مدیرعامل شرکت آب منطقهای مرکزی گفت: اگر بارشها در فصل بهار پاییز و زمستان مانند سالهای گذشته نباشد و مردم نیز به صرفهجویی در مصرف آب توجه نکنند، سد کمال صالح استان مرکزی از اول اسفند امسال دیگر قادر به تأمین آب مورد نیاز مردم نخواهد بود.
به گزارش آب و غذا به نقل از ایرنا ، حسین اسدی در حاشیه بازدید اصحاب رسانه از سد کمالصالح، افزود: این وضعیت، زنگ خطری برای مردم و مسئولان است تا هرچه سریعتر تدابیر لازم برای مدیریت منابع آب را اتخاذ کنند و به یاد داشته باشیم که صرفهجویی در آب، مسئولیت همگانی است.
سد کمال صالح سال ۱۳۹۰ با ظرفیت ۱۰۰ میلیون مترمکعب آب به بهرهبرداری رسید و اکنون ۲۰ میلیون مترمکعب آب پشت سد ذخیره است که ۱۰ میلیون مترمکعب آن قابل استحصال و ۱۰ میلیون مترمکعب آن، حجم مرده است.
برای استفاده از حجم آب موجود، ۱۰ بارج در سد کمال صالح طراحی شده که ۳۰ لیتر بر ثانیه قابل بهرهبرداری است و نتیجه آن برداشت چهار تا پنج میلیون مترمکعب آب است.
پیشبینی میشود تا پایان شهریورماه امسال ۱۰ میلیون مترمکعب در سد کمال صالح برای مصرف استفاده شود و از مهرماه، حجم مرده سد، قابل استفاده باشد.
چون منابع مالی برای اجرای سد کمال صالح کم بود، شرکت پالایش نفت امام خمینی (ره)، به عنوان سهامدار ۲۰ درصد هزینه سد را متقبل شد و با کاهش بارندگیها، پالایشگاه از آذرماه متقاعد شد از چاه آب پالایشگاه استفاده کند و آب سد برای سایر مصرفکنندگان استفاده شود.
لازم است کشاورزان براساس پروانه بهرهوری، از چاه آب کشاورزی برداشت کنند و صنعتگران نیز براساس تکلیف قانون برنامه هفتم، از پساب استفاده کنند و در نهایت شهروندان نیز در مصرف، صرفهجویی را جدیتر بگیرند.
در ۱۴ سالی که از عمر سد کمال صالح میگذرد این سد از مدار خارج نشده که نتیجه طراحی مطلوب اولیه است.
وی با بیان اینکه، ابر چالش کنونی، کمبود آب است، افزود: ناترازی آب و برق وجود دارد اما ناترازی اصلی آب است و استان مرکزی پنجمین سال خشکسالی را تجربه میکند و ذخایر زیرزمینی به حداقل ممکن رسیده است.
لازم است اصحاب رسانه در جهت مدیریت مصرف آب وارد میدان شده و با تولید محتواهای آموزنده نسبت به اصلاح الگوی مصرف در جامعه نقشآفرینی کنند.
به غیر از وجود کمی مشکلات در تامین آب برای شهرهای اراک و ساوه، بقیه شهرهای استان در تامین آب مشکل ندارند اما باید صرفهجویی را مورد اهتمام جدی قرار دهند.
۹۱ درصد آب در بخش کشاورزی و یه و نیم درصد در بخش صنعت و پنج درصد هم در بخش خانگی مصرف میشود.
ضروری است برای مدیریت مصرف، کشاورزان الگوی کشت را در دستور کار قرار دهند تا برابر قانون، نسبت به اضافه برداشت از چاههای کشاورزی اقدام نشود.