مشاور عالی وزیر جهاد کشاورزی از تحول در بهرهوری آب کشاورزی با استفاده از سامانههای آبیاری زیرسطحی خبر داد.
به گزارش آب و غذا به نقل از ایانا ، جانعلی بهزادنسب ضمن اشاره اهمیت صرفهجویی در مصرف آب در بخش کشاورزی و برنامهریزی وزارت جهاد کشاورزی برای تحقق این مهم بیان کرد: روند روزآمدسازی نظام آبیاری کشور بهتدریج رشد کرده و در حال حاضر برنامهریزی این وزارتخانه ترویج آبیاری زیرسطحی است.
برنامهریزی برای راهاندازی این سامانه در قالب طرحهای آزمایشی انجامشده است. طی ماههای گذشته حدود ۱۲۰ هکتار از اراضی زیر کشت نیشکر درکشت و صنعت کارون به سامانه آبیاری زیرسطحی بهعنوان یک مزرعه الگویی مجهز شده است و عملیات تجهیز ۸۲ هکتار از اراضی زیر کشت یونجه درکشت و صنعت مغان نیز بهزودی آغاز میشود.
بهزاد نسب با اشاره به تحقق صرفهجویی چشمگیر در مصرف آب و جلوگیری از رشد و گسترش علفهای هرز در مزارع بهعنوان نتایج بهرهبرداری این سامانهها گفت: در برنامه هفتم توسعه پیشبینیشده که سالانه ۱۵۰ هزار هکتار از اراضی کشور از طریق آبیاری زیرسطحی کشت و کار شوند و درمجموع در طول برنامه ۷۵۰ هزار هکتار تحت پوشش این نوع آبیاری قرار خواهند گرفت که در صورت افزایش ظرفیتسازی، امکان گسترش بیشتر نیز وجود دارد.
در صورت تحقق این برنامه در کشور که بهشدت موردحمایت دولت، سازمان برنامهوبودجه و وزارت جهاد کشاورزی است، شاهد تحول بزرگی در نظام آبیاری و صرفهجویی در مصرف آب خواهیم بود.
درگذشته فنآوری که برای آبیاری زیرسطحی استفاده میشد متشکل از نوارهای ساده بود که قطرهچکانهای آبیاری (دریپرها) بر روی آن نصب میشدند و ریشههای گیاه و یا حتی برخی جانداران خاکزی با ورود به این دریپرها باعث مسدود شدن آنها میشدند ولی در فنآوری جدید که توسعه آن ذیل برنامه هفتم در دستور کار قرارگرفته است، نوارها و دریپرها با پدهایی پوشانده و مانع از ورود ریشه گیاه و سایر عوامل موجود در خاک به سامانه میشوند که حتی صرفهجویی بیشتری نیز در مصرف آب به دنبال خواهد داشت.
در حال حاضر طرح آزمایشی سامانه آبیاری زیرسطحی در کشت و صنعت کارون در حال اجراست و نتایج درصد صرفهجویی در مصرف آب در مقایسه با مزارع شاهد پس از استنتاج اعلام خواهد شد ولی نسبت به آبیاری غرقآبی بین ۷۰ تا ۸۰ و نسبت به آبیاری قطرهای بین ۲۰ تا ۳۰ درصد برآورد اولیه صرفهجویی در مصرف آب وجود دارد.