برای تهیه انواع غذاهای ایرانی به سبزیجات گوناگون و معطر نیاز داریم. ما در ادامه لیست انواع سبزیجات برای هر غذا را قرار دادیم.
به گزارش آب و غذا به نقل از سبک زندگی ، ترکیب سبزی برای غذاها، جزو مهم ترین بخش آشپزی ما ایرانی هاست. برای پخت غذاهای مختلف مانند آش، قورمه سبزی، کوکو و ... نیاز است که بدانیم از چه ترکیب سبزی استفاده کنیم.
ترکیب و نسبت سبزی قورمه سبزی
جعفری + گشنیز + شنبلیله + برگ اسفناج + تره
ترکیب باید دارای 40 درصد تره، 35 درصد جعفری، 20 درصد گشنیز و در نهایت 5 درصد هم شنبلیله باشد. اضافه کردن مقداری برگ چغندر نیز می تواند تاثیر بسزایی را بر روی عطر و طعم سبزی های شما داشته باشد و علاوه بر این لعاب بهتری را نیز برای قورمه سبزی های شما در پی خواهد داشت.
ترکیب سبزی خورشت کرفس
نعناع + جعفری + برگ و ساقه کرفس
برای تهیه کردن سبزی های مورد نیاز برای خورشت کرفس شما به سه واحد جعفری و یک واحد نعنا نیاز خواهید داشت. در واقع ترکیب سبزی های این خورشت به این شکل است که مثلا برای 4 کیلو سبزی خورشت کرفس شما باید سه کیلو جعفری را با یک کیلو نعنا مخلوط کنید. البته نباید فراموش کنید که این مقدار سبزی ترکیب شده بسیار زیاد است و شما برای درست کردن این خورشت برای دو نفر به 150 گرم جعفری و 50 گرم نعنا نیاز خواهید داشت که در مجموع 200 گرم سبزی برای درست کردن این خورشت نیاز است.
ترکیب و نسبت سبزی کوکو
گشنیز + جعفری + تره + شوید + کمی برگ سیر
برای درست کردن یک کیلو سبزی مورد نیاز در کوکو شما باید 500 گرم تره را به همراه 300 گرم گشنیز و 200 گرم جعفری با یکدیگر خرد کرده و ترکیب کنید و در ادامه چند شاخه شوید و چند برگ کاهو را نیز خرد کرده و به این ترکیب اضافه کنید و دوباره با یکدیگر مخلوط کنید تا با یکدیگر به خوبی ترکیب شوند
ترکیب سبزی آش
گشنیز + جعفری + تره + اسفناج یا برگ چغندر + برگ سیر
برای درست کردن یک آش رشته خوشمزه شما می توانید از ترکیب سبزی های اسفناج، جعفری، گشنیز و تره استفاده کنید. البته همانطور که می دانید ممکن است برگ اسفناج در بسیاری از مواقع در دسترس نباشد، برای جایگزین کردن آن می توانید از برگ چغندر نیز استفاده کنید.
ترکیب سبزی سوپ
معمولا برای درست کردن یک سوپ خوشمزه از جعفری و گشنیز استفاده می شود که نسبت جعفری یک و نیم برابر گشنیز می باشد. اگر قصد دارید که سوپ شما لعاب بهتری داشته باشد به شما توصیه می کنیم چند برگ اسفناج خرد شده را نیز به آن اضافه کنید که باعث می شود تا خواص سوپ شما هم بیشتر شود.
ترکیب سبزی دلمه
جعفری + نعناع + شوید + پیازچه + ترخون
برای تهیه یک کیلو سبزی مخصوص دلمه شما نیازمند 300 گرم جعفری، 100 گرم مرزه، 200 گرم تره، 100 گرم شوید، 100 گرم نعنا، 100 گرم ترخون و صد گرم پیازچه هستید.
توجه داشته باشید که در اواخر فصل بهار و فصل تابستان که ریحان نیز موجود است می توانید از چند شاخه ریحان نیز برای این سبزی های مخصوص دلمه استفاده کنید که باعث می شود تا عطر و طعم دلمه های شما بسیار بهتر شود.
ترکیب سبزی کوفته
مرزه + ترخون + جعفری + گشنیز + شوید و نعناع (به دلخواه)
ترکیب سبزی های مورد استفاده در کوفته شامل جعفری، تره، نعنا، ترخون و پیازچه است. شما می توانید از ترکیب یکسانی از این سبزی ها برای درست کردن یک کوفته خوشمزه استفاده کنید. نکته بسیار مهمی که باید به آن توجه داشته باشید این است که برای طرز تهیه کوفته تبریزی به اندازه 4 نفر شما نهایتا نیم کیلو سبزی نیاز خواهید داشت که سبزی شما باید ترکیبی از موارد بیان شده باشد.
ترکیب سبزی پلویی
گشنیز + جعفری + کمی برگ سیر + تره + شوید + شنبلیله
برای سبزی پلو هم شما می توانید از شنبلیله استفاده کنید ولی از آنجایی که این سبزی دارای عطر و طعم بسیار تندی است مقدار آن بسیار کمتر از مقداری باشد که در کوکو استفاده می کنید.
شما می توانید برای سبزی پلو از ترکیب تره، جعفری، شنبلیله و سیر تازه نیز استفاده کنید که در این ترکیب سبزی ها برای پلو باید نسبت تره و جعفری یکسان باشد و از مقدار کمی شنبلیله و چند حبه سیر تازه نیز استفاده شود که عطر و طعم بسیار خوبی را به پلو می دهد.
ترکیب سبزی ماهی شکم پر
گشنیز + جعفری + شوید + مقدار کمی شنبلیله
معمولا اصلی ترین سبزی که در ماهی شکم پر مورد استفاده قرار می گیرد گشنیز است که شما می توانید به آن کمی پیازچه نیز اضافه کنید که عطر و طعم بسیار خوبی را به ماهی شکم پر شما خواهد داد. توجه داشته باشید که ماهی شکم پر نیازمند حجم زیادی از سبزیجات نیست و شما با 100 گرم گشنیز و چند ساقه پیازچه می توانید به راحتی یک ماهی شکم پر بسیار خوشمزه و لذیذ را داشته باشید.
ترکیب سبزی قلیه ماهی
گشنیز + شنبلیله
معمولا برای درست کردن یک قلیه ماهی خوش عطر و خوش طعم از ترکیب سبزی هایی مانند گشنیز و شنبلیله استفاده می شود و در جنوب کشور از یک سبزی محلی نیز استفاده می کنند که با نام چوچاق شناخته می شود و با اضافه کردن آن قلیه ماهی عطر و طعم بهتری می گیرد.
شما برای تهیه یک قلیه ماهی خوشمزه باید نسبت 4 به 1 را برای گشنیز و شنبلیله استفاده کنید. به این ترتیب 80 درصد از ترکیب سبزی های شما را گشنیز و 20 درصد را نیز شنبلیله تشکیل می دهد. توجه داشته باشید که در صورت بیشتر شدن شنبلیله احتمال تلخ شدن قلیه ماهی شما وجود خواهد داشت.
ترکیب سبزی آبگوشت بزباش
معمولا برای پخت آبگوشت بزباش از ترکیب تره، جعفری و شنبلیله استفاده می شود. برای نسبت این سبزی ها باید بدانید که نسبت تره و جعفری یکسان است و در کنار آن شما باید از یک هشتم این نسبت برای شنبلیله استفاده کنید. به این ترتیب برای تهیه 850 گرم سبزی آبگوشت بزباش شما نیازمند 400 گرم تره، 400 گرم جعفری و 50 گرم شنبلیله هستید.
سبزی مخصوص کلم پلو شیرازی
۳۰۰ گرم ریحان سبز و بنفش + ۱۵۰ گرم ترخان + ۱۰۰ گرم جعفری + ۲۰۰ گرم تره +۲۵۰ گرم شوید
ترکیب سبزی خورشت آلو اسفناج
اگر قصد دارید که برای دو نفر خورشت آلو اسفناج با استفاده از اسفناج تازه درست کنید شما نیازمند دو لیوان دسته دار فرانسوی اسفناج تازه هستید که باید به صورت خرد شده باشند و آنها را به خورشت خود اضافه کنید.
در دستور پخت دیگری برای درست کردن این خورشت آلو برای چهار نفر شما می توانید از ترکیب سبزی های اسفناج و تره استفاده کنید که برای 4 نفر نیازمند 500 گرم اسفناج تازه و 200 گرم تره خواهید بود که باید این دو را با یکدیگر ترکیب کنید تا ترکیب سبزی شما برای این خورشت آماده شود.
ترکیب سبزی ترشی
معمولا برای درست کردن یک ترشی خوشمزه از سبزی هایی مانند شوید، نعناع، جعفری، مرزه، گشنیز، ترخان و ریحان استفاده می شود که در ترشی های مختلف نسبت آنها متفاوت است.
برای درست کردن یک ترشی مخلوط اصلی ترین سبزی ها ترخان، مرزه و نعناع است که شما باید دو واحد از آنها را به ترشی اضافه کنید و در صورت تمایل می توانید یک واحد از سبزی های دیگری که نام بردیم را هم به ترشی خود اضافه کنید.
ترکیب سبزی های ترشی هفته بیجار پونه، ریحان و نعنا به یک نسبت است که باعث می شود تا برخلاف بسیاری از ترشی های دیگر این ترشی به هیچ وجه عطر و طعم تندی نداشته باشد.برای درست کردن یک ترشی لیته خوشمزه هم شما می توانید از سبزیجاتی که نام بردیم به یک نسبت استفاده کنید.
ترکیب سبزی قورمه سبزی گیلانی
برای درست کردن یک قورمه سبزی گیلانی شما باید نسبت یکسانی از تره، گشنیز و جعفری را در سبزی خود استفاده کنید و به اندازه یک سوم آنها نیز شنبلیله استفاده کنید که این شنبلیله نسبتا زیاد باعث می شود تا قورمه سبزی شما عطر و طعم خاصی داشته باشد. بنابراین به عنوان مثال برای 3 کیلوگرم سبزی قورمه سبزی شما باید 900 گرم از هر یک از سبزی های تره، جعفری و گشنیز را اضافه کنید و 300 گرم هم به آن شنبلیله اضافه کنید.