آب و غذا

تولید 17 درصد کشمش کشور در همدان

تولید 17 درصد کشمش کشور در همدان

مدیر امور باغبانی سازمان جهاد کشاورزی از تولید 17 درصد کشمش کشور در استان همدان خبرداد.

حجت‌الله شهبازی بیان کرد: به‌طور متوسط از هر چهار کیلوگرم انگور، یک کیلو کشمش به دست می‌آید. البته به غیر از کشمش تولید شیره را داریم که حدودا پنج هزار تن از انگور استان تبدیل به 870 کیلوگرم شیره می‌شو و ملایر نیز یکی از قطب‌های مهم شیره است. همچنین باسلوق، آبغوره و سرکه را نیز در استان داریم که درصد کمتری را به خود اختصاص می‌دهد.

بیشترین رقمی که در استان همدان کشت می‌شود، رقم سفید بیدانه است و برای تولید کشمش استفاده می‌شود.

در سال 1400 و متناظر با آن در دنیا، یک میلیون و 251 هزار تن تولید کشمش داشتیم. تولید کشمش در ایران 285 هزار تن است که کشور ما بعد از کشور ترکیه رتبه دوم را دارد و در استان همدان 49 هزار تن تولید داشتیم که بیش از 17 درصد کشمش کشور را تولید کردیم و رتبه دوم را داریم.

صادرات استان بیشتر به‌صورت کشمش است. از 49 هزار تن تولید استان بیش از 37 هزار تن آن صادر شده است و ارزش صادرات استان نیز 57 میلیون دلار بوده است.

با توجه به آخرین آماری که مربوط به سال 1400 است، در کل کشور بیش از 315 هزار هکتار سطح زیر کشت انگور و سه میلیون و 151 هزار تن تولید داریم. در تولید انگور کشور رتبه 12 سطح و رتبه 11 تولید را داریم.

بیش از پنج میلیون تن صادرات انگور به‌صورت تازه خوری به بازارهای هدف داریم و ارزش صاردات 6/9 میلیارد دلار است. صادرات انگور در کشور بیش از 38 هزار تن و نزدیک به 17 میلیون دلار بوده است که عدد قابل توجهی نیست. جایگاه ایران در صادرات کشمش اهمیت بالاتری دارد.

در استان همدان سطح زیر کشت انگور 21 هزار و 975 هکتار است که در سال 1400 بیش از 425 هزار تن تولید داشتیم.

ما در استان همدان 7/2 درصد سطح باغات انگور کشور را داریم که برابر با رتبه چهارم است و 12/8 درصد تولید را داریم که معادل با رتبه دوم کشور است.

سرانه تولید انگور در دنیا 18 کیلوگرم است، یعنی به ازای هر نفر 18 کیلوگرم انگور تولید می‌‎شود. این سرانه در کشور ما 39 کیلوگرم و در استان همدان 245 کیلوگرم است. این سرانه مزیت تولید در استان همدان را نشان می‌دهد. 

رداشت انگور از اواسط شهریورماه آغاز می‌شود، اما متاسفانه امسال به‌دلیل خسارت سرمازدگی در کل باغات کشور با کاهش عملکرد مواجه خواهیم بود. 280 هزار تن از کل باغات استان همدان آسیب دیده که 204 هزار تن آن فقط انگور بوده است.

پیش‌بینی تولید ما حدودا 430 هزار تن بود اما با توجه به خسارات وارد شده، احتمالا 230 هزار تن تولید داشته باشیم.

در سال‌های اخیر با اجرای طرح فراز انگور، نزدیک به بیش از 291 هکتار را امسال نیز این برنامه را با 150 هکتار در صورتی که منابع مالی آن برای ما تامین شود برنامه‌ریزی کردیم.

طرح فراز انگور، یکی از اقدامات مهم است که باعث می‌‎شود بهره‌وری آب را بالا برود و در مصرف آب نیز صرفه‌جویی شود. بیشتر کارهای تکمیلی که در این طرح انجام می‌دهیم اصلاح سیستم سنتی به آبیاری نوین است که قطعا به مدیریت آب کمک می‌کند./ایانا

نظرات