جهادگران جهاد دانشگاهی در سال ۱۴۰۳ با تمام فراز و نشیبها توانستند با اتکا بر تخصص و ظرفیتهای داخلی، دستاوردهای بزرگی در حوزههای مختلف علمی، آموزشی، پژوهشی، فناوری، فرهنگ و هنر، اقتصاد دانشبنیان و کارآفرینی به ارمغان آورند.
به گزارش آب و غذا به نقل از ایرنا ، جهاد دانشگاهی از آغاز فعالیت در سال ۱۳۵۹ تا امروز با بهرهگیری از توانمندی متخصصان و پژوهشگران خود توانسته در حوزههای مختلف پزشکی و سلامت، فنی مهندسی و علوم پایه، تجاریسازی فناوری و اقتصاد دانشبنیان و علوم انسانی و اجتماعی تا آموزش و کارآفرینی و فرهنگی توانسته در راستای تحقق مأموریتهای واگذار شده به این نهاد، گامهای مؤثری در رفع نیازهای کشور بردارد.
در سال ۱۴۰۳ نیز با تمام فراز و نشیبها جهادگران توانستند با اتکا بر تخصص خود و ظرفیتهای جهاد دانشگاهی دستاوردهای مهمی در حوزههای مختلف را به ارمغان آورند. جهاد دانشگاهی در سال گذشته گامهای بلندی در مسیر خودکفایی و پیشرفت ملی برداشته است. این نهاد همچنین با اجرای پروژههای متعدد در حوزه کشاورزی و تجاریسازی فناوری، نقش مؤثری در تحقق شعار «جهش تولید با مشارکت مردم» ایفا کرده است.
این گزارش نگاهی اجمالی به برخی از مهمترین اقدامات و دستاوردهای جهاد دانشگاهی در حوزه کشاورزی و دامپروری دارد.
افتتاح بانک ذخایر دریایی ایران
همزمان با روز ملی خلیج فارس، بانک ذخایر دریایی ایران توسط مرکز ملی ذخایر ژنتیکی و زیستی ایران وابسته به جهاد دانشگاهی افتتاح شد.
ذخایر دریایی در کشور مورد غفلت قرار گرفته است و مرکز ملی ذخایر ژنتیکی و زیستی ایران تجربه حفظ و نگهداری ذخایر ژنتیکی و زیستی را در قالب چهار بانک زیستی (میکروارگانیسمها، سلولهای انسانی و جانوری، گیاهی) را دارد، با توجه به اینکه در حوزه آبزیان به این موضوع کمتر پرداخته شده است؛ لذا با استفاده از زیرساختها و نیروی انسانی متخصص و ظرفیتهای ویژه جهاد دانشگاهی در حوزه آبزیان؛ راهاندازی بانک ذخایر دریایی را در دستور کار خود قرار داد تا در حفاظت از این گنجینه گرانقدر با مشارکت همه دستگاهها بهویژه دانشگاهها، مراکز پژوهشی و شرکتهای دانشبنیان مستقر در استانهای حاشیه خلیج فارس و مردم گامهای موثری بردارد.
افتتاح فاز اول دهکده گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی گلستان
فاز اول زیرساخت دهکده گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی گلستان که اولین زنجیره ارزش گیاهان دارویی کشور است، در شهرستان گالیکش افتتاح شد تا جهاد دانشگاهی با فراهم کردن بسترهای لازم، گامی مهم برای تحقق شعار جهش تولید با مشارکت مردم بردارد.
این دهکده به مساحت ۸.۸۴۵ هکتار دارای مزرعه آموزشی - پژوهشی (۱.۶ هکتار)، گلخانه تولید نشاء (۱.۵ هکتار)، مجموعه فرآوری (۱.۵ هکتار)، مجموعه گردشگری (۳.۵ هکتار) و ساختمان ترویج (۲۰۰ متر) است. هدف این دهکده این است که سالانه ۸۵۰ هکتار کشت گیاهان دارویی را در استان توسعه دهد.
افتتاح خط تولید و اولین کارگاه ساخت سریع داروهای گیاهی (فب لب) توسط جهاد دانشگاهی
خط تولید داروهای گیاهی و معطر و اولین فب لب (کارگاه ساخت سریع) تخصصی داروهای گیاهی در پژوهشکده گیاهان دارویی افتتاح شد.
افزایش سرعت در فرایند تبدیل ایده تا محصول و کاهش ریسک برای صاحبان طرح دو ویژگی بسیار مهم فب لب است و از اتلاف زمان و هدر رفت سرمایه جلوگیری میکند. مزیت دیگر فب لب کسب درآمد جهاد دانشگاهی از طریق سهام در شرکتهای صاحب ایده و فروش دانش فنی و خدمت است که نه تنها پژوهشکده گیاهان دارویی میتواند از این جهت منتفع شود بلکه کمک شایانی به متخصصان و کارآفرینان این حوزه جهت تولید محصولات نوآورانه و فناورانه خواهد بود.
رونمایی از ۷ رقم بذر کاهو با استفاده از فناوری هیبرید و رقم اصلاحی گلرنگ
با حضور وزیر جهاد کشاورزی و رئیس جهاد دانشگاهی، مرکز ملی ذخایر ژنتیکی و زیستی این نهاد از ۷ رقم بذر کاهوی تولید و تجاری شده با استفاده از فناوری هیبرید با نامهای زیستا، رستا، روما، روشا، آترا، مانا و ویونا رونمایی و کشت محصول بهنژادی شده گلرنگ را آغاز کرد. این کاهوها از تیپهای مختلف رومن، آیسبرگ، لیتل، فریز و اوکلیف بوده و سبدی متنوع برای تولیدکنندگان کاهوی کشور هستند.
همچنین کشت گلرنگ (محصول بهنژادی شده) نیز آغاز شد. گلرنگ گیاهی بسیار ارزشمند از خانواده گل مینا است که اکنون در بسیاری از نقاط جهان بهصورت زراعی کشت میشود. مهمترین استفاده از گلرنگ تولید روغن از دانههای آن است.
تکثیر دامهای بومی در معرض انقراض با استفاده از فناوری تولید جنین، برای اولین بار در کشور
تفاهمنامهای سهجانبه میان شرکت سینا فناوران ماندگار وابسته به پژوهشگاه ابن سینا جهاد دانشگاهی، موسسه تحقیقات علوم دامی و معاونت امور دام وزارت جهاد کشاورزی به امضا رسید. هدف اصلی این تفاهمنامه شناسایی و افزایش جمعیت نژادهای گاو بومی در معرض انقراض است.
از جمله مزایای نژادهای بومی نسبت به نژادهای خارجی این است که نژادهای بومی بعضاً به برخی بیماریها مقاومترند و برخی از آنها مانند نژاد سیستانی میتوانند از علوفههای کمارزش زیستبوم خود مانند خارشتر که برای سایر نژادها قابل مصرف نیست، استفاده کنند. همچنین بعضی از این نژادهای بومی نسبت به شرایط زیستمحیطی خود اعم از گرما و رطوبت بالا، بادهای موسمی، گرد و خاک و سرمای شدید بسیار مقاومتر هستند.
موفقیت متخصصان ایرانی در تولید نمونه سلولی از گونه در حال انقراض پلنگ ایرانی
متخصصان بانک سلولهای انسانی و جانوری مرکز ملی ذخایر ژنتیکی و زیستی ایران در راستای ماموریت محوله ملی خود در زمینه صیانت از ذخایر ژنتیکی کشور، با تولید و ذخیرهسازی رده سلولی شناسنامهدار از گونه ارزشمند در معرض خطر انقراض پلنگ ایرانی «ارس» نمونهای دیگر را به مجموعه گنجینه ملی حیات وحش افزودند.
تولید رده سلولی از این گونه، امید برای احیای گونههای حیات وحش در معرض خطر انقراض را افزایش میدهد.
دریافت گواهی ایزو برای تولید آزمایشگاهی جنین گاو برای اولین بار در کشور
شرکت سینافناوران ماندگار وابسته به پژوهشگاه ابن سینا جهاد دانشگاهی برای نخستین بار در ایران موفق به دریافت گواهینامه ایزو ۹۰۰۱ از یک شرکت معتبر سوئیسی برای محصول فناورانه خود با عنوان "تولید آزمایشگاهی جنین گاو با تکنیک IVF" شد. این گواهی، یکی از الزامات کلیدی برای صادرات محصولات و دانش فنی این مجموعه محسوب میشود.
دریافت این گواهی در حوزه مدیریت گاوداری و تولید آزمایشگاهی جنین گاو، نقطه عطفی در صادرات محصولات دانشبنیان و انتقال دانش فنی مرتبط خواهد بود. با دریافت این گواهینامه که بیانگر استقرار سیستم مدیریت کیفیت در این مجموعه است، گامی مهم در جهت تقویت جایگاه ایران در حوزه فناوریهای نوین تولیدمثلی دام در سطح بینالمللی برداشته خواهد شد.
هویتبخشی و میکروچیپگذاری ۳۷۵ سر اسب ترکمن
عبدالحسین طالبی سرپرست جهاد دانشگاهی واحد خراسان شمالی از میکروچیپگذاری ۳۷۵ سر اسب ترکمن توسط مرکز خدمات تخصصی دام جهاد دانشگاهی این استان در سال گذشته خبر داد.
با اجرای این طرح، برای این تعداد اسب در این استان هویتبخشی انجام شده است که با انجام این فرآیند میتوان برای اسبهای میکروچیپگذاری شده، شناسنامه صادر کرد.
یکی از مهمترین مزیتهای اجرای این طرح این است که هویت اسبها مشخص و در مسابقات زیبایی میتوانند حضور پیدا کنند. با توجه به اهمیت معرفی اسب اصیل ترکمن در عرصه ملی و بینالمللی، ضروری است که ژنوم اصلی اسب ترکمن خراسان شمالی، برای آینده کشور حفظ شود.
آغاز توزیع چهار داروی گیاهی پژوهشکده گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی در داروخانههای سراسر کشور
توزیع چهار داروی گیاهی ملیتروپیک، لیورسیل، دتوکسین و سوپرپلنت که دانش فنی آن توسط پژوهشکده گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی به شرکت خصوصی واگذار شده بود در داروخانههای سراسر کشور آغاز شد.
پس از انتقال دانش فنی و اخذ مجوزهای مربوطه از سازمان غذا و دارو، چهار داروی ترک اعتیاد، کنترل آلزایمر، داروی درمان کبد چرب و داروی لاغری در تابستان ۱۴۰۳ به تعداد ۱۰۰ هزار جعبه از مجموع داروها تولید و پس از انجام آزمایشات کنترل کیفی در چند استان در داروخانههای استان تهران، البرز، اصفهان، ارومیه، تبریز و خراسان رضوی عرضه شد. همچنین فروش اینترنتی در دو داروخانه معتبر داروکده تهران و داروخانه آنلاین کرج (داروکاو) در حال انجام است.
جایزه کاظمی در دستان محقق آلمانی موسسه تحقیقات قلب و ریه ماکس پلانک
همزمان با بیست و پنجمین کنگره و جشنواره بینالمللی رویان (بیست و پنجمین کنگره بینالمللی پزشکی تولیدمثل رویان؛ بیستمین کنگره بینالمللی سلولهای بنیادی و پزشکی بازساختی رویان و نوزدهمین سمینار پرستاری و مامایی)، ششمین دوره جایزه دکتر کاظمی در سال ۲۰۲۴ میلادی به محقق برجسته پروفسور توماس براون (Thomas Braun) اعطا شد.
پروفسور توماس براون (Thomas Braun) از محققان اصلی مؤسسه تحقیقات قلب و ریه ماکس پلانک و برنده ششمین دوره جایزه کاظمی است.
این جایزه با همکاری پژوهشگاه رویان جهاد دانشگاهی و معاونت علمی و فناوری ریاست اعطا میشود و از سال ۲۰۱۰ میلادی تاکنون به پنج محقق برجسته از کشورهای آمریکا، آلمان، بلژیک و ایتالیا اعطا شده است و سال گذشته شاهد اعطای ششمین دوره آن بودیم.
عضو هیأت علمی پژوهشگاه رویان، برگزیده رقابت «شتابدهنده بانوان در حوزه مراقبت سلامت و پزشکی بریکس» شد
در مراسم پایانی رقابت «شتابدهندۀ بانوان در حوزه مراقبت سلامت و پزشکی بریکس» که سال ۲۰۲۴ در شهر مسکو برگزار شد، دکتر مرضیه ابراهیمی عضو هیأت علمی و مدیر اداره راهبری پژوهش و فناوری پژوهشگاه رویان جهاد دانشگاهی از سوی اتحادیه کسب و کار زنان بریکس، به عنوان یکی از برگزیدگان با ایده پزشکی و شرکت با فعالیت خلاق پزشکی که در مسیر توسعه پایدار گام نهاده، معرفی و تقدیر شد.
۵ پژوهشگر جهاد دانشگاهی در بین پژوهشگران پر استناد یک درصد برتر جهان
براساس گزارش پایگاه شاخصهای اساسی علمی (ESI: Essential Science Indicators) از دادههای استنادهای نشریات معتبر در وب آو ساینس (WoS: Web of Science) ۵ پژوهشگر جهاد دانشگاهی در بین پژوهشگران پر استناد یک درصد برتر جهان قرار گرفتند.
بر این اساس در بازه زمانی ۱۰ سال گذشته، دکتر علی سعداله عضو هیات علمی گروه مهندسی مکانیک دانشگاه علم و فرهنگ جهاد دانشگاهی برای پنجمین سال پیاپی در زمره پژوهشگران پراستناد یک درصد برتر جهان مربوط به سال ۲۰۲۳ میلادی قرار گرفته است.
همچنین در این فهرست دکتر حسین بهاروند و دکتر محمود مقومی به عنوان اعضای هیات علمی دانشگاه علم و فرهنگ جهاد دانشگاهی،دکتر یاسر زارع از پژوهشکده معتمد جهاد دانشگاهی و دکتر فائزه شکری از پژوهشگاه رویان جهاددانشگاهی قرار گرفتند.
موفقیت علمی دو پژوهشگر جهاد دانشگاهی در عرصههای ملی و بینالمللی
مریم اسدی اصطهباناتی مدیر سلول درمانی و پزشکی بازساختی جهاد دانشگاهی استان فارس به دلیل فعالیتهای ارزشمند خود در حوزه پزشکی بازساختی، موفق به دریافت جایزه «دانشمند جوان برجسته و استثنایی» (ASRM-EYS) از سوی انجمن پزشکی بازساختی آمریکا (ASRM) شد.
این جایزه هر ساله به دانشمندی اعطا میشود که بالاترین سطح تعهد و پیشرفت را در زمینه پزشکی بازساختی از خود نشان داده باشد.
عضو هیأت علمی پژوهشگاه رویان جهاد دانشگاهی، منتخب رویداد ملی ایران بانو شد
همزمان با میلاد حضرت زهرا(س) و هفته گرامیداشت مقام زن و روز مادر سال ۱۴۰۳، رویداد ملی ایران بانو در سالن همایشهای آستان قدس رضوی با حضور صدها نفر از بانوان نخبه و موفق در عرصههای مختلف علمی، اقتصادی، فرهنگی و سیاسی برگزار و از دکتر مرضیه تولایی عضو هیأت علمی پژوهشگاه رویان جهاد دانشگاهی تقدیر شد.