مدیرکل امور خاک وزارت جهاد کشاورزی گفت: طرح «پزشکی خاک» با هدف توسعه و ترویج مدیریت پایدار خاک و با رویکرد آموزش «کشاورز به کشاورز» ذیل برنامه جهانی سازمان فائو اجرا میشود.
به گزارش آب و غذا به نقل از ایانا ، ناصر دواتگر با اشاره به اجرای طرح «پزشکی خاک» به عنوان یک پروژه بینالمللی سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد (فائو) در ایران گفت: این طرح با هدف توسعه و ترویج مدیریت پایدار خاک و با رویکرد آموزش «کشاورز به کشاورز» اجرا میشود.
مدیرکل امور خاک وزارت جهاد کشاورزی با تاکید بر اینکه حفاظت از خاک تنها با اقدامات دولتی امکانپذیر نیست، توضیح داد: کشاورزان به دلیل حضور دائمی در زمینهای خود و گرهخوردگی زندگیشان با خاک، بهترین گزینه برای اجرای برنامههای حفاظتی هستند.
در این طرح، کشاورزان معتمد و مورد احترام محلی شناسایی و در دورههای آموزشی نظری و میدانی با زبان ساده آموزش میبینند تا به عنوان پیشگام، دانش و مهارتهای حفاظت از خاک را به دیگر کشاورزان منتقل کنند.
دواتگر با بیان اینکه این آموزشها شامل شناسایی مشکلات خاک هر منطقه و ارائه راهکارهای عملی برای اصلاح آن است، افزود: پس از طی دورهها، به کشاورزان منتخب گواهی داده میشود تا در قالب شبکههای خوشهای، گروهی از کشاورزان دیگر را تحت آموزش قرار دهند و به این ترتیب شبکه حفاظت از خاک در سطح کشور گسترش پیدا کند.
هماکنون ۲۸ کشور به این برنامه متصل هستند، ایران مراحل اولیه ثبتنام و درخواست عضویت را انجام داده و نخستین اجرای پایلوت طرح در کشور، شهریورماه امسال در استان گلستان برگزار خواهد شد.
وی در توضیح وضعیت خاک ایران گفت: خاکهای کشور به دلیل قرار گرفتن در اقلیم خشک و نیمهخشک، محدودیتهای زیادی دارند و استفاده مداوم از خاک بدون تأمین عناصر غذایی موجب کاهش حاصلخیزی آن شده است.
همانطور که گیاه برای رشد به آب و غذا نیاز دارد، خاک نیز با هدف حفظ عملکرد محصولات، باید به طور مستمر با عناصر غذایی غنی شود.
مدیر کل خاک همچنین از تهیه محتوای آموزشی این طرح به زبان فارسی خبر داد و افزود: نسخه ترجمهشده دورههای آموزشی آماده انتشار است و برای گسترش آگاهی عمومی، آمادگی همکاری با رسانهها و استفاده از ظرفیت فضای مجازی را داریم.