نخستین همایش ملی پروژه مشترک سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد و وزارت جهاد کشاورزی موسوم به «TCP» با هدف افزایش بهرهوری و فعالسازی ظرفیت تولید کشاورزی دیم آغاز به کار کرد.
به نقل از سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، مظفر روستایی، سرپرست مؤسسه تحقیقات کشاورزی دیم کشور در آئین گشایش این همایش ملی، سطح زیر کشت محصولات زراعی دیم در کشور را بیش از ۵ میلیون هکتار اعلام کرد که از این میزان اراضی در سال بیش از ۶ میلیون تن محصول تولید میشود.
وی مدیریت زمان کشت در شرایط دیم به ویژه توسط کشاورزان و بهرهبرداران در شرایط کنونی را مهم دانست و اعلام کرد: با ۷۰ درصد مدیریت صحیح در زمان کشت در دیمزارها شاهد افزایش ۴۰ درصدی تولید خواهیم بود و در این راستا بهرهگیری از فناوریهای روز و ارقام جدید تحقیقاتی برای دستیابی به تولید پایدار ضروری است.
با توجه به کاهش بارش در کشور، کار کردن در شرایط دیم روز به روز سختتر میشود و این مؤسسه باید بتواند در سایه تحقیقات و معرفی تکنولوژیهای جدید، کشت دیم را به پایداری تولید برساند.
سرپرست مؤسسه تحقیقات کشاورزی دیم کشور، هدف از ایجاد پایگاههای نوآورانه در استانها را انتقال یافتههای تحقیقاتی جدید و ترویج استفاده از دستورالعملهای فنی مؤسسه اعلام کرد.
مؤسسه تحقیقات دیم در مناطق مختلف کشور ایستگاههای تحقیقاتی دارد و پژوهشهای بخش کشاورزی دیم ۱۶ استان در این مؤسسه انجام میشود.
مدیرکل دفتر امور غلات و محصولات اساسی وزارت جهاد کشاورزی نیز در این مراسم گفت: طرح مشترک ایران و فائو از ابتدای سال زراعی جاری در ۴ استان آذربایجان شرقی، اردبیل، همدان و کردستان اجرا میشود و این طرح دو ساله در جهت تأمین امنیت غذایی، کشاورزی پایدار و توسعه روستایی کشورها طراحی شده است.
فرامک عزیزکریمی افزود: محققان مؤسسه دیم تجربیات ارزشمندی در زمینه دیم دارند و لازم است با توجه به افزایش جمعیت و مشکل کم آبی در کشور از دانش فنی محققان کشورهای دیگر در خصوص افزایش تولید در دیمزارها استفاده کرد.
وی عدم رعایت تناوب در دیمزارها را از مشکلات اساسی تولید برشمرد و اظهار امیدواری کرد که با رعایت تناوب، سهم علوفه، دانه روغنی و حبوبات در تناوب با غلات افزایش یابد.
مشاور ارشد فائو نیز در این مراسم، به فعالیتهای دفتر مرکزی فائو در خصوص کشاورزی حفاظتی و افزایش تولید در دیمزارها پرداخت.
دکتر بوژو در خصوص کشاورزی حفاظتی اظهار کرد: کشاورزی حفاظتی صرفاً یک هدف حفاظتی نیست بلکه یک مکانیزم برای تولید محصولات کشاورزی است و به دلیل مزایای زیاد در دنیا استفاده از آن در حال افزایش است./مهر