پیادهسازی و مقایسه سامانههای بینایی، بویایی و چشایی به منظور بررسی کیفیت برخی مواد غذایی از جمله ادویه جات، عنوان طرح احمد جهانبخشی است که در قالب رساله دکتری با حمایت بنیاد ملی علم ایران آن را به پایان رسانده است.
مواد غذایی و اطمینان از سلامت آن یکی از مهمترین ارکان برای حفظ جامعه سالم است. به همین دلیل بنیاد ملی علم ایران از طرحهای تحقیقاتی محققان در این زمینه حمایت میکند.
«پیادهسازی و مقایسه سامانههای بینایی، بویایی و چشایی به منظور بررسی کیفیت برخی مواد غذایی» عنوان طرح احمد جهانبخشی است که در قالب رساله دکتری و با راهنمایی یوسف عباسپور گیلانده و حمایت بنیاد ملی علم ایران به پایان رسانده است.
جهانبخشی با مدرک دکتری تخصصی مهندسی مکانیک بیوسیستم - طراحی ماشینهای کشاورزی از دانشگاه محقق اردبیلی درباره این طرح توضیح داد: با افزایش روزافزون جمعیت، تهیه غذای کافی یکی از مسائل پیچیده و مهم در دنیا بهویژه در کشورهای جهان سوم به شمار میرود.
علاوه بر مشکلات کمبود مواد غذایی معضلاتی چون تقلب در مواد غذایی، فساد مواد غذایی، عدم رعایت اصول بهداشتی در تهیه، تبدیل و نگهداری و توزیع و مصرف این مواد موجب بروز مشکلاتی شده است.
این محقق با بیان اینکه، مواد غذایی دارای مشتری زیاد و کاربرد عمومی هستند و به همین دلیل گاهی ممکن است افراد سودجو و متقلب به فکر استفاده از بازار پرفروش و پررونق آن بیافتند، افزود: آنها ممکن است برای کاهش هزینههای تولید و بهدست آوردن سود بیشتر دست به تقلب در مواد غذایی بزنند که از این راه سلامت مردم را به خطر میاندازند.
با توجه به نقش حیاتی مواد غذایی در برنامه غذایی افراد جامعه و همچنین مشکلات فراوان اندازهگیری تقلبهای پیشرفته از جمله گران بودن وسایل و تجهیزات و زمانبر بودن روشهای آنالیز، ایجاد روشهای ساده، سریع و ارزان قیمت برای تعیین کیفیت مواد غذایی بسیار ضروری است.
تفاوت درصد ترکیبات معطر تشکیلدهنده در انواع مختلف ادویهجات از مناطق مختلف، باعث ایجاد تمایز میان ادویهها شده است. همچنین افراد سودجو برای اهداف اقتصادی و سود بیشتر بدون در نظر گرفتن سلامت عمومی جامعه دست به ایجاد تقلب در انواع مختلف ادویه میزنند.
این پژوهشگر با بیان اینکه ادویهجاتی مانند زردچوبه و زنجبیل با توجه به خواص غذایی و درمانی آنها در بازار به صورت پودر شده ارائه میشوند و وجود تقلب در آنها بسیار زیاد است، افزود: در بیشتر مواقع کیفیت ادویهجات با نظرسنجی از افراد از طریق ویژگیهای کیفی مانند رنگ، مزه، بو و غیره اندازهگیری و کیفیت واقعی آنها تعیین میشود، که نظرسنجی را با خطای زیادی روبهرو میکند.
به همین دلیل است که هم صاحبان صنعت و هم محققان تمایل دارند که با ارائه تکنولوژیهای غیر مخرب باعث حفظ کیفیت محصولات غذایی و دارویی شوند.
این پژوهشگر هدف از این تحقیق را پیادهسازی و ارزیابی سامانههای بینایی، بویایی و چشایی به عنوان تکنولوژیهای غیر مخرب جهت تشخیص زردچوبه و زنجبیل از نمونه تقلبی آنها در بازار مصرف و همچنین بررسی تضمین کیفیت مواد غذایی با استفاده از سامانههای هوشمند و جلوگیری و مبارزه با افراد متقلب و سودجو در صنعت مواد غذایی و محصولات کشاورزی ذکر کرد.
وی با بیان اینکه تهیه سنسورهای مورد نیاز برای انجام این تحقیق، امری زمانبر، سخت و هزینهبردار بوده است گفت: علاوه بر این، ما برای انجام این تحقیق نیاز به آزمایشگاه و تجهیزات آزمایشگاهی داشتیم چرا که آزمایشگاهی که در آن مشغول تحقیق بودیم، تمامی تجهیزات را به طور کامل نداشت اما درنهایت توانستیم این طرح را به پایان رسانده و دو مقاله معتبر نیز از این طرح به چاپ برسانیم./ایرنا