دومین اجلاس سامانههای غذایی سازمان ملل متحد به میزبانی مشترک اتیوپی و ایتالیا، روز دوشنبه با شرکت مقامات ارشد سازمان ملل و کشورهای مختلف جهان در «آدیسآبابا» پایتخت اتیوپی گشایش یافت.
به گزارش آب و غذا به نقل از ایرنا ، این اجلاس به میزبانی «آبی احمد» نخست وزیر اتیوپی و با حضور نمایندگانی از سرتاسر جهان از جمله «امینه محمد» معاون دبیر کل سازمان ملل متحد، «کو دونگیو» مدیر کل سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد (فائو)، «آلوارو لاریو» رئیس «صندوق بینالمللی توسعه کشاورزی» (ایفاد)، «جورجیا ملونی» نخست وزیر ایتالیا، «حسن شیخ محمود» رئیس جمهوری سومالی، «ویلیام روتو» رئیس جمهوری کنیا و شماری از وزیران و مقامات ارشد از کشورهای مختلف جهان و نمایندگانی از جوامع مدنی و فعالان بخش خصوصی برگزار میشود.
این اجلاس با هدف تسریع و شتاب بخشیدن به تحول پایدار، فراگیر و مقاوم در سامانههای غذایی برای کمک به تلاشهای گستردهتر جهانی به منظور شکل دادن به یک روایت منسجم در خصوص توسعه پایدار و همافزایی در بین هدفهای توسعه پایدار (SDGs) برگزار میشود. مقامات و سیاستگذاران در کنار محققان و شریکان توسعهای در اجلاس آدیسآبابا پیشرفتهای جهانی در زمینه متحول ساختن سامانههای غذایی را ارزیابی میکنند.
اجلاس غذایی ۲۰۲۵ در ادامه اجلاس غذایی سازمان ملل سال ۲۰۲۱ و اولین نشست «سیاههبرداری سامانههای غذایی سازمان ملل» در سال ۲۰۲۳ است. دبیر کل سازمان ملل متحد در پی نشست سال ۲۰۲۳ متعهد شد که هر دو سال یک بار چنین نشستی برای مرور پیشرفتهای حاصل شده در زمینه اجرای نتایج اجلاس غذایی سازمان ملل و نقش آن در تحقق دستور کار ۲۰۳۰ برای توسعه پایدار برگزار کند.
در این رویداد، تحولات حوزه کشاورزی و امنیت غذایی در سطح کشورها بررسی میشوند و همچنین رویههای نوآورانه مورد تاکید قرار گرفته و به چالشهای موجود در محیطها و شرایط شکننده و مناقشهای رسیدگی خواهد شد. انتظار میرود در پایان اجلاس اتیوپی، گزارش دبیر کل سازمان ملل متحد و همچنین گزارشهای تحلیلی بازیگران غیردولتی حوزه کشاورزی و تامین غذا منتشر شوند.
دومین اجلاس سامانههای غذایی سازمان ملل از روز یکشنبه با برنامه بازدیدهای میدانی از تحولات حوزه کشاورزی در کشور اتیوپی شروع شد و روزهای دوشنبه و سهشنبه با اجلاس سران و مقامات ارشد کشورها ادامه خواهد یافت. شرکتکنندگان در این برنامه پس از بازدید از مرکز تحقیقات کشاورزی «ملکاسا» و کارخانه فراوری غذایی «دینا»، از تلاشهای کشور اتیوپی در زمینه تحقیقات و نوآوری حوزه کشاورزی تقدیر کردند. نمایندگان شرکت کننده از سرتاسر جهان، از نزدیک با ابتکارهای کشور اتیوپی در زمینه تقویت بهرهوری کشاورزی و تضمین امنیت غذایی از طریق راهحلهای علمی و مقاوم در برابر تغییرات آب و هوایی آشنا شدند.
مدیر مرکز تحقیقات کشاورزی ملکاسا با تاکید بر نقش همکاری در تحول سامانههای غذایی، خاطرنشان کرد که کار این مرکز مطابق با تلاشهای جهانی برای تحقق هدفهای توسعه پایدار است. «نیگاسی دیکاسا» افزود: ما نه تنها اهمیت سامانههای غذایی پایدار را به رسمیت میشناسیم بلکه از قدرت نوآوری در شکل دادن به یک آینده مقام برای کشاورزی استفاده میکنیم.
کارشناسان جهانی در بازدید از مرکز ملکاسا ضمن تمجید از رویکرد متمرکز اتیوپی در زمینه کشاورزی با رویههای هوشمند آب و هوایی، خاطرنشان کردند که اقدامات انجام شده در این مرکز تحقیقات کشاورزی حامل درسهای ارزشمندی برای کشورهایی است که با مشکلات مشابهی در زمینه ناامنی غذایی و تغییرات آب و هوایی رو به رو هستند.
«آبی احمد» نخست وزیر اتیوپی یکشنبه شب در سخنانی در جمع مهمانان اجلاس سازمان ملل در «کاخ ملی» اتیوپی در پایتخت این کشور گفت: ما در این اجلاس به یاد میآوریم که غذا هرگز تنها یک کالا نیست، بلکه خاطره، هویت، حاکمیت ملی و در نهایت، بقاست. وی افزود: چالشهای بزرگی پیش رو داریم اما در عین حال فرصتهای زیادی هم از نوآوریهای دیجیتال گرفته تا رویههای بومی و همچنین کشاورزی هوشمند و راهحلهای تامین مالی (فاینانس) فراگیر در اختیار داریم.