آب و غذا

سالانه ۲۵۰میلیون مترمکعب خاک وارد مخزن سدها می‌شود

سالانه ۲۵۰میلیون مترمکعب خاک وارد مخزن سدها می‌شود

آب و غذا

مدیرکل دفتر آبخیزداری و حفاظت خاک سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور با تاکید بر ضرورت مدیریت درست در بالادست سدها گفت: سالانه ۲۵۰ میلیون مترمکعب خاک در مخزن سدها وارد می‌شود.

به گزارش ایسنا دکتر هوشنگ جزی امروز در جلسه مدیریت جامع حوزه آبخیز و ظرفیت‌سازی برای مدیریت مشارکتی حوزه آبخیز کارون با حضور کارشناسان جایکا در شهرکرد افزود: اجرای طرح‌های آبخیزداری و آبخوانداری و مدیریت جامع حوضه آبخیز یک راهکار برای جلوگیری از فرسایش خاک، جلوگیری از بروز سیل و ایجاد اشتغال پایدار، استفاده پایدار از منابع زیستی در حوضه کارون است که باید این مدیریت به یک مطالبه ملی تبدیل شود.

جزی با بیان اینکه حوضه آبخیز کارون بزرگ به عنوان نخستین حوزه است که سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور به عنوان یک حوزه بزرگ برنامه مدیریت جامع را در آن در حال اجرا دارد، گفت: حفاظت خاک، کنترل سیل، مدیریت منابع آب، پوشش گیاهی و جنگل‌های زاگرس در این برنامه در اولویت قرار دارد تا از بالادست تا پایین دست حوضه آبخیز برنامه‌ریزی انجام شود.

وی اظهار داشت: سطح حوضه آبخیز کارون بزرگ ۶.۴ میلیون هکتار وسعت دارد و برای پایدار حوضه آبخیز در هفت استان کشور به یک انسجام بخشی نیاز است تا بتوان از همه ظرفیتها و سرمایه‌ها از جمله نیروی انسانی، منابع طبیعی و تسهیلات و توان مالی مردم و سرمایه های اجتماعی استفاده کرد.

مدیرکل دفتر آبخیزداری و حفاظت خاک سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور با بیان اینکه حفاظت از منابع طبیعی کشور در سیاست‌های اصلی سازمان است، گفت: کشور ایران جزو کشورهای برتر دنیا از نظر سرمایه طبیعی و اجتماعی است و با وجود سرمایه اجتماعی غنی در کشور برای جلوگیری از تخریب نیاز به اجرای مدل مدیریت جامع نیاز است.

فرسایش خاک در کشور ۱۶.۷ تن در هکتار در سال است

جزی افزود: هم اکنون فرسایش خاک در کشور ۱۶.۷ تن در هکتار در سال و ۱۲۵ میلیون هکتار از عرصه‌های کشور دچار فرسایش آبی است که این میزان فرسایش خسارت سنگینی به منابع طبیعی وارد می‌کند.

وی با اشاره به اینکه نزدیک به ۵۱ میلیون نفر از جمعیت کشور در مناطقی زندگی می‌کنند که در خطر و تهدید سیل قرار دارند، گفت: هر ساله سیل خسارت‌های سنگینی به مردم و منابع‌ طبیعی و تاسیسات وارد می‌کند که با اجرای طرح مدیریت جامع حوضه آبخیز می‌توان این خسارت‌ها را کاهش داد.

مدیرکل دفتر آبخیزداری و حفاظت خاک سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری به از بین رفتن آبخوان‌ها به دلیل برداشت بی‌رویه از چاه‌ها به عنوان یک معضل و عاملی برای افزایش فرونشست زمین اشاره کرد و گفت: در اراضی که فرونشست زمین اتفاق می‌افتد، قابلیت کشت و کشاورزی از بین می رود و با تزریق آب به این اراضی نیز جبران خسارت نخواهد شد.

به گفته وی،هم اکنون فرسایش خاک، فرونشست زمین، زمین لغزش، خشکسالی، ممنوعه شدن دشت‌ها در کشور مشهود و در حال گسترش است.

مدیرکل دفتر آبخیزداری و حفاظت خاک سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری با تاکید بر اینکه برای اجرای طرح‌ها و برنامه‌ها باید به توان حوضه آبخیز توجه و کارهای مطالعاتی انجام شود، گفت: اجرای طرح مدیریت جامع حوضه آبخیز یک فرآیند است که جنبه‌های مختلف و شاخص‌ها مختلف در حوزه در کنار هم قرار داده می‌شود تا مدیریت جامع اجرایی و در نهایت امنیت غذایی، سودآوری و معیشت پایدار تامین شود.

وی بر لزوم انسجام بین سازمان‌ها در حوضه آبخیز و استفاده از مدیریت مشارکتی تاکید و اظهارکرد: تصمیم‌گیران و برنامه‌ریزان در حوضه‌های آبخیز به خصوص حوضه آبخیز کارون بزرگ باید با استفاده از مدیریت مشارکتی در جهت حفظ و احیای جنگل‌ها و مراتع برنامه‌ریزی و براساس چشم‌انداز و برنامه زمانی طرح‌های حفاظتی را اجرا کنند.

جزی افزود: برنامه مدیریت جامع آبخیز از سال ۹۵ در کشور اجرایی و مدیریت برنامه جامع آبخیز برای ۳۳ حوضه آبخیز پایدار کشور تهیه شده است.

به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی سازمان منابع‌طبیعی و آبخیزداری کشور چهارمحال و بختیاری دارای ۱۰ شهرستان است که یک میلیون و ۴۰۰ هزار هکتار از مساحت استان را مراتع و جنگل‌ها پوشش داده که رقمی معادل ۸۶.۵ درصد از سطح این استان است و دفتر مدیریت جامع کارون بزرگ به استان چهارمحال وبختیاری واگذار شده است. بخشی از حوضه بزرگ کارون از چهارمحال و بختیاری سرچشمه می گیرد و به جلگه جنوبی کشور سرازیر می‌شود./ایسنا

نظرات