سرپرست سازمان امور عشایر ایران گفت: در طرح مشترک مرتعداری بین این سازمان با سازمان منابع طبیعی که در دستور کار است، یک پیوست آبخیزداری هم در دل خود دارد.
به گزارش آب و غذا به نقل از مهر ، هرز رفتن روانآبها در شرایطی که کشور با خشکسالی مواجه است و هر قطره آب برای خاک تشنه غنیمتی است یکی از چالشهای اصلی کشور در نگهداشت آنها است. در کنار این موضوع تبخیر بیش از ۵۰ درصد بارش کشور نمود این معضل را در قالب بی آبی که امروز کشور و حتی مصارف خانگی را تهدید میکند، مشخصتر میکند.
به گفته رئیس سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور ایران سالانه ۴۰۰ میلیارد مترمکعب بارش دارد که ۲۸۰ میلیارد مترمکعب آن تبخیر میشود.
مصداق دوم آمار بارش باران در سیستان است؛ در حالی که ایستگاه هواشناسی بارش این منطقه را صفر ثبت میکند حضور میدانی کارشناسان در حوزه، نشان داد که بارش به اندازهای است که ۵۰ میلیون مترمکعب آب از این استان خارج و وارد افغانستان شد.
در گذشته ذخیرهگاههایی مانند قنات، آببندها، آب انبارها، هوتکها و… محلی برای نگهداشت آب بودهاند. آیا این بسترها میتواند کمکی به ذخیره روان آبهای موجود در کشور کنند؟
در این راستا جامعه عشایر به لحاظ ماهیت کوچندگی که دارند چه کمکی به طرح روان آبها میتوانند داشته باشند تا این منابع آبی از کشور خارج نشود؟ جهانبخش میرزاوند، سرپرست سازمان امور عشایر کشور در این خصوص به خبرنگار مهر گفت: به طور قطع هنگامی که مشارکت در برنامههای عمرانی و توسعهای بالا باشد جامعه عشایری هم میتواند کمکهای مؤثری در این حوزه داشته باشد.
در طرح مرتعداری که سازمان امور عشایری با سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری در دستور کار دارد و ما در جامعه عشایر در حال آموزش، فرهنگ سازی و ترویج هستیم تا موضوع جا بیفتد یک پیوست آبخیزداری هم در دل خود دارد.
هنگامی که این پیوست آبخیزداری اجرا میشود به استحصال آب در آن حوزه و عرصهها کمک میکند.
سرپرست سازمان امور عشایر کشور در ادامه با اشاره به خروجی بخشی از روانآبها از کشور، اظهار کرد: این امر نیاز به سرمایه گذاری ملی دارد یا سرمایه گذاری مشترک بینالمللی میطلبد. بنابراین، اگر آب در آن عرصههای طبیعی که در اختیار جامعه عشایری است به وسیله آبخیزداری ذخیره شود هم سفرههای زیرزمینی تقویت میشود و هم برای مصرف عشایر ساکن قابل استفاده خواهد بود.
اگر آب در عرصه و حوضه آبریز مدیریت شود، آب سرریزی وجود نخواهد داشت که به شکل سیلاب وارد دریا یا از مرز خارج شود.