آب و غذا

شهرستان مراغه قطب تولید سیب آذربایجان شرقی است

شهرستان مراغه قطب تولید سیب آذربایجان شرقی است

آب و غذا

رئیس سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان‌شرقی با اشاره به ظرفیت ها و پتانسیل های بخش کشاورزی شهرستان مراغه گفت: شهرستان مراغه قطب تولید سیب آذربایجان شرقی است.

اکبر فتحی در جشنواره سیب مراغه گفت: مراغه در حوضه دریاچه ارومیه واقع شده است بنابراین افزایش بهره وری و کاهش سیب دور ریز شهرستان باید مورد توجه جدی قرار داده شود تا از کمترین میزان آب برای تولید بیشترین میزان سیب با کیفیت استفاده کنیم.

جشن برداشت، از گذشته‌های دور به شکرانه نعمت‌های الهی بین کشاورزان برگزار می‌شد و این سنت قدیمی خبر از آن می‌دهد که ما همواره شاکر نعمت‌های الهی بوده ایم اما امروزه این جشن به شکلی منظم و سازمان یافته برگزار می‌شود تا بتوانیم از ظرفیت این جشنواره در زمینه‌های دیگر نیز استفاده کنیم.

ظرفیت‌های مراغه محدود به سیب نیست و در نمایشگاه امروز نیز در کنار سیب، محصولات دیگر این شهرستان عرضه شده است اما جشنواره سیب فرصت مناسبی است تا فرآوری این محصول و سایر اقلامی که حتی در حوزه صنعت در این شهرستان تولید می‌شود عرضه شده و به شرکت کنندگان معرفی شود.

جشنواره برداشت سیب مراغه باید یک جشنواره استانی باشد و از شهرستان‌های دیگر استان نیز شرکت کنندگان به این جشنواره دعوت شوند تا بتوانیم از این ظرفیت برای توسعه مراغه استفاده کنیم و از سوی دیگر به بررسی مسائل و مشکلات باغداران مراغه در زمینه تولید سیب بپردازیم.

باغداران و کارشناسان جهاد کشاورزی باید عملکرد در واحد سطح را افزایش دهند و برگزاری جشنواره شکرگزاری نیز زمانی توجیه دارد که با استفاده از آب و سایر منابع به صورت منطقی، حجم مناسبی از محصول برداشت شود چرا که سیبی که در دامنه‌های سهند تولید می‌شود، کیفیتی دارد که در جای دیگر قابل برداشت نیست و حذف این محصول با هدف احیا دریاچه ارومیه نیز عقلانی و اقتصادی نیست.

فتحی با بیان اینکه امسال ۲۷۰ هزار تن سیب در مراغه تولید شده و متوسط تولید در هر هکتار ۱۹ تن است، از مدیران و کارشناسان جهاد کشاورزی این شهرستان خواستار شد تا برای افزایش بهره وری این محصول برنامه‌ریزی کرده و در جشنواره سیب سال بعد، گزارشی از استفاده بهینه منابع ارائه دهند.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان‌شرقی با تاکید بر ازدیاد میزان سیب بادریز در مراغه افزود: ۷۰ هزار تن سیب بادریز در برابر ۲۷۰ هزار تن سیب تولید شده در مراغه میزان بسیار بالایی است که کارشناسان باید عوامل آن را شناسایی کنند و این میزان را کاهش دهند.

وی با توجه به اظهارات باغداران ادامه داد: اگرچه به گفته باغداران مراغه‌ای امسال به دلایل مختلفی چون شرایط آب و هوایی ریزش سیب زیاد بوده است اما برای محصول سیب متوسط ریزش پنج تا ۱۰ درصدی قابل قبول است و اگر بیش از این باشد، سایر عوامل دخیل در آن از جمله کیفیت سم و کود و شیوه آبیاری نیز باید مورد بررسی قرار گیرد.

فتحی محدودیت آب را یک واقعیت غیر قابل انکار دانست و اضافه کرد: طی سال زراعی گذشته ۴۰ درصد حجم آب بخش کشاورزی کاهش داشت که باید این کاهش با جایگزین کردن سامانه‌های نوین آبیاری جبران شود.

وی با تاکید بر حمایت دولت از توسعه سامانه‌های نوین آبیاری، گفت: دولت منابع مالی خوبی برای استفاده از سامانه‌های نوین آبیاری اختصاص داده و فرصتی برای کشاورزان فراهم شده تا بتوانند کمترین آسیب را از کاهش منابع آبی متحمل شوند.

وی با اشاره بر اهمیت ضریب نفوذ دانش و استفاده از ظرفیت شرکت‌های دانش بنیان در بخش کشاورزی خصوصاً باغ‌های سیب، گفت: نخستین شتاب‌دهنده بخش کشاورزی کشور روز گذشته در تبریز رونمایی شد که در بخش بازرگانی ایفای نقش خواهد کرد و در مورد سیب مراغه نیز می‌توان از ظرفیت آن استفاده کرد.

سرمایه‌گذار در کشاورزی قراردادی همه هزینه‌ها را تأمین و محصول را به قیمت روز خریداری می‌کند اما مشکل اصلی تجمیع اراضی برای عقد قرارداد است و در حقیقت موفقیت این شیوه که در حوزه بازرگانی نیز راهگشاست، به مشارکت باغداران نیاز دارد.

فتحی با قدردانی از پیگیری‌های نماینده مردم مراغه و عجب‌شیر در خصوص تأمین زمین برای احداث شهرک صنایع غذایی، بیان کرد: متأسفانه تاکنون زمین این شهرک تأمین نشده است اما در کوتاه مدت می‌توان از توسعه صنایع تبدیلی حمایت کرد و این بخش را توسعه داد./مهر

نظرات