آب و غذا

- پایگاه خبری آب و غذا -

۵ راهبرد جدید وزارت جهاد کشاورزی

۵ راهبرد جدید وزارت جهاد کشاورزی

وزیر جهاد کشاورزی گفت: با توجه به شرایط بخش کشاورزی در بدو ورود بنده راهی جز بازنگری نداشتیم و ۵ راهبرد جدید تعریف شد.

به گزارش آب و غذا به نقل از مهر ، محمدعلی نیکبخت در مراسم افتتاحیه بیست و سومین نمایشگاه بین‌المللی دام، طیور و صنایع وابسته گفت: در بدو ورودم به وزارت جهاد کشاورزی با توجه به شرایط بخش کشاورزی با دغدغه‌های رهبری در حوزه معیشت و سفره مردم و رئیس جمهور شهید رو به رو بودم. راهی جز بازنگری در اولویت‌ها نداشتیم و اینکه در بخش‌های مختلف کشاورزی راهبردهای جدید تعریف شود تا از تمام ظرفیت‌ها استفاده کنیم.

باید مسیر به گونه‌ای فراهم می‌شد تا موانع به حداقل برسد و تولید نفسی بکشد.

وزیر جهاد کشاورزی با اشاره به ۵ راهبرد تعریف شده در این وزارتخانه، ادامه داد: نخستین راهبرد «حداکثر سازی تولید» بود. در این بخش باید از تمام ظرفیت‌ها برای واحدهای تولیدی استفاده شود. البته این حداکثر سازی باید با حفاظت از منابع پایه کشاورزی باشد دوم، «یکنواختی تولید» با هدف به حداقل رسیدن نوسانات در حوزه محصولات کشاورزی و به ویژه کالاهای اساسی است.

نیکبخت به سومین راهبرد اشاره کرد و گفت: «توازن بخشی در تولید» موضوع دیگر در حال پیگیری است. هدف استفاده از تمام طرفیت‌های مختلف بخش کشاورزی با توجه به منابعی موجود است؛ اینکه راندمان تولید افزایش یافته و متناسب با ظرفیت‌های موجود باشد.

«تولید صادرات محور» و «کشاورزی دانش بنیان و افزایش بهره‌وری» دو راهبرد بعدی است. موانع باید از پیش پای تولیدکنندگان برداشته شود.

ظرفیت‌های قابل سرمایه گذاری در بخش کشاورزی

وی در ادامه سخنان خود به ضرورت سرمایه گذاری در بخش کشاورزی اشاره کرد و گفت: در حوزه سرمایه‌گذاری هم بخش‌های دام طیور و شیلات از اولویت‌های جدی وزارتخانه محسوب می‌شود؛ به ویژه در حوزه آبزی‌پروری فقط از ۱۰ تا ۱۵ درصد ظرفیت‌های موجود کشور استفاده شده است.

موضوع پرورش ماهی در قفس و پرورش ماهیان گرمابی و سردابی از دیگر حوزه‌های مهم برای سرمایه گذاری در حوزه کشاورزی است. در حال حاضر ۵۰۰ هزار حلقه چاه مجوزدار در اختیار این بخش قرار دارد که یک مزیت محسوب می‌شود.

به گفته نیکبخت، صنایع غذایی هم در اولویت‌های سرمایه‌گذاری در این بخش قرار دارد که می‌تواند از خام فروشی جلوگیری کند.

وی توسعه گلخانه‌ها و گیاهان دارویی را از اولویت‌های دیگر سرمایه‌گذاری حوزه کشاورزی دانست و گفت: فرصت‌های بسیار زیادی در این حوزه‌ها وجود دارد که نباید از آن غفلت کرد.

اولویت‌های تولید

۸ محصول اساسی برای افزایش تولید انتخاب شده است که یکی از آنها افزایش تولید نهاده‌های دامی است.

در حال حاضر بیش از ۳ میلیون و ۶۰۰ هزار تن ذرت در انبارهای کشور موجود است و نزدیک به ۲ میلیون تن کنجاله سویا وجود دارد که بیش از ۴ ماه نیاز کشور را تأمین می‌کند.

نیکبخت با بیان این که امروز از وضعیت بحرانی نهاده‌های دامی عبور کرده ایم، اظهار کرد: در حال حاضر وزارت جهاد کشاورزی در حال برنامه‌ریزی برای تأمین نهاده‌های دامی برای نیمه دوم سال است.

کشور در تولید مرغ و تخم مرغ به مرحله صادرات رسیده و از این پس وزارت جهاد به فکر تثبیت و پایداری تولید و افزایش حجم صادرات است. به عنوان مثال، سال گذشته ۱۴۰ هزار تن تخم مرغ از کشور صادر شد و امسال در چند ماه نخست سال نیز بیش از ۵۰ هزار تن تخم مرغ به کشورهای همسایه صادر شده است.

برنامه ما محول‌کردن امور به تشکل‌های بخش کشاورزی است که در مرغ و تخم مرغ این کار صورت گرفته و در بقیه بخش‌ها هم این کار انجام خواهد شد.

برنامه برای تنظیم بازار گوشت

نیکبخت درباره تولید گوشت قرمز هم گفت: در سال‌های گذشته دام‌های مولد را از دست داده بودیم و اکنون در حال احیا و بازسازی دام‌های مولد هستیم که اگر لازم باشد با ارز ترجیحی وارد می‌کنیم.

شاخص‌ها نشان از بهبود وضعیت تولید دارد

شاخص‌های بخش کشاورزی نشان می‌دهد که وضعیت این بخش رو به بهبود است؛ نرخ ارزش افزوده در بهار ۱۴۰۲ منهای ۴.۶ درصد بود و در زمستان ۱۴۰۲ به ۶ دهم مثبت رسید و پیش‌بینی می‌شود که در سال جدید این نرخ مثبت ادامه پیدا کند.

به گفته نیکبخت تراز تجاری بخش کشاورزی بیش از ۲ میلیون دلار در سال ۱۴۰۲ نسبت به سال ۱۴۰۱ بهبود پیدا کرد.

پیش بینی خرید تضمینی گندم

وزیر جهاد کشاورزی در ادامه سخنان خود با بیان این که تا صبح امروز ۳۰ تیر ۱۴۰۳ حدود ۸ میلیون و ۲۰۰ هزار تن گندم از کشاورزان خریداری شده است، گفت: این رقم نسبت به مشابه سال گذشته ۱۸ درصد افزایش را نشان می‌دهد و برای دومین سال پیاپی نیاز ۱۰۰ درصدی کشور به گندم از داخل تأمین می‌شود.

پیش بینی می‌شود خرید تضمینی گندم امسال به حدود ۱۱.۵ میلیون تن برسد.

به گفته وزیر جهاد کشاورزی امسال نیاز کشور و ذخایر استراتژیک از گندم داخلی تأمین می‌شود.

نیکبخت در پایان با اشاره به نرخ تورم در کشور عنوان کرد: بر اساس آمار اردیبهشت مرکز آمار ایران شاخص تورم در اقتصاد ۲.۸ درصد بود و این عدد در بخش کشاورزی ۱.۸ درصد است. به این ترتیب نرخ تورم در بخش کشاورزی به استناد مرکز آمار ایران، زیر میانگین کشوری است.

نظرات