قیمت کالاهای اساسی و همچنین حمل و نقل و پوشاک در مناطق سیل زده لیبی تا پنج برابر افزایش یافته است.
به نقل از العربی الجدید، در میان ویرانیهای گسترده در چندین شهر در شرق لیبی به دلیل طوفان دانیل، سوء استفاده از شرایط فاجعه و بحران در این کشور رونق گرفته است، به نحوی که قیمت کالاهای اساسی با توجه به غیبت تقریباً کامل نظارت دولت به سطوح بی سابقه جهش کرده است.
طوفان چندین منطقه در شرق لیبی را درنوردیده که مهمترین آنها شهرهای درنه، البیضاء، المرج و سوسه بود و خسارات جانی و مادی هنگفتی به بار آورد.
ساکنان محلی در شهر البیضاء میگویند که قیمت برخی از کالاهای اساسی در این شهر بیش از پنج برابر شده است و این افزایش، شامل کالاهای غذایی و دارویی و همچنین هزینه حمل و نقل و حتی اجاره و پوشاک میشود.
در منطقه درنه، عبدالسلام فرکاش یکی از ساکنان این شهر که قریب به نیمی از آن در سیل اخیر ویران شده است، در گفتوگو با العربی الجدید گفت: قیمتها به شدت افزایش یافته و عدهای از این فاجعه و عدم نظارت دولت سوء استفاده کردند.
قیمت هر کیلوگرم گوجه به ۱۵ دینار معادل سه دلار رسیده در حالی که قبل از بحران قیمت آن از دو دینار بیشتر نمیشد. قیمت هر لیتر روغن خوراکی نیز به ۲۵ دینار افزایش یافته است.
وی با بیان اینکه بهره برداری از نیاز مردم به غذا و دارو به امری غم انگیز در مناطق سیل زده تبدیل شده است، گفت: قیمت یک بطری آب پنج لیتری به ۳۰ دینار جهش کرده است.
سعد الفارسی، یک شهروند دیگر با اشاره به افزایش بی وقفه قیمت کالاها میگوید: بسیاری از خانوادهها آذوقه و کمکهای بشردوستانه مانند غذا و نوشیدنی دریافت نکردهاند، حتی امکان خروج از منطقه سیل زده وجود ندارد، زیرا همه اسناد و مدارک شناسایی خود را در سیل از دست دادهایم و از مسئولین و جامعه جهانی میخواهیم راه حلهای فوری برای وضعیت رو به وخامت زندگی ما داشته باشند.
آمنه عبدالقوی، یک شهروند دیگر می گوید: سیل زدگان چیزی ندارند و عدهای هم از وضعیت آنها با بالا بردن قیمتها سوء استفاده میکنند. ما همه چیزمان را از دست دادیم، پولی برای خرید نداریم و با وجود بازگشت خدمات برق و اینترنت به درنه همچنان از مشکلات معیشتی زیادی رنج میبریم.
در همین راستا، سازمان ملل از جامعه بین المللی خواسته است ۶۶ میلیون یوروی دیگر به منظور ارائه کمک فوری به حدود ۲۵۰ هزار نفری که بیشترین آسیب را از سیل این کشور دیدهاند، کمک کنند.
این در بحبوحه غم و اندوه و تراژدی است که مردم در مناطق سیل زده شرق لیبی و بخصوص شهر درنه به سر میبرند که بر اساس دادههای رسمی جان هزاران نفر را گرفت.
وئام المصراتی، تحلیلگر اقتصادی نیز در گفتوگو با الجزیره با اشاره به اینکه دولت لیبی در مدیریت بحران با دشواری روبهرو بوده است، گفت: قیمت کالاها به طور کلی پنج برابر شدند و برخی از کالاها در بحبوحه غیبت مقامات محلی که به اندازه کافی برای کنترل بازار مداخله نکردند به رکوردهای بیسابقهای رسیدند.
یکی از دلایل گرانی کالاها، شکنندگی امنیتی است که کشور لیبی از زمان آغاز درگیریهای داخلی در سال ۲۰۱۱ از آن رنج میبرد و ازسوی دیگر کالای کافی برای مناطق آسیب دیده تامین نشده است.
در همین حال عبدالحمید الدبیبه، نخست وزیر دولت وحدت ملی لیبی، دستوراتی را به وزارت دارایی این کشور صادر کرده تا به کارمندان یک ماه حقوق اضافی پرداخت کند.
بر اساس برآوردهای اولیه که از سوی تیم منصوب شده از سوی دولت وحدت ملی برای بررسی خسارات آسیب دیدهها صادر شده، آمده است، حدود ۱۵۰۰ ساختمان از مجموع ۶۱۴۲ ساختمان درنه در نتیجه طوفان دانیل که یک هفته پیش این شهر را درنوردید، آسیب دیدند.
کمیته اضطراری دولت وحدت ملی لیبی، از طریق تصاویر ماهوارهای، تعداد ساختمانهای کاملا ویران شده درنه را حدود ۸۹۱ ساختمان اعلام کرده که ۲۱۱ ساختمان به طور جزئی آسیب دیده و حدود ۳۹۸ ساختمان در گل فرو رفته است، در حالی که سیلابها یک منطقه حدود شش کیلومتر مربعی در این شهر را زیر آب برد.
در همین راستا، شرکت بازاریابی نفت البریقه از توزیع سیلندر گاز خانگی رایگان در تعدادی از محلههای شهر درنه و مناطق طوفانزده شهر درنه و اطراف آن خبر داد.
در همین حال به گزارش الخلیج اونلاین، سازمان امداد اسلامی از جامعه جهانی خواست تا به نیازهای فوری خانوادههای آسیب دیده از سیل، از جمله تامین سرپناه در مواقع اضطراری، غذا، آب سالم، انتقال نقدی و مراقبتهای اولیه بهداشتی پاسخ دهد.
در حالی که عملیات امداد و نجات در مناطق سیل زده لیبی به پایان نرسیده است و هنور اجساد بسیاری از قربانیان مفقود شده از طوفان دانیل و سیل ناشی از آن در شهر درنه لیبی و بقیه شهرهای شرق لیبی پیدا نشده است، هنوز آماری از گستردگی این حادثه در دست نیست و سیل درنه یک چهارم شهر را از بین برد و به طور کامل به دریا برد.
علاوه بر کمکهای بین المللی که از بسیاری از کشورها به لیبی رسیده و تلاشهای دفتر هماهنگی امور بشردوستانه سازمان ملل برای جمع آوری ۷۱ میلیون کمک فوری، عبدالحمید الدبیبه، نخست وزیر دولت وحدت ملی لیبی سه شنبه گذشته از تخصیص دو میلیارد دینار (۴۴۶.۴ میلیون دلار) به نفع صندوق بازسازی برای شهرهای بنغازی و درنه و نیم میلیارد دینار برای سایر شهر های آسیب دیده خبر داد.
سلیمان الشاهومی، استاد امور مالی و بنیانگذار بازار مالی لیبی نیز، سیل اخیر در این کشور را به عنوان یک فاجعه بزرگ توصیف و تخمین زد که این شرایط از پایان جنگ جهانی دوم و پایان اشغال ایتالیا در لیبی مشاهده نشده است.
بازسازی درنه و سایر مناطق آسیب دیده نیاز به یک پروژه بزرگ ملی دارد. این یک پروژه طولانی است که به عنوان یک پروژه جامع بازسازی ملی اجرای آن ممکن است سه تا پنج سال طول بکشد و هزینه اصولی آن ممکن است بیش از پنج میلیارد دلار باشد./فارس