آب و غذا

اصلاح ژن‌های برنج دستاوردی بزرگ در مواجهه با گرسنگی در جهان

اصلاح ژن‌های برنج دستاوردی بزرگ در مواجهه با گرسنگی در جهان

 

اصلاح ژن‌های برنج، اگر واقعا انجام شود، قطعا یک راهکار مناسب برای افزایش تولید این محصول مبنایی و کلیدی در جهان و در نتیجه، مواجهه با گرسنگی در دنیا محسوب می‌شود. به عبارت بهتر، یکی از راهکارهای مهم جهت ارتقای امنیت غذایی در دنیا، افزایش تولید غلات و برنج است.

به نقل از ایندیپندنت، سوال اصلی اینجاست که با توجه به کمبود تولید برنج و غلات در کشورهای گوناگون و معضلاتی که کشاورزان در سراسر دنیا در روند تولید این دو محصول پیدا کرده‌اند، چه راهکارهایی برای مواجهه با این روند وجود دارد؟ آیا یکی از این راهکارها نمی‌تواند اصلاح ژن‌های برنج (با هدف تسریع روند تولید و تکثیر این محصول) باشد؟ پاسخ اینسوال مثبت است!

دانشمندان چینی از طریق اصلاح ژن‌های برنج راهی یافته‌اند که این محصول تا ۴۰ درصد افزایش بازدهی داشته باشد.

گروهی به سرپرستی ونبین ژو، زیست‌شناس گیاهی از «آکادمی علوم کشاورزی چین»(CAAS) دریافتند که این تغییر به گیاه امکان می‌دهد کود بیشتری جذب کند، فتوسنتز را افزایش دهد و باردهی‌اش تسریع شود. این آزمایش‌ها به مدت سه سال در آب و هوای معتدل تا گرمسیری انجام شد و پژوهشگران امیدوارند روش «سوپرشارژ» برای سایر محصولات نیز کاربردی باشد .متیوپل، متخصص ژنتیک گیاهی در پژوهشگاه «روتامستد»  که در این پروژه مشارکتی نداشت، گفت:«فکر نمی‌کنم تاکنون چنین چیزی دیده باشم».

دانشمندان امیدوارند این روش بتواند کمبود غذای جهانی را که ناشی از افزایش رشد جمعیت و مشکلات زنجیره تامین مرتبط با درگیری‌ها است، برطرف کند .در مقاله‌ مجله ساینس که به جزئیات این پژوهش پرداخته، آمده است:«برای دستیابی به افزایش بازدهی مورد نیاز و پایدارتر کردن کشاورزی، لازم است با تقویت پرورش و تلاش‌های مهندسی ژنتیک، به گونه‌های جدید زراعی با ظرفیت فتوسنتزی بالاتر و کارایی مصرف نیتروژن بهبود‌‌ یافته، دست یابیم. کار ما نشان می‌دهد که با تعدیل ژنتیکی برنمود یک ژن واحد تنظیم‌کننده رونویسی، می‌توانیم هم‌زمان که مدت رشد محصول را کاهش می‌دهیم، بازدهی آن را به طرز چشمگیری افزایش دهیم».

بهبود فتوسنتز یکی از امیدوارکننده‌ترین راه‌ها برای افزایش بازدهی محصولات به حساب می‌آیند؛ هرچند، غذاهای اصلاح‌ شده ژنتیکی، از جمله محصولات تراریخته، در سال‌های اخیر با مقاومت مصرف‌ کنندگان و تنظیم‌ کنندگان [بازار] مواجه شده‌اند. با این‌ حال، در بحبوحه افزایش ناامنی غذایی که ممکن است باعث شود در سال جاری میلیون‌ها نفر به کمبود و حتی قحطی دچار شوند، این مقاومت رو به کاهش است. ارزیابی اخیر سازمان بین‌دولتی «توسعه» نشان می‌دهد بیش از ۵۰ میلیون نفر در سراسر آفریقای شرقی تحت تاثیر بحران غذایی این منطقه آسیب می‌بینند و سه میلیون نفر نیز با «گرسنگی فاجعه‌بار و اضطراری همراه با خطر مرگ» مواجهند.

از این رو اصلاح ژن‌های برنج ،یک راهکار مهم و عملیاتی در راستای افزایش تولید این محصول و در نتیجه، مواجهه با بحران‌های ناشی از امنیت غذایی در جهان به حساب می‌آید. با توجه به اینکه موضوع تامین امنیت غذایی در سراسر دنیا به یک دغدغه ثابت طی سال‌های فعلی و آتی تبدیل خواهد شد، می‌توان نسبت به این موضوع به مثابه یک راهکار بلندمدت و دائمی نگریست./ایانا

 

نظرات