آب و غذا

نان می‌تواند یار سلامتی باشد یا زمینه‌ساز بیماری

نان می‌تواند یار سلامتی باشد یا زمینه‌ساز بیماری

یک متخصص تغذیه و رژیم‌درمانی بر اهمیت شناخت ویژگی‌های نان سالم تأکید کرد و گفت: نان می‌تواند هم‌ یار سلامتی باشد یا زمینه‌ساز بیماری؛ همه چیز به نوع آرد، روش تخمیر و حتی نحوه نگهداری آن بستگی دارد.

به گزارش آب و غذا به نقل از ایسنا ، دکتر عادله خدابخشی اظهار کرد: نان جزء اصلی‌ترین مواد غذایی در سفره ایرانی است، اما همه نان‌ها سالم نیستند. 

نخستین و مهم‌ترین ویژگی نان سالم، استفاده از آردهای سبوس‌دار است. سبوس منبع غنی فیبر است و فیبرها ضمن افزایش رشد باکتری‌های مفید دستگاه گوارش، به دفع مواد سرطان‌زا کمک کرده و جذب چربی در بدن را کاهش می‌دهند.

مصرف نان‌های سبوس‌دار، نه‌تنها خطر ابتلا به سرطان‌های دستگاه گوارش را کاهش می‌دهد، بلکه با پایین نگه‌داشتن چربی خون، نقش مؤثری در پیشگیری از بیماری‌های قلبی و عروقی دارد.

به گفته این متخصص تغذیه، نان‌های سبوس‌دار شاخص گلیسمی پایین‌تری دارند، به همین دلیل قند خون را به‌سرعت افزایش نمی‌دهند و می‌توانند در پیشگیری از دیابت نوع دو مؤثر باشند. همچنین وجود املاحی مانند روی، آهن و منیزیم در آرد کامل، به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک می‌کند.

ویژگی دوم نان سالم، استفاده از مخمر طبیعی به‌جای جوش‌شیرین در تهیه خمیر است، چرا که جوش‌شیرین مانع جذب مواد معدنی در بدن می‌شود و می‌تواند موجب مشکلات گوارشی شود.

وی، سومین ویژگی نان سالم را عدم وجود بخش‌های سوخته اعلام کرد و هشدار داد: تکه‌های سوخته نان حاوی سم خطرناکی به نام آکریلامید هستند که تجمع طولانی‌مدت آن در بدن احتمال بروز سرطان را افزایش می‌دهد.

عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی کرمان همچنین توصیه کرد: هنگام مصرف نان‌های حاوی دانه‌هایی مانند کنجد، از تازه بودن و عدم کپک‌زدگی آن‌ها اطمینان حاصل شود. 

برای بهبود ارزش تغذیه‌ای نان، می‌توان از عصاره برگ بامبو یا عصاره رزماری در خمیر نان استفاده کرد.

از قرار دادن نان داغ در کیسه‌های پلاستیکی خودداری کنید، زیرا بخار نان داغ باعث آزاد شدن مواد مضر پلاستیک می‌شود.

گرچه نان‌های سبوس‌دار سالم‌ترند، اما مصرف بیش‌ازحد نان نیز توصیه نمی‌شود. نان منبع کربوهیدرات است و در صورت مصرف زیاد، به چربی تبدیل شده و می‌تواند منجر به چاقی، کبد چرب و دیابت نوع دو شود.

وی بهترین گزینه‌های مصرفی را نان جو، سنگک و نان گندم کامل دانست و گفت: اگر نان را درست انتخاب کنیم، همین غذای ساده می‌تواند ستون سلامتی ما باشد.

نظرات