آب و غذا

افزایش 28 هزار تنی میزان تولید بذر جو اصلاح‌شده در کشور

افزایش 28 هزار تنی میزان تولید بذر جو اصلاح‌شده در کشور

عضو هیات علمی سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی اعلام کرد: میزان بذر جو اصلاح‌شده کشور از ۲۰ هزار تن در سال ۱۳۹۳ به ۴۸ هزار تن در سال ۱۴۰۲ رسید.

به گزارش آب و غذا به نقل از وزارت جهاد کشاورزی ، مهران شرفی‌زاده افزود: محصول جو به عنوان یکی از غلات اصلی دنیا، نقش مهمی در کشاورزی و امنیت غذایی کشور دارد، این محصول افزون بر تغذیه دام‌ها، در تهیه فرآورده‌های تخمیری نیز استفاده می‌شود و از نظر اقتصادی و تولید محصولات پروتئینی مانند گوشت و مرغ، تأثیر مستقیمی دارد، چرا که ۷۰ درصد هزینه محصولات پروتئینی مربوط به خوراک دام است.

تولید بذر جو، از مراحل مهم در کشاورزی است که نیازمند برنامه‌ریزی دقیق برای حفظ خلوص ژنتیکی بذر است که موسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال کشور وظیفه نظارت بر این فرآیند را بر عهده دارد.

عضو هیات علمی موسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال، با اشاره به اهمیت تولید جو در ایران، این غله را یکی از محصولات کلیدی در تامین خوراک دام و کاهش هزینه‌های تولید محصولات پروتئینی مانند گوشت و مرغ معرفی کرد.

جو به دلیل مقاومت بالا در برابر خشکی، شوری خاک و دمای بالا، یکی از غلات سازگار با شرایط اقلیمی ایران است و می‌تواند در مناطق با بارندگی کم نیز محصول‌دهی مناسبی داشته باشد.

وی همچنین بر اهمیت تولید بذر اصلاح‌شده جو تاکید کرد و افزود: بدون بذر خوب و اصلاح‌شده حتی با تأمین نهاده‌های اصلی، عملکرد مطلوب حاصل نمی‌شود.

شرفی‌زاده با اشاره به مشکلات تولید بذر، از قیمت پایین خرید تضمینی جو و واردات بی‌رویه آن و عدم پرداخت تسهیلات به موقع به تولید کنندگان بذر و همچنین نرخ بالای تسهیلات بانکی را به عنوان چالش‌های اساسی نام برد.

این عضو هیات علمی موسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر ونهال کشور خواستار حمایت بیشتر از تولیدکنندگان داخلی بخصوص تولید کنندگان بذر شد و گفت: برنامه‌ریزی‌های دقیق و نظارت موسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال نقش موثری در حفظ خلوص ژنتیکی و افزایش تولید بذر جو داشته است.

حمایت‌های مالی و قیمت‌گذاری عادلانه می‌تواند انگیزه کشاورزان برای کشت جو را افزایش داده و تأثیر مثبتی بر اقتصاد کشاورزی کشور داشته باشد.

با تدوین سیاست‌های حمایتی دولت، افزایش سرمایه‌گذاری در تحقیقات بذر و تولید هسته های اولیه بذر و جلوگیری از واردات بی رویه جو در زمان برداشت می توان در تولید این محصول خودکفا شد.

نظرات