کوکو لوبیا سبز تبریزی یکی از غذاهای سنتی و خوشمزه آذربایجان است که هم بهعنوان غذای اصلی و هم بهعنوان یک شام سبک سرو میشود. این کوکو با ترکیب لوبیا سبز خردشده، سیبزمینی، پیاز، تخممرغ و ادویهجاتی مثل زردچوبه و فلفل تهیه میگردد و گاهی برای طعم بهتر داخل آن کمی سبزی معطر یا گوشت چرخکرده هم اضافه میکنند.
وبگاه آب و غذا به نقل از فردای تازه ، کوکو لوبیا سبز بافتی نرم و خوشطعم دارد و معمولاً در تابه با روغن کم سرخ میشود تا روی آن طلایی و برشته شود. این غذا بهدلیل داشتن لوبیا سبز و سیبزمینی، سرشار از فیبر و مواد مغذی است و در کنار نان تازه، سبزی خوردن و ماست یک وعدهی کامل و مقوی به شمار میآید.
مناسب برای: ۵ نفر
* درجه سختی: آسان
زمان آماده سازی | زمان پخت | کل زمان |
---|---|---|
۵۵ دقیقه | ۲۵ دقیقه | ۱ ساعت و ۲۰ دقیقه |
مواد لازم
مواد لازم برای پخت کوکو لوبیا سبز تبریزی به شرح زیر است:
لوبیا سبز: ۴۰۰ گرم
هویج متوسط: دو عدد
سیب زمینی متوسط: دو عدد
پیاز متوسط: یک عدد
گوشت چرخکرده: ۲۵۰ گرم
روغن مایع: ۴ الی ۶ قاشق سوپخوری
زعفران آبشده غلیظ: یک قاشق سوپخوری
نمک: یک قاشق چایخوری
فلفل سیاه نیمکوب: یک چهارم قاشق چایخوری
دارچین: یک چهارم قاشق چایخوری
زردچوبه: نصف قاشق چایخوری
تخم مرغ: ۵ عدد
طرز تهیه
گام اول:
ابتدا ۴۰۰ گرم لوبیا سبز باریک و قیطونی را میشوییم سپس سر و ته لوبیاها را با دست یا چاقو میگیریم. بعد از پاک کردن، لوبیاها را با کمک چاقو تیز به صورت ریز و حلقه های باریک برش میزنیم. لوبیاهای برش خورده را بلانچ میکنیم.
گام دوم:
برای بلانچ کردن داخل قابلمه مناسبی آب میریزیم و قابلمه را روی حرارت بالا قرار میدهیم تا آب داخل قابلمه بجوشد سپس لوبیاهای خرد شده را داخل آب در حال جوش میریزیم و اجازه میدهیم تا دوباره به جوش بیاید بعد از به جوش آمدن اجازه میدهیم ۴ دقیقه دیگر لوبیاها داخل آب در حال جوش باقی بمانند.
گام سوم:
سپس لوبیاها را آبکش میکنیم و داخل آب یخ میریزیم و بعد از پنج دقیقه آبکش میکنیم و اجازه میدهیم آب لوبیاها کاملا کشیده شود سپس روی پارچه نخی تمیز میریزیم تا کاملا رطوبت لوبیاها گرفته شود.
هویج ها را به دو روش آماده میکنیم در روش اول، داخل قابلمه مناسبی آب میریزیم و قابلمه را روی حرارت بالا قرار میدهیم تا آب داخل قابلمه بجوشد سپس دو عدد هویج متوسط پوست گرفته را داخل آب در حال جوش قرار میدهیم تا بپزند بعد از پخت هویج ها را به صورت ریز خرد میکنیم.
گام چهارم:
در روش دوم، دو عدد هویج پوست گرفته را به صورت ریز خرد میکنیم و بلانچ میکنیم برای بلانچ کردن داخل قابلمه مناسبی آب میریزیم و قابلمه را روی حرارت بالا قرار میدهیم تا آب داخل قابلمه بجوشد سپس هویج های خرد شده را داخل آب در حال جوش میریزیم و اجازه میدهیم تا دوباره به جوش بیاید بعد از به جوش آمدن اجازه میدهیم ۶ دقیقه دیگر هویج ها داخل آب در حال جوش باقی بمانند.
گام پنجم:
سپس هویج ها را آبکش میکنیم و داخل آب یخ میریزیم و بعد از پنج دقیقه آبکش میکنیم و اجازه میدهیم آب هویج ها کاملا کشیده شود. (انتخاب روش پخت هویج با خودمان است). سپس هویج ها را روی پارچه نخی تمیز میریزیم تا کاملا رطوبت هویج ها گرفته شود.
گام ششم:
دو عدد سیب زمینی را میشوییم و پوست میگیریم و به صورت ریز و مربعی خرد میکنیم سپس سیب زمینی ها را داخل آبکش میریزیم و با آب سرد میشوییم و اجازه میدهیم آب سیب زمینی ها کاملا کشیده شود. داخل تابه مناسبی کمی روغن میریزیم و تابه را روی حرارت قرار میدهیم تا روغن داغ شود سپس سیب زمینی های خرد شده را داخل روغن داغ میریزیم و سرخ میکنیم و در طول سرخ شدن یک پنجم قاشق چایخوری زردچوبه میریزیم بعد از سرخ کردن سیب زمینی ها، داخل آبکش میریزیم تا روغن سیب زمینی ها کاملا کشیده شود.
گام هفتم:
یک عدد پیاز را میشوییم و پوست میگیریم و به صورت نگینی ریز خرد میکنیم و داخل روغنی که سیب زمینی ها را سرخ کردیم میریزیم و تفت میدهیم تا طلایی شود سپس ۲۵۰ گرم گوشت چرخکرده را اضافه میکنیم و هم میزنیم و تفت میدهیم. یک چهارم قاشق چایخوری فلفل سیاه نیمکوب و یک چهارم قاشق چایخوری نمک میریزیم و مجددا خوب تفت میدهیم بعد از تفت دادن، گوشت تفت خورده را آبکش میکنیم و اجازه میدهیم تمام روغن گوشت کشیده شود.
گام هشتم:
داخل کاسه مناسبی، گوشت تفت خورده بدون روغن و سیب زمینی سرخ شده بدون روغن و هویج و لوبیا سبز بلانچ شده و خشک شده را میریزیم و ترکیب میکنیم.
گام نهم:
داخل کاسه مناسبی، ۵ عدد تخم مرغ میریزیم و هم میزنیم تا از لختی خارج شوند سپس ادویه ها را که شامل، یک قاشق چایخوری نمک و یک چهارم قاشق چایخوری فلفل سیاه نیمکوب و یک قاشق چایخوری زردچوبه و نصف قاشق چایخوری پودر دارچین و یک الی دو قاشق سوپخوری زعفران آب شده غلیظ میباشد، داخل تخم مرغ میریزیم و مجددا ترکیب میکنیم.
گام دهم:
سپس ترکیب تخم مرغ و ادویه ها را به مواد کوکو لوبیا اضافه میکنیم و ترکیب میکنیم. (اگر نگران وا رفتن کوکو هستید یک قاشق غذاخوری آرد کامل اضافه کنید و ترکیب کنید).
گام یازدهم:
داخل تابه مناسبی، روغن میریزیم و تابه را روی حرارت قرار میدهیم تا روغن داغ شود سپس حرارت را کم میکنیم و مواد کوکو را به یکباره داخل تابه میریزیم و سطح کوکو را صاف میکنیم و در تابه را قرار میدهیم بعد از ۱۲ الی ۱۵ دقیقه که لبه کوکو پخته شد و روی کوکو بسته شد، کوکو را داخل یک سینی مناسب بدون لبه با احتیاط برمیگردانیم و کوکو را مجددا به صورت سر دادن داخل تابه قرار میدهیم و با حرارت متوسط و در باز طرف دیگر کوکو را نیز سرخ میکنیم که حدود پنج دقیقه طول میکشد. (کوکو لوبیا سبز ضخیم میباشد).
گام دوازدهم:
برای تزیین داخل تابه مناسبی، دو قاشق سوپخوری زرشک شسته و خشک شده و یک قاشق چایخوری شکر دانه ریز میریزیم و تابه را روی حرارت ملایم قرار میدهیم و دو قاشق سوپخوری خلال بادام که با دو قاشق سوپخوری گلاب خیس کردیم اضافه میکنیم و تفت میدهیم تا شکر ذوب شود سپس یک قاشق سوپخوری خلال پسته اضافه میکنیم و مجددا سی ثانیه تفت میدهیم و حرارت را خاموش میکنیم.
کوکو لوبیا را داخل سینی مناسبی برمیگردانیم و اجازه میدهیم کوکو کمی سرد شود سپس برش میزنیم و از ترکیب زرشک و خلال روی هر اسلایس برای تزیین میریزیم.
نکات مهم
برای جلوگیری از وا رفتن کوکو، سیب زمینی و گوشت نباید روغن داشته باشد و مواد کاملا خنک شده باشند و هویج و لوبیا بلانچ شده باید خشک شده باشند.
بعد از برگرداندن حرارت را متوسط کنید و در تابه را قرار ندهید تا حالت خمیری نگیرد.
اگر از آرد برای جلوگیری از وا رفتن استفاده کردید از آرد کامل استفاده نمایید.