مصرف چیپس باعث بروز اختلالات رفتاری، اضطراب، تندخویی و آلرژی، بیماریهای عفونی، سرطان، تحریك و قرمزی پوست و چشمها در كودكان میشود. خوردن چیپس نه تنها موجب چاقی و بیماری قلبی میشود، بلکه مشکلات رشدی را برای جنین، بیش فعالی را در کودکان و سرطان را در بزرگسالان به همراه دارد.
به گزارش آب و غذا به نقل از مهر ، در برخی منابع غیر رسمی آمده است که اگر به مدت یکسال روزانه یک بسته چیپس بخورید، میزان مواد رادیواکتیوی که دریافت خواهید کرد ۱۰۰ برابر بیشتر از زمانی خواهد بود که به مدت یک سال در کنار یک تاسیسات اتمی زندگی کنید!
مواد رادیواکتیو و سیبزمینی
در یکی از مقالات مجله فوربز عیناً اینگونه نوشته شده است:
بله، چیپس سیبزمینی با حدود ۴۰۰ بکرل بر گرم (به این معنی که در هر ثانیه چهارصد هسته K۴۰ در هر گرم چیپس با انتشار ذره بتا متلاشی میشوند) رادیواکتیوترین ماده غذایی است.
چرا چیپس این همه ضرر دارد؟
۱. روغن
چیپس از سرخ شدن ورقههای بسیار نازک سیب زمینی در روغن بسیار داغ تهیه میشود. روغنی که با حرارت بسیار زیاد گرما میبیند، ترکیبهای مضر و سرطانزا تولید میکند که مصرف آن برای سلامت انسان بسیار خطرناک است.
عدهای مضرات چیپس سیبزمینی را فقط محدود به چربی زیاد آن دانسته و برخی نیز پرنمكی را عاملی برای خطرات آن برمیشمارند. البته اسیدهای چرب مضر و كلسترول بالای موجود در چیپس سيبزمینی موجب چاقی و بیماریهای قلبی ـ عروقی میشود.
خوردن یک بسته چیپس در روز می تواند معادل نوشیدن 5 لیتر روغن در سال باشد. نیاز به گفتن نیست که این اسنکها علاوه بر چربی حاوی نمک و شکر هم هستند.
غوطهور کردن برشهای چیپس در روغن و سرخ کردن عمیق آنها میتواند چیپس را به مادهای ناسالم تبدیل کند. در جریان برشته شدن ورقههای سیب زمینی، تبادل رطوبت بین بافتی محصول با روغن رخ میدهد.
در واقع رطوبت سیبزمینی به روغن منتقل شده و در مقابل روغن در بافت محصول جایگزین میشود و روغنی که کیفیت و ماهیتش در تماس با رطوبت در حین سرخ شدن تغییر یافته و حاوی اسیدهای چرب آزاد، پراکسید، رادیکالهای آزاد و سایر ترکیبات مضر است، جذب سیب زمینی شده ضمن اینکه کالری محصول براثر دریافت روغن چند برابر میشود.
اگر از حرارت بالای ۱۲۰ درجه سانتیگراد به مدت طولانی استفاده شود، در اثر واكنشهای شیمیایی سم آكریلامید تولید میشود. این سم به غیر از افزایش احتمال ابتلا به سرطان، ممكن است موجب تضعیف سیستم ایمنی بدن و حتی ناباروری شود.
هنگام سرخ کردن یک کیلوگرم چیپس سیب زمینی تا ۳۵۴۴ میکروگرم «آکریلامید» ایجاد میشود. اما هنگام آب پز کردن مواد غذایی، این اسید سرطان زا تولید نمیشود.
۲. نشاسته
یکی از پیامدهای مهم مصرف زیاد چیپس در کودکان، بالا رفتن وزن است که این امر ناشی از بالا بودن میزان چربی و نشاسته سیب زمینی موجود در چیپس است.
سطح بالای نشاسته و هیدروکربنات تصفیه شده در بستههای بزرگ و متوسط چیپسهای امروز میتواند سطح گلوگز و انسولین خون را تغییر دهد. این عدم تعادل موجب میشود که احساس سیری کمتری داشته باشیم و حس گرسنگی ما افزایش یافته و میزان غذای مصرفی در طی روز نیز بیشتر شود.
۳. نمک
نمك زیاد موجب در چیپس، به غیر از پرفشاری خون در درازمدت زمینهساز افزایش احتمال ابتلا به سرطان معده میشود.
۴. احساس سیری کاذب
کارشناسان یکی از عوارضی که مصرف مداوم چیپس در رژیم غذایی کودکان برجای میگذارد، ایجاد سیری کاذب میدانند. این امر ناشی از بالا بودن نمک موجود در این ماده غذایی است. در واقع مصرف زیاد مواد نمکی به دلیل این که دارای مقادیر بالایی از عنصر سدیم هستند، میتوانند عملکرد حس گرسنگی را در مغز غیرفعال نمایند، در حالی که سلولهای کودک، منتظر دریافت مواد مغذی هستند.
انفجار طعم چیپس در دهان
مایکل ماس نویسنده کتاب" نمک، شکر، چربی: چگونه بزرگان صنعت غذا ما را فریب میدهند" اظهار داشته است که تحقیقاتش نشان میدهد که شرکتهای بزرگ تولید غذا، چگونه چیپس را از چیپس نسبتا هیجان انگیز دهه هفتاد به بمب هوشمند مغز ما تبدیل کردهاند.
وی توضیح میدهد، وقتی که یک چیپس در دهان خود میگذارید، مزه نمک بیدرنگ شما را درگیر میکند. این تأثیری است که در صنعت نمک به آن انفجار طعم گفته میشود.
چیپسهای مدرن نیز سرشار از چربیهایی هستند که این صنعت به آن احساس دهانی میگوید. این موجب میشود که تجربه خوردن چیپسهای امروزی شبیه لذت گاز زدن به یک پنیر چسبناک باشد. ما این چربی را از طریق سلولهای عصبی حس میکنیم که به آن عصب سه قلو گفته میشود، هرچه این احساس دهانی بهتر باشد ما از خوردن چیپس لذت بیشتری میبریم.
راز نهایی چیپس در تردی آن است. محققان دریافتهاند که هرچه صدای خوردن چیپس بیشتر باشد، فرد از خوردن آن بیشتر لذت می برد.
اعتیادآور بودن چیپس
مسئله اصلی اینجاست که چیپسها به گونهای طراحی شدهاند که اعتیاد آور باشند. این محصول به قدری دقیق طراحی شده که سازنده نقطه شکستن آن هنگام گاز زدن را نیز به دقت برنامه ریزی کرده است. نکته بعدی نحوه انتخاب برچسب و نوشتههای روی بسته برای این نوع محصولات است که گویی به واقع از میزان نکات منفی آن کم میکند.
همه این موارد میتواند توضیح دهد که چرا همه ما این همه به چیپس خوردن علاقمندیم. اما بهای خوردن این اسنک چرب و نمکین توسط سلامتی ما پرداخته میشود.
مصرف بیش از حد این مواد عامل افزایش خطر چاقی، فشار خون بالا، دیابت نوع ۲ و بیماریهای قلبی شود.
براساس اظهارات دکتر داریوش مظفریان متخصص قلب و محقق و پژوهشگر غذا، چیپس در چاقی مسری ایالات متحده نقش مهمی برعهده دارد. همه غذاها با هم برابر نیستند و درمورد برخی حتی میانه روی در خوردن آنها نیز کافی نیست.
وی در تحقیقات خود تمام انواع غذاهای دارای سیب زمینی به ویژه چیپس را عامل چاقی دانسته است.
دکتر مظفریان استادیار پزشکی و همه گیری شناسی دانشکده پزشکی هاروارد اظهار داشت که سطح بالای نشاسته و هیدروکربنات تصفیه شده در بستههای بزرگ و متوسط چیپسهای امروز می تواند سطح گلوگز و انسولین خون ما را تغییر دهد. این عدم تعادل موجب می شود که احساس سیری کمتری داشته باشیم و حس گرسنگی ما افزایش یافته و میزان غذای مصرفی در طی روز نیز بیشتر شود.
بعد از خوردن یک بسته چیپس چه اتفاقی در بدن ما میافتد؟
-
وزنتان بیشتر خواهد شد
-
به خوردن چیپس معتاد میشوید
-
«کالری خالی» مصرف میکنید و هیچ ارزش غذایی وارد بدنتان نمیشود
-
فشار خون شما افزایش پیدا میکند
-
خطر ابتلا به سرطان را بیشتر میکنید
چقدر چیپس بخوریم؟
آسیب ناشی از مصرف چیپس سیبزمینی به میزان و تعداد دفعات مصرف این محصول بستگی دارد؛ به عنوان مثال اگر تعداد دفعات مصرف چیپس سیبزمینی كمتر از تعداد انگشتان یک دست در طول یک سال باشد، معمولا جای نگرانی چندانی نیست.