آب و غذا

شهرستان اراک در رتبه نخست تولید ۶ محصول دامی و کشاورزی استان مرکزی

شهرستان اراک در رتبه نخست تولید ۶ محصول دامی و کشاورزی استان مرکزی

ئیس اداره جهاد کشاورزی شهرستان اراک گفت: شهرستان اراک در تولید ۶ محصول دامی و کشاورزی جو، سبزی و صیفی، ماهیان سردآبی، تخم‌مرغ، مرغ مادر و پولت تخم‌گذار رتبه نخست استان را دارد.

به گزارش آب و غذا به نقل از ایرنا ، صابر ذوالفقاری در نشست خبری با اصحاب رسانه با اشاره به ۱۹ هزار و ۱۴۴ بهره‌بردار بخش کشاورزی شهرستان اراک، بیان کرد: تولید دامی و کشاورزی این شهرستان ۵۰۳ هزار تن در سال است که شامل ۲۰ درصد تولید محصولات دامی و کشاورزی استان می‌شود.

وی میزان برداشت سالانه جو از ۱۳ هزار هکتار مزارع را ۶۰ هزار تن، برداشت سبزی و صیفی از ۵۵۲ هکتار را ۸۰۰ هزار تن عنوان کرد، همچنین به چهار هزار و ۲۰۰ تن تولید ماهیان سردابی، ۱۸ هزار تن تولید تخم‌مرغ در این شهرستان اشاره کرد. او همچنین میزان تولید مرغ مادر را ۶ میلیون و ۱۲۲ هزار قطعه و میزان پولت تخم‌گذار را ۷۰ هزار و ۱۱۵ قطعه عنوان و رتبه نخست شهرستان اراک در تولید این موارد را مورد توجه قرار داد.

۱۶۵ تن شیرخام به صورت روزانه، ۱۱ هزار و ۲۰۷ تن گوشت قرمز، سه میلیون و ۴۴۸ هزار قطعه ماهیان زینتی و دو هزار تن جو دیم در این شهرستان تولید می‌شود که در تمام این موارد در رتبه دوم استان قرار دارد.

ذوالفقاری ضمن تاکید بر لزوم توجه به توسعه فضای گلخانه‌ای به دلیل محدودیت انرژی و نیز هدف‌گذاری توسعه این فضا در شهرستان اراک، عنوان کرد: سالانه ۱۶ هزار و ۵۰۰ تن محصول از فضای گلخانه‌ای شهرستان برداشت می‌شود که اراک در رتبه سوم تولید محصول گلخانه‌ای استان قرار دارد.

وی اجرای کانال‌های آبیاری و اصلاح خطوط انتقال آب را از دیگر اولویت‌های این اداره دانست و افزود: سال جاری ۱۷ هزار و ۴۰۰ متر کانال آبیاری در ۱۳ روستا با اعتبار ۸۵ میلیارد ریال اجرا و نیز با اعتبار ۱۳۰ میلیارد ریال ۱۵ رشته قنات مرمت و لایروبی شد که این اقدامات از هدر رفت آب جلوگیری می‌کند.

تاکنون در ۳۵۰ هکتار اراضی شهرستان اراک آبیاری تحت فشار با اعتبار ۱۰۰ میلیارد ریال و صرفه‌جویی یک میلیون و ۵۰۰ هزار مترمکعب آب انجام شده است.

ذوالفقاری ضمن اشاره به اهمیت ایجاد مزارع خورشیدی تعداد مزارع مجهز به پنل خورشیدی در این شهرستان را ۱۴ مزرعه با تولید هزار و ۷۰۰ کیلووات برق عنوان کرد و گفت: شهرستان اراک در این خصوص رتبه اول استان را دارد و تولید ۲ هزار کیلووات برق دیگر نیز تا پایان امسال برنامه‌ریزی شده است.

وی چالش سرمایه در گردش را از مسائل کشاورزان و تولیدکنندگان محصولات دامی عنوان کرد و به ۷۹۴ میلیارد ریال تامین سرمایه در گردش در قالب تسهیلات برای ۸۵ واحد دامداری اسن شهرستان اشاره کرد.

مدیر جهاد کشاورزی شهرستان اراک بهره‌مندی از روش‌های نوین و تکنولوژی در عرصه کشاورزی را مورد توجه قرار داد و گفت: ۱۷ هزار نفر روز آموزش در زمینه فناوری‌های روز در این شهرستان ارائه شد.

ذوالفقاری ضریب مکانیزاسیون کشاورزی در این شهرستان در سنوات گذشته را پایین عنوان کرد و افزود: بهبود وضعیت این بخش نیاز به تزریق ادوات کشاورزی داشت که ۲۰۰ میلیارد ریال خرید ادوات کشاورزی انجام و به ۸۰ متقاضی واگذار شد.

وی ضمن اشاره به محدودیت‌های موجود در تامین و توزیع کود و نهاده باتوجه به تامین خاک کود از خارج از کشور گفت: سال جاری طبق هماهنگی و پیگیری‌های انجام شده ۱۵ هزار و ۵۰۰ تن کود و نهاده در این شهرستان تامین شد.

مدیر جهاد کشاورزی استان مرکزی سالم‌سازی محصولات کشاورزی را از اهداف این اداره عنوان و بیان کرد: ایجاد مزارع با کمترین میزان استفاده از کود و مواد شیمیایی برنامه‌ریزی شده است که به زودی اجرا می‌شود.

ذوالفقاری در خصوص برنامه حمایتی از اصلاح آبیاری باغ و مزارع باتوجه به کمبود منابع آبی، تصریح کرد: طبق حمایت‌های دولت و برنامه‌های وزارتخانه ۸۵ درصد هزینه‌های اجرای سیستم آبیاری نوین در قالب یارانه بلاعوض به متقاضی پرداخت می‌شود. مسائل و چالش‌هایی در خصوص زمین‌های مشاعی وجود دارد که نیاز به تفاهم وراث است، در این رابطه کلاس‌های آموزشی برگزار شده و طرحی تحت عنوان طرح کم فشار نیز در حال اجرا است که در این طرح خارج از محدوده زمین اقدامات اصلاحی انجام و از هدر رفت آب جلوگیری می‌شود و در مجموع طرح اصلاحی آبیاری متقاضی محور است و کمبود اعتبار در این خصوص وجود ندارد.

استفاده از سیستم‌های نوین آبیاری مانند تیپ و آبیاری قطره‌ای مورد توجه قرار دارد و شیوه‌هایی مانند آبیاری بارانی و کلاسیک منسوخ شده و باید جایگزین شود.

مدیرجهاد کشاورزی شهرستان اراک همچنین به ساخت کشتارگاه مدرن در شهرستان اراک اشاره کرد و گفت: باتوجه به اینکه کشتارگاه قدیمی اراک در انحصار یک گروه شخصی قرار داشت تعیین نرخ قیمت و زمان کشتار توسط این افراد تعیین و چالش‌هایی وجود داشت به همین دلیل با سرمایه‌گذاری یک شخص و مشارکت بخش دولتی ساخت کشتارگاه مدرن اراک کلید زده شد.

فاز اول این مجموعه با ظرفیت روزانه ۱۰۰ راس دام سنگین و یک‌هزار راس دام سبک دهه فجر امسال به بهره‌برداری می‌رسد و تکمیل این مجموعه نیاز استان و حتی استان‌های همجوار را رفع می‌کند. او همچنین اعتبار این طرح را سه هزار میلیارد ریال که ۱۰۰ میلیارد ریال این مبلغ تسهیلات و مابقی آورده شخصی است، عنوان کرد.

شهرستان اراک ۱۲۲ هزار و ۶۰۰ هکتار اراضی قابل کشت دارد که ۶۱ هزار هکتار آن کشت آبی و مابقی کشت دیم و چهار هزار و ۱۵۰ هکتار نیز مربوط به وسعت اراضی باغی این شهرستان است.

نظرات