ساری- پای دانش بنیان ها با ایجاد مزارع جدید و الگویی در مازندران باز شده و کشت محصولات به صورت پایلوت در این عرصه ها رو به رشد است.
به گزارش آب و غذا به نقل از مهر ، ایجاد مزارع الگویی و پایلوت برای معرفی ارقام جدید و افزایش ضریب دانش بنیان در مازندران رو به توسعه و رشد است و تاکنون مزرعههای جدید فراوانی در استان احداث شده است.
محدودیت زمین برای کشت محصولات سبب شده تا بسیاری از تولیدکنندگان مازندران به فکر ایجاد مزارع جدید و الگویی باشند و تاکنون مزارعی در زمینه گلرنگ علوفهای، کشت بلوبری، گلخانههای هیدروپونیک و کشت محصولات در ارتفاع در استان رقم خورده است.
در استان مازندران بیش از ۳۰۰ هزار بهره بردار کشاورزی وجود دارد و سطح مزارع استان طی دهههای اخیر به دلیل افزایش ساخت و سازها و تغییر کاربریها کاسته شده است، از این رو به تاکید صاحبنظران و کارشناسان، ایجاد و توسعه مزارع الگویی میتواند راهکار برای افزایش ضریب دانش در تولیدات کشاورزی و معرفی ارقام جدید باشد.
ایجاد مزرعه پایلوت گلرنگ علوفهای
در شهرستان سوادکوه شمالی اولین مزرعه پایلوت گلرنگ علوفهای مازندران در قالب طرحهای اصلاح الگوی کشت استان احداث شد و به گفته مدیر جهاد کشاورزی سوادکوهشمالی این طرح از پروژههای طرح ارتقای ضریب خوداتکایی سال ۱۴۰۳ شامل مزارع الگویی محصولات علوفهای است.
علی نوری نژاد با بیان اینکه این مزرعه اولین مزرعه الگویی گلرنگ علوفهای استان به شمار میرود، افزود: اجرای طرح الگوی کشت شامل مزارع کشت مخلوط نمایشی تریتیکاله، نخود علوفهای، گلرنگ و جو روستاهای فرامرزکلا، بورخیل، آبدنگسر و سرآبگردان است.
وی با اشاره به بازدید از این مزرعه گفت: این بازدید با هدف بررسی چگونگی اجرای طرح فوق بر اساس برش ابلاغی انجام و مسائل و مشکلات مربوط به عملیاتی شدن طرح اصلاح الگوی کشت مورد بررسی قرار گرفت و ایجاد بستر مناسب برای برگزاری کارگاههای آموزشی کشت و کار محصولات علوفهای مورد تاکید قرار گرفت.
مزارع نمایشی و مشارکتی و الگویی از جمله پروژههای مهم هستند که باعث انتقال یافتههای نوین از نتایج طرحهای تحقیقاتی و تجربیات موفق مراکز تحقیقاتی به مزارع میشوند. در ساری نیز اولین مزرعه بلوبری در منطقه نیمه سردسیری چهاردانگه ساری احداث شد.
سید اسماعیل علوی مدیر جهاد کشاورزی ساری با بیان اینکه برای کاشت نهال بلوبری مناطق گرم، معتدل و نیمه سردسیری مناسب است و رشد و عملکرد درخت در چنین مناطقی بیشتر و بهتر است، اظهار کرد: خانم بابایی کشاورز پیشرو و فعال روستای ولاغوز شویلاشت در مزرعه ۲ هکتاری خود اقدام به راه اندازی پرورش بلوبری کرد.
وی با یادآوری اینکه یک هکتاری مزرعه بلوبری در روستای سوته این شهرستان نیز توسط کشاورز خلاق و علاقه مند دیگری در سال گذشته راه اندازی شد، تصریح کرد: سرمایه گذاران در این بخش تولیدی با داشتن اطلاعات کافی و دقیق از شرایط مرتبط با کاشت هر گیاه، تصمیم گیری های مؤثری در استفاده از پتانسیل موجود منطقه خود اتخاذ کنند.
توسعه کشت این محصول به دولت و سازمانهای مرتبط کمک میکند تا با تسهیل و پشتیبانی از کشاورزان سرمایه گذار موجب اشتغالزایی و توسعه اقتصادی منطقه شوند
علوی با بیان اینکه بلوبری به دلیل مزایا و خواص متعدد میتواند به عنوان یک داروی گیاهی نیز مورد استفاده قرار گیرد، گفت: توسعه کشت این محصول به دولت و سازمانهای مرتبط کمک میکند تا با تسهیل و پشتیبانی از کشاورزان سرمایه گذار موجب اشتغالزایی و توسعه اقتصادی منطقه شوند.
ایجاد مزارع الگویی سهم محصولات کشاورزی مازندران را در سبد کالاهای صادراتی افزایش داده است و بخش قابل توجهی از محصول کاج نوئل آبی در روستای کلنو کلاردشت نیز روانه کشورهای خارجی میشود.
این مزرعه در سطح شش هزار متربع فعال است و سالانه ۲۰ هزار اصله نهال کاج تولید میکند. استاندار مازندران مزرعه کاج را از ظرفیتهای اقتصادی کلاردشت بیان کرد و گفت: برخی از محصولات آن صادرات محور است.
یوسف نوری در بازدید از مزرعه کاج کلاردشت با بیان اینکه این شهرستان پر ظرفیت است، افزود: مزرعه کاج از ظرفیتهای اقتصادی شهرستان محسوب میشود.
مزرعه نیازمند سرمایه در گردش است
وی اراضی تحت کشت این محصول را ۴ هکتار بیان کرد و گفت: این واحد تولیدی از نظر سرمایه در گردش به اعتبار نیاز دارد و این موضوع در کارگروه تسهیل بررسی میشود.
نوری کشت بافت را برای جلوگیری از ورود نهال از خارج از کشور در این مزرعه لازم دانست و گفت: همچنین باید از ظرفیت دانش بنیانی در حوزههای مختلف استفاده شود زیرا رفع تعهد ارزی و اعمال تخفیف از مزیتها محسوب میشود.
طی یک سال گذشته با حضور و بازدیدهای متعدد از این نهالستان هماهنگی لازم با هدف حضور شرکت دانشبنیان فرایند تولید نهال از طریق کشت بافت کاج نوئل را در این مزرعه انجام شده است.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان مازندران با بیان اینکه این مزرعه در سال ۹۵ با بارش برف سنگین، آسیب دیده و دوباره احیا شده است، گفت: در راستای حمایت از این مزرعه از محل تبصره دو تسهیلاتی را باید در دستور کار قرار دهیم که در کارگروه تسهیل و یا تسهیلات بانکی سرمایه در گردش زمینه را برای توسعه آن فراهم کنیم.
مؤمنی با اشاره به تاکید استاندار در خصوص استفاده از ظرفیت دانشبنیان در این مزرعه گفت: تسهیلات این پروژهای تولیدی در استان در حوزه صادرات با معافیت و ترجیحاتی که برای محصول دانشبنیان هست و رفع تعهد ارزی و دیگر موارد، مزیت و بهرهوری برای آن ایجاد میشود.
۴۶۰ هزار هکتار اراضی کشاورزی و باغی در مازندران وجود دارد و با توجه به افزایش هجمهها علیه کشاورزی و روند روبه رشد تغییر کاربریها، توسعه مزارع الگویی راهکار مناسبی برای جبران کاستیها و افزایش تولیدات و صادرات خواهد بود.