آب و غذا

رد پای نظام توزیع در گرانی گوشت

رد پای نظام توزیع در گرانی گوشت

مدیر عامل اتحادیه دام سبک با بیان اینکه قیمت گوشت لاشه نباید بیش از ۸۰۰ هزا رتومان باشد گفت:‌ اختلال در نظام توزیع محصولات کشاورزی عامل اصلی گرانی گوشت است.

به گزارش آب و غذا به نقل از فارس ، در پی نوسانات شدید بازار گوشت و افزایش قابل توجه قیمت‌ها، افشین دادرس مدیر عامل اتحادیه دام سبک، در یک نشست تلویزیونی با تشریح دلایل این رشد بی‌سابقه، مجموعه‌ای از عوامل تولید، توزیع و مشکلات ساختاری را مسئول وضعیت کنونی دانست.

وی با اشاره به اینکه قیمت گوشت گوسفند از ۹۷۰ تا ۱۲۰۰ هزار تومان و گوشت گوساله نیز در همین بازه قرار دارد، تأکید کرد که این ارقام با توجه به قیمت دام زنده، قابل توجیه نیست.

«قیمت دام زنده نسبت به اواخر تیرماه از ۲۵۰ هزار تومان به حدود ۳۳۰ هزار تومان رسیده؛ یعنی ۸۰ هزار تومان افزایش. این رشد حدود ۳۰ درصدی در بخش تولید طبیعی است، اما افزایش قیمت گوشت در بازار بسیار فراتر از این مقدار بوده و نشان‌دهنده مشکلات جدی در نظام توزیع محصولات کشاورزی و گوشت است.»

وی با بیان اینکه قیمت دام زنده معمولاً نصف قیمت لاشه درب کشتارگاه است افزود: «با این حساب، قیمت گوشت قطعه‌بندی‌شده نباید بیش از ۸۰۰ هزار تومان باشد. اما آنچه امروز در بازار می‌بینیم، اختلاف فاحشی است که نمی‌توان آن را به تولید نسبت داد.»

دلایل افزایش قیمت دام زنده 

دادرس در ادامه مهم‌ترین عوامل رشد هزینه‌های تولید و کمبود نسبی دام آماده کشتار را چنین برشمرد:

خشکسالی بی‌سابقه سال ۱۴۰۴ که به گفته او در ۵۰ سال اخیر مشابهی نداشته است. وی تأکید کرد که با وجود هشدارهای مکرر هواشناسی از سه ماه قبل، مدیریت مناسبی برای مقابله با آن انجام نشد.

تأخیر ۱۱ماهه در تأمین اعتبار واردات نهاده‌های دامی که موجب اختلال گسترده در بازار خوراک دام شد و کاهش ۱۲ میلیون تنی تولید علوفه در کشور، نصف شدن تولید جو و نبود این نهاده در سامانه بازارگاه، افزایش شدید قیمت جو از ۱۱ هزار و ۳۰۰ تومان در بازار آزاد به حدود ۳۰ هزار تومان از دیگر عوامل افزایش قیمت گوشت بود.

از سویی بروز بیماری‌هایی همچون تب برفکی هم به دام‌ها آسیب زد و باعث کاهش تولید شد.

به گفته دادرس، این شرایط باعث شد بسیاری از دامداران یا دام را با وزن کم راهی کشتارگاه کنند یا تولید را به‌طور کامل متوقف سازند. دادرس هشدار داد: «افزایش تعداد دام‌هایی که زودتر از موعد به کشتارگاه می‌روند، علامت خوبی برای آینده بازار نیست.»

بازار گوشت فعلاً کمبود ندارد

با وجود این چالش‌ها، دادرس تأکید کرد که در حال حاضر کمبود عرضه نسبت به میزان مصرف وجود ندارد؛ زیرا کاهش قدرت خرید مردم موجب شده تقاضای مصرفی پایین بیاید. او با بیان اینکه حل مشکلات توزیع و مدیریت نهاده‌ها ضروری است، هشدار داد: «اگر این روند ادامه یابد، در ماه‌های آینده احتمال تنش در بازار گوشت وجود دارد.»

نظرات