آب و غذا

۵۰ هزار گونه زیستی شناسایی شده در جهان متعلق به ایران است

۵۰ هزار گونه زیستی شناسایی شده در جهان متعلق به ایران است

۵۰ هزار گونه از ۲ میلیون و ۱۵۳ هزار گونه زیستی شناسایی شده در جهان متعلق به ایران است.

به گزارش آب و غذا به نقل از مهر ، غلامرضا صالحی جوزانی، معاون پژوهشی و فناوری سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی (تات) در آئین بزرگداشت روز جهانی تنوع زیستی و هشتادمین سالروز تأسیس هرباریوم ایران گفت: ۵۰ هزار گونه از ۲ میلیون و ۱۵۳ هزار گونه زیستی شناسایی شده در جهان متعلق به ایران است.

بر اساس آخرین برآوردها ۸.۷ میلیون گونه زیستی در جهان وجود دارد که از این میزان دو میلیون و ۱۵۳ هزار گونه شناسایی شده است و سهم ایران از گونه‌های شناسایی شده حدود ۲.۵ تا ۳ درصد می‌باشد.

صالحی جوزانی بر حفظ تنوع زیستی و نقش آن در پایداری امنیت غذایی تاکید و اظهار کرد: امنیت غذایی، آب شرب، گیاهان دارویی و مواد آلی ناشی از تنوع زیستی است.

وی با بیان این که ۳۰ درصد گونه‌های زیستی مهم در جهان ظرف ۵۰۰ سال اخیر از بین رفته است، گفت: از بین رفتن گونه‌های زیستی به دلایلی همچون صنعتی شدن، افزایش جمعیت و تغییرات اقلیمی رخ داده که بسیار خطرناک است.

معاون پژوهشی و فناوری سازمان تات تصریح کرد: همراه با حفظ منابع ژنتیکی، فناوری‌های بهره‌برداری جدید نیز ایجاد شده و علم هر روز در این زمینه پیشرفت می‌کند که از جمله می‌توان به مهندسی ژنتیک، ویرایش ژنوم و از همه مهم‌تر زیست‌شناسی مصنوعی اشاره کرد.

وی به توسعه روش‌های توالی‌یابی ژنوم با توسعه فناوری‌ها اشاره کرد و گفت: جهان بر روی توسعه روش‌های توالی‌یابی ژنوم سرمایه‌گذاری کرده به طوری که بازار توالی‌یابی ژنوم اکنون ۱۵ میلیارد دلار است و پیش‌بینی می‌شود این رقم در ۱۰ سال آینده به حدود ۱۰۶ میلیارد دلار برسد.

امروزه با پرداخت ۱۰۰ دلار می‌توان ژنوم یک فرد را توالی‌یابی کرد و اطلاعاتی همچون مزیت‌ها و بیماری‌های فرد را ارائه داد.

وی تصویب نهایی راهبردی و عملیاتی تنوع زیستی کشور با توجه به چارچوب کنوانسیون جهانی تنوع زیستی، ایجاد مرکز توالی‌یابی ژنوم و پایگاه داده آن، تصمیم‌گیری در مورد عضویت یا عدم عضویت در پروتکل ناگویا، برنامه‌ریزی در مورد استفاده از صندوق مالی و صندوق جهانی تنوع زیستی، ایجاد نسخه پشتیبان منابع ژنتیکی کشور و تشکیل شورای ملی منابع ژنتیکی کشور را از اقداماتی در راستای حفظ تنوع زیستی برشمرد.

معاون سازمان تات به تأسیس بانک ژن با عنوان «بانک ژن قیامت» در نروژ اشاره کرد و گفت: هدف از تأسیس این بانک ژن، حفظ ژن‌های گیاهان زراعی است.

انتقال منابع ژنتیکی زراعی و باغی به این بانک برای نگهداری، نیاز به بررسی‌های امنیتی و حقوقی دارد.

نظرات