کارشناس پرورش زنبور عسل سازمان جهاد کشاورزی استان بوشهر گفت: زنبورداران بومی و مهاجر استان قبل از کوچ به مناطق ییلاقی، ۸۰۰ تن عسل بهاره چهل گیاه از مناطق کوهستانی و دشتهای ساحلی این استان برداشت کردند.
فرید صادقیزاده با اشاره به اینکه پارسال ۳۵۰تن عسل بهاره در استان بوشهر برداشت شد، بیان کرد: از این میزان عسل تولیدی سهم زنبورداران بومی ۳۵۰ تن و زنبورداران مهاجر و غیربومی نیز ۴۵۰ تن است.
عسل بهاره به دلیل برداشت از شهد چند گیاه بانامهای محلی قنقال، هلپه، آویشن، گل زرد، بادورد، کهور، خارزرد، دن، گاوپونه به این نام معروف است و خواص دارویی زیادی دارد .
عسل چهل گیاه دارای خواص دارویی فراوان و رنگی روشن، خوشطعم و بازارپسند است.
به گفته صادقیزاده مهمترین مناطق مستعد زنبورداری استان بوشهر بر اساس قابلیت درزمینهٔ پرورش زنبورعسل به ترتیب شامل منطقههای کوهستانی دشتستان، تنگستان، جم، دشتی، کنگان و دیر است.
مرحله برداشت دوم عسل در این استان از درختان سدر یا "کُنار" است که از آبان ماه آغاز میشود.
این نوع عسل به دلیل عطر، طعم، خواص درمانی، طبع معتدل، منحصربهفرد و بازارپسندی بالا بیشتر جنبه صادراتی بهویژه به کشورهای عربی حوزه خلیجفارس و عراق دارد.
هرچند عسل کُنار در دیگر استانهای جنوبی ازجمله خوزستان، فارس و هرمزگان نیز تولید میشود اما استان بوشهر با داشتن بیش از ۵۰ هزار هکتار درخت سدر بیشترین سطح زیر کشت را به خود اختصاص داده است و بهصورت میانگین سالانه ۸۰۰ تن عسل کُنار در این استان تولید میشود.
یکی از خاصیتهای عسل کُنار و چند گیاه استان بوشهر این است که این نوع عسل برخلاف انواع دیگر آنکه در یک مقطع زمانی رُس (کریستاله) میشوند، حداقل تا دو سال شکرک نمیزنند به همین دلیل نیازی به عملیات رهگیری ندارند و خواص دارویی و سایر آنزیمهای آن حفظ میشود.
برای نخستین بار در سال ۱۳۹۸ نشان جغرافیایی عسل کُنار با همکاری سازمان صنعت، معدن و تجارت به نام استان بوشهر به ثبت رسید و امروز این نوع جزو عسلهای بسیار مرغوب و باکیفیت کشور است.
در زمان حاضر حرفه زنبورداری در این استان باعث اشتغال ۶۵۰ نفر بهصورت مستقیم و ۱۷۰ نفر غیرمستقیم را فراهم آورده است.
زنبورداران در۹ ماه از سال در استان بوشهر امکان زنبورداری دارند و در سه ماه تابستان و گرما نیز به مناطق ییلاقی کوچ کرده و در آنجا هم یک مرحله تولید و برداشت دارند.
استان بوشهر همواره به دلیل زمستان ملایم، بهار زودرس و تنوع پوشش گیاهی (بادامکوهی و کُنار) مکانی مناسب برای تولیدمثل، تکثیر جمعیت و بچه گیری و تولید زنبور ملکه است.
صادقی زاده با اشاره به وجود ۴۰۵ هزار کندوی زنبورعسل در استان بوشهر گفت: از این شمار کندوی زنبورعسل ۱۰۵ هزار کندو مربوط به ۷۰۰ زنبوردار بومی با میانگین تولید یک هزار و ۴۰۰ تن و ۳۰۰ هزار کندو با تولید دو هزار و ۸۰۰ تن عسل مربوط به دو هزار و ۵۰۰ نفر زنبوردار غیربومی و مهاجر است./ایانا