگونه است. به این ترتیب می‌توان گفت اخلاق در جامعه‌ای اجرا می‌شود یا خیر.

نوری قزلجه با اشاره به حق و حقوق کشاورزان اظهار کرد: تمام وظایف عدالت اجتماعی و حق را از کشاورز انتظار داشت. کشاورز هم دارای حقوق اجتماعی بوده که باید مورد توجه باشد. شاید بخشی از چالش‌های اخلاقی و عدالت اجتماعی موجود در حوزه کشاورزی به این موضوع بر می‌گردد.

چالش‌های زیست محیطی فعلی و تغییر اقلیم ویرانگر امروز ناشی از نبود اخلاقیات در عملکرد ما انسان‌ها است.

در حوزه سلامت غذایی، تکلیف اخلاقی دیگر فعالان و دست اندرکاران است. ضرورت دارد بر مبنای اخلاق، فرهنگ سازی کنیم. همچنین باید در فرهنگ مصرف اخلاق مدارانه رفتار شود.

وزیر جهاد کشاورزی با اشاره به ضایعات کشت در کشور ادامه داد: تمام. محصولات تولید شده به دست مردم نمی‌رسد و حدود یک‌سوم محصولات به هدف نهایی یعنی مصرف نائل نمی‌شود. در حالی که با اخلاق این چالش باید اصلاح شود.

فرهنگ مصرف بر پایه اخلاق منجر به استفاده درست از مواد غذایی می‌شود. به دو قلم شکر و روغن می‌پردازم که به ترتیب یک‌سوم و ۹۰ درصد وابسته به واردات هستند.

بررسی الگوی مصرف این ۲ قلم نشان می‌دهد میزان مصرف ۱.۵ برابر سند ملی امنیت غذایی بوده و از استاندارد جهانی بیشتر است.

نوری قزلجه به زیان این رویه اشاره کرد و گفت: سنگینی هزینه کرد یک بخش در تأمین ارز و واردات بوده و در ادامه هزینه کرد خانوار فشاری بر اقتصاد است.

وزیر جهاد کشاورزی با بیان اینکه آثار این مصرف بی رویه چیست، اظهار کرد: انواع بیماری دیابتی، قلبی و عروقی یکی از پر هزینه‌ترین بخش‌ها خواهد بود. این چالش با ابزار اخلاق قابل رفع است. همین موضوع برای منابع آب و خاک هم قابل تعمیم است.

نظرات