رییس سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی گفت: از ابتدای سال تاکنون در مجموع ۶۱ دستاورد تحقیقاتی، پژوهشی در زمینههای مختلف تولید و در دولت سیزدهم معرفی شد.
«سید مجتبی خیام نکویی» در نشست خبری که به مناسبت بزرگداشت دهه مبارک فجر برگزار شد با تاکید بر اینکه کشاورزی دانش بنیان ضامن امنیت غذایی کشور است افزود: از این تعداد ۶ دستاورد کشاورزی در هفته پژوهش و ۷ دستاورد در دهه مبارک فجر رونمایی و به برای انتقال به بخش خصوصی معرفی شده است.
یکی از مهمترین رسالتهای این سازمان نقشی است که در تحقق امنیت غذایی پایدار کشور در حوزه غذایی است بدون شک بر همگان مبرهن است که مسئله درجه یک کشور پرداختن به امنیت غذایی است مقام معظم رهبری هم در دیدار با اعضای هیات دولت به این موضوع اشاره کردند.
همچنین مقام معظم رهبری در بازدید از نمایشگاه دستاوردهای اقتصادی دولت داشتند، حدود ۴۵ دقیقه از وقتشان را مصروف از دستاوردهای بخش کشاورزی و حوزه امنیت غذایی کردند که همه اینها گویای اهمیت این بخش است.
مهمترین رسالت سازمان تات این است که با انجام پژوهشهای هدفمند و ایجاد زیرساختهای لازم برای مشارکت بخش خصوصی در حقیقت بتوانیم در افزایش ضریب امنیت غذایی در کشور و رسیدن به خودکفایی پایدار در محصولات راهبردی گامهای موثری برداریم.
یکی دیگر از مهمترین رسالتهای این سازمان در راستای فرمایشات مقام معظم رهبری برای دانش بنیان شدن بخش کشاورزی است امسال به عنوان سال تولید دانش بنیان و اشتغال آفرین نامگذاری شد و ایشان اشاره کردند که انتظار میرود در بخش کشاورزی مقوله دانش بنیانی به شکل ویژه پرداخته شود.
تولید محصولات فناورانه برای کاهش وابستگی به خارج از کشور است یکی از این اقدامات است به طور متوسط این سازمان در سال جاری یک میلیارد دلار تولید فناورانه در بخش غذا و امنیت غذایی داشته است در غیر این صورت باید این مبلغ ارز کشور را بابت واردات این محصولات بپردازیم.
واکسنهای تولیدی این سازمان، بیش از ۹۰ درصد آنها برای مصرف پزشکی با تولید ۱۹ میلیون دز و ۹۵ درصد واکسنهای دام با ۲۸۹ میلیون دز و ۹۵ درصد از فراوردههای مصرف طیور با تولید بیش از ۳ هزار میلیون دز انجام شده است.
۷۵ درصد از سرمهای درمانی تولیدی در کشور با تولید ۱۵۵ هزار آمپول مجموعاً بالغ بر ۴۰۰ میلیون دلار ارزش تولیدی این واکسنها در داخل کشور است.
خیام نکویی درباره تولید بذور فناورانه این حوزه گفت: فقط هستههای بذری که سازمان تات در سال جاری تولید کرده بالغ بر ۴۸۶ میلیون دلار است؛ یعنی بذر گندمی که در مجموعه سازمان تحقیقات برای تامین سطح زیرکشت گندم آبی و دیم تولید شده حدود ۳۰۰ میلیون دلار بوده است.
در سال جاری ۵۰ رقم سازگار و پرمحصول انواع محصولات زراعی و باغی به مجموعه بخش کشاورزی معرفی شده است و ۷ هزار تن هستههای اولیه محصولات زراعی در مجموعه این سازمان تولید شده است.
ما هر ساله به دنبال این هستیم که ضریب نفوذ دانش و سطح زیرکشت محصولات با هستههای اولیه بذری را افزایش بدهیم.
در سال جاری بیش از ۴۴۰ هزار تن بذر انواع محصولات در مجموعه موسسه ثبت و گواهی بذر، گواهی بذر دریافت کرده است و در همین سال جاری توانستیم بر تولید ۱٫۵ میلیون تن اصله نهال نظارت کنیم و گواهی بهداشتی برای آنها صادر کنیم.
به گفته معاون وزیر جهاد کشاورزی، بیش از ۴ میلیون اصله نهال شناسهدار را معرفی کنیم، زیرا یکی از مشکلات ما این است که اکثر باغهای شناسه ندارند.
استقبال دولت از نظرات فعالان بخش کشاورزی در سند الگوی کشت
رییس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی با اشاره به اینکه سند الگوی کشت سند بسته نیست؛ بلکه یک سند باز است گفت: بنابراین از کشاورزان و فعالان بخش کشاورزی خواست که اگر پیشنهاد یا اصلاحاتی در خصوص این سند دارند، با استانداران در میان بگذارند.
در تدوین سند الگوی کشت از فعالان بخش کشاورزی نظرخواهی شده، اما امکان اینکه در بازه کوتاه استان به استان نظرسنجی شود، وجود نداشته است.
سند الگوی کشت در اختیار استانداران قرار گرفته است و این قابلیت وجود دارد که کشاورزان و فعالان پیشنهادهای و اصلاحاتی مدنظر خود را ارایه کنند.
این سند بر مبنای نیاز کشور تدوین شده و پیشبینی میشود که با اجرای آن در بیش از ۹۰ درصد محصولات راهبردی به خودکفایی برسیم.
پایش مستمر باقی مانده آفلاتوکسین در محصولات
یکی از مهمترین اقدامات سازمان پایش باقیمانده سموم است که در برخی محصولات از جمله کشمش، خرما، انگور انجام شده است.
به گفته وی، همچنین پایش مستمری برای اطمینان از سلامت محصولات انجام میشود.
پایش آفلاتوکسین برنج در استانهای گیلان و مازندران نیز از دیگر اقدامات این سازمان است؛ بنابراین پایش مستمر محصول برنج را پیگیری میکنیم و محصولاتی که آفلاتوکسین آنها از حد استاندارد بالاتر باشد به بازار عرضه نخواهند شد.
وی درباره سلامت و کیفیت محصولات کشاورزی افزود: پایش آفلاتوکسین به سفارش معاونت اجرایی وزارت جهاد کشاورزی برای نمونههای وارداتی و تولید داخل انجام میشود.
به گفته معاون وزیر جهاد کشاورزی، برای نمونههای وارداتی بر اساس نتایج که در اختیار وزارت جهاد کشاورزی قرار میدهیم اگر آفلاتوکسین از حد مجاز بالاتر باشد اجازه واردات داده نمیشود همچنین برای نمونههای داخلی نیز دستورالعملهایی تدوین شده که رعایت آن موجب کاهش میزان آفلاتوکسین در محصولات میشود.
کسانی که این دستورالعمل رعایت میکنند کیفیت محصولاتشان افزایش مییابد.
عرضه مرغ سلامت تات بهزودی
رییس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی با بیان اینکه به دنبال کاهش مصرف سموم و یا حذف آن در برخی محصولات هستیم گفت: نشان سلامت تات را طراحی کردهایم و نخستین محصول دارای این نشان برنجی بود که توسط یک مجموعه بدون مصرف سم تولید شده است.
دومین محصول دارای نشان سلامت تات عسل است که تا پایان سال معرفی میشود.
همچنین به دنبال ارایه این نشان تحت عنوان مرغ سلامت تات برای محصولات سایز و عاری از آنتیبیوتیک هستیم.
مردم نگرانی از بابت استفاده از محصولات کشاورزی و سلامت آنها نداشته باشند، روند سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی ارتقای دائم سلامت محصولات کشاورزی و غذایی است.
حمایت سازمان تات از ۴۰ مزرعه نوآوری
تا پایان سال جاری حدود ۴۰ مزرعه نوآوری را از بخش خصوصی با شرایطی که اعلام میکنیم مورد حمایت قرار میدهیم تا دانش فنی آنها انتقال یابد./ایرنا