آب و غذا

- پایگاه خبری آب و غذا -

دوازدهمین جشنواره ملی خوشه برتر در ملایر برگزار شد

دوازدهمین جشنواره ملی خوشه برتر در ملایر برگزار شد

رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان همدان برگزاری جشنواره‌هایی از جمله خوشه برتر را موثر در کمک به ترویج، آموزش و ترغیب باغداران برای حفظ این محصول دانست و گفت: به واسطه سطح زیرکشت و تولید انگور در ملایر، استان همدان رتبه نخست تولید انگور را در کشور دارد و ۳۶۰ هزار هکتار از این انگور به صورت طرح فراز اجرا شده که ۷۰ درصد آن در ملایر قرار دارد.

به گزارش آب و غذا به نقل از ایسنا ، رضا بهراملو دوشنبه، 19شهریور ماه در دوازدهمین جشنواره ملی خوشه برتر در دره جهانی جوزان ملایر با اشاره به برگزاری مطلوب این جشنواره، اظهار کرد: سطح زیر کشت باغات استان همدان ۸۰ هزار هکتار است که از این میزان ۲۴ هزار و ۵۰۰ هکتار آن انگور است و بیش از ۵۳ درصد از باغات انگور استان در ملایر است.

عملکرد انگور در کشور ۱۱ تن و در استان همدان ۱۸ تن و در ملایر ۲۲ تن در هکتار است که در طرح فراز باغ آقای بیات میزان برداشت دو برابر است و حداقل ۴۰ تن در هکتار برداشت می کند که در دنیا بی نظیر است.

وی با بیان اینکه ۱۰ درصد از انگور ملایر به صورت تازه خوری و ۷۰ درصد به صورت فرآوری به انواع کشمش تبدیل می شود، افزود: کشمش ملایر عمدتا صادراتی است و ارزآوری خوبی برای باغداران دارد و برای امنیت غذایی کشور مفید است.

ملایر؛ قطب صادرات کشمش کشور

بهراملو با بیان اینکه کشمش تولیدی در ملایر ارزآوری بسیار خوبی دارد و قطب صادرات کشمش کشور است، بیان کرد: هر کیلو کشمش ۲.۲ دلار صادرات انجام می شود و نقشه راه بلندمدت انگور را در ملایر طراحی کردیم و برای چهل سال از نظر کمیتی، کیفیت و اشتغالزایی تعریف شده است.

طرح فراز کیفیت محصول را ارتقا می‌دهد و باغ در برابر آفات و بیماری ها مقاوم می‌شود و انگور تولیدی دارای انرژی و قند بالاتر و صادرات محور است.

وی با بیان اینکه طرح فراز عملکرد انگور را دو برابر افزایش می‌دهد، افزود: مصرف آب در باغ‌های داربستی به صورت قطره ای است و بهره‌وری آن چهار برابر می شود و توسعه طرح فراز جزء برنامه های ما است تا در راستای کاهش مصرف آب و افزایش عملکرد باغ‌ها به صورت فراز اجرایی شود.

بهراملو با تاکید بر اینکه انگور ملایر آینده بسیار درخشان‌تری از امروز خواهد داشت، ادامه داد: برای اجرای هر هکتار طرح فراز سال گذشته ۱۵۰ میلیون تومان هزینه داشت که امسال به ۲۵۰ میلیون تومان رسیده و طرح ها را به بانک معرفی می کنیم و ۸۰ درصد تسهیلات می گیرند، اما جوابگو نیست.

هدف ما این است که باغداران به سمت حفظ این محصول تشویق شوند و به سمت تولید دانش بنیان حرکت کنند و با حفظ آب و خاک تولید بیشتری داشته باشند و برای نسل آینده از لحاظ اشتغال، ارزآوری و تولید بیشتر برای امنیت غذایی پایدار گام برداریم.

استان همدان؛ تنها استان کشور با دو محصول جهانی

بهراملو درباره مبارزه با آفت زنجره مو نیز گفت: تنها سازمانی هستیم که مرکز پژوهشی و مرکز تحقیقات و بخش باغبانی داریم و نسبت به سالهای قبل مقابله به این آفت بهتر شده و راهکارهای مبارزه، آخرین یافته ها و توصیه‌های لازم به باغداران انجام می‌شود.

وی با اشاره به اینکه انگور ملایر کیفیت بسیار بالا و عملکردش بسیار خوبی دارد و آفت زنجره مو در باغات انگور جزئی است، خاطرنشان کرد: با توجه به اینکه انگور ملایر به عنوان تنها شهر کشور ثبت جهانی شده، تنها استانی هستیم که دو محصول جهانی انگور و گردو داریم.

جشنواره خوشه برتر؛ یکی از موفق‌ترین جشنواره‌ها

مدیر جهاد کشاورزی ملایر نیز یکی از راهکارهای معرفی محصول در وزارت جهاد کشاورزی و به ‌ویژه در معاونت ترویج و آموزش کشاورزی را برگزاری جشنواره‌ها خواند و افزود: در سال‌های اخیر جشنواره‌های خوبی در بخش کشاورزی ملایر برگزار شده است.

علیرضا زنگنه برگزاری دوازدهمین دوره جشنواره خوشه برتر را یکی از موفق‌ترین جشنواره‌ها دانست که علاوه بر معرفی انگور و برند شهر جهانی، بازارهای بیشتری برای فروش محصولات ایجاد می‌شود .

از شهرهای همجوار و استان‌های انگورخیز در این جشنواره شرکت می‌کنند و خوشه ها بر اساس آیتم‌هایی همچون میزان قند، وزن خوشه، سالم بودن و عاری بودن از بیماری‌ها و آفات و شکل ظاهری ارزیابی و امتیازدهی شدند و ۳ نفر برتر معرفی شدند.

شرکت ۲۰۰ باغدار از سراسر کشور در دوزادهمین دوره جشنواره خوشه برتر

دبیر جشنواره خوشه برتر نیز معرفی ظرفیت های انگور شهرستان ملایر، ایجاد شور و نشاط شغلی در جامعه باغداران، افزایش بهره وری در واحد سطح و آموزش باغداران با روش های جدید را از جمله اهداف برگزاری این جشنواره برشمرد.

اکبر رحیمی از شرکت ۲۰۰ باغدار در این جشنواره خبر داد و افزود: این باغداران از استان های همدان، لرستان، مرکزی و قزوین در جشنواره شرکت کرده و خوشه های خود را به دبیرخانه جشنواره ارائه دادند.

سلامت خوشه، شیرینی و درصد قند، وزن خوشه، رسیدگی و رنگ خوشه، درشتی و یکنواختی حبه‌ها از ملاک‌های داوری جشنواره بود.

وی به پنج داور این جشنواره اشاره و بیان کرد: داوران شامل نماینده سازمان جهاد کشاورزی استان همدان، نماینده پژوهشکده انگور و کشمش دانشگاه ملایر، نماینده اداره جهاد کشاورزی ملایر، نماینده مرکز تحقیقات انگور و نماینده شرکت تعاونی پیمان گستر هستند.

بنا بر نظر هیئت داوران از نفرات اول تا سوم جشنواره تقدیر و یک خوشه بعنوان سنگین ترین خوشه انتخاب و تقدیر شد.

دهیار روستای جوزان نیز با اشاره به برگزاری دوازدهمین دوره جشنواره خوشه برتر در این روستا گفت: روستای جوزان مرکز دهستان جوزان و دارای ۲۶۵۰ نفر جمعیت و ۸۰۰ خانوار است که تا شهر ملایر ۲۵ کیلومتر فاصله دارد.

فائزه کشاورزیان به امکانات روستا از جمله درمانگاه، پاسگاه، پست بانک، خانه بهداشت، دهیاری و شرکت تعاونی اشاره و خاطرنشان کرد: این روستا دارای باغات انگور است و اهالی روستا به باغداری مشغول هستند و از این طریق امرار معاش می کنند.