با تصویب سند ملی دانش بنیان امنیت غذایی ایران در سال ۱۴۱۱ کشوری برخوردار از امنیت غذایی متکی بر ظرفیت ها و قابلیتهای مردم محور، با تکیه حداکثری به تولید داخل خواهد بود.
طی هفته گذشته سند ملی دانشبنیان امنیت غذایی توسط شورای عالی سلامت و امنیت غذایی شورای عالی انقلاب فرهنگی تصویب شد و وزارت بهداشت با تشکیل کمیسیونهای تخصصی عهدهدار اقدامات اجرایی این سند شد.
علاوه بر وزارت بهداشت که متولی اصلی سند است سایر کمیسیونها ازجمله کمیسیون کشاورزی، استاندارد و تولید غذا نیز هرکدام عهدهدار بخشی از اجرای سند ملی دانشبنیان امنیت غذا هستند.
با توجه به مفاد این سند، اجرایی شدن کامل آن میتواند باعث تأمین کالای اساسی در داخل مرزهای ایران شود که این امر موجب استقلال کشور درزمینهٔ امنیت غذایی و بهتبع آن اقتدار بیشتر ایران خواهد شد.
ازجمله اهداف این سند، تأمین غذای موردنیاز مردم، کرامت در دسترسی به غذا، رونق اقتصاد کشاورزی و همچنین کشاورزی دانشبنیان است.
در این سند در خصوص تعریف امنیت غذایی آمده است: دسترسی فیزیکی، اقتصادی و عادلانه همه مردم در طول زندگی به غذای کافی، سالم، مغذی و حلال، جهت رفع نیازهای یک رژیم تغذیهای سازگار باسلیقهها و ترجیحات آنها برای برخورداری از یک زندگی سالم و فعال که دارای چهار رکن فراهمی، دسترسی، سلامت و مصرف و تابآوری است.
در چشمانداز این سند آمده است: ایران در سال ۱۴۱۱ کشوری است برخوردار از امنیت غذایی متکی بر ظرفیتها و قابلیتهای مردم محور، با تکیه حداکثری به تولید داخل از طریق افزایش ضریب نفوذ دانش، ارتقای بهرهوری و اعتلای فرهنگ کشاورزی، دسترسی فیزیکی و اقتصادی آحاد جامعه به غذای کافی، سالم، ایمن، مغذی، با اصالت، حلال، طیب و باکیفیت بر مبنای الگوی مصرف بهینه مبتنی بر سبد غذایی مطلوب، با حفظ پایداری منابع پایه آبوخاک و حفظ تنوع زیستی، خواهد شد.
پیشازاین مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت، احمد اسماعیلزاده درباره اجرای «سند ملی دانشبنیان امنیت غذایی»، توضیح داد: این سند اخیراً توسط ریاست جمهوری به وزیر بهداشت ابلاغشده است و ایشان نیز متولی اجرای این سند شدهاند.
اسناد متفاوتی توسط دفتر بهبود تغذیه، سازمان ملی استاندارد، سازمان غذا و دارو، وزارت جهاد کشاورزی، شورای عالی انقلاب فرهنگی، مرکز پژوهشهای مجلس و... تهیهشده است که همه آنها تجمیع و تحت عنوان سند ملی دانشبنیان امنیت غذایی و تغذیه به تصویب شورای عالی سلامت و امنیت غذایی و شورای عالی انقلاب فرهنگی رسیده است.
در سند ملی دانشبنیان امنیت غذایی و تغذیه فعالیتهای متعددی برای هر دستگاه ذکرشده است که ذیل کمیسیونهای نامبرده شده بررسی میشود و هر کمیسیون اقدامات خود را هر شش ماه یکبار به دبیرخانه شورای عالی سلامت و امنیت غذایی گزارش خواهد داد.
سازمان تات مرکز حکمرانی امنیت غذایی
عبدالحسین خسرو پناه، دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی در خصوص این سند بیان کرد: اهمیت امنیت غذایی آنقدر زیاد است که با به خطر افتادن آن، سایر امنیتها هم تحت تأثیر قرار خواهد گرفت به همین دلیل اهمیت تلفیق دانشبنیان و بحث امنیت غذایی بیشازپیش آشکار خواهد شد.
با توجه به ظرفیت بالای رسانهای سازمان تات، ارتباط شبکهای مجموعههای علمی و کشاورزی باید در دستور کار باشد و وضعیت سنجی از دانش کشاورزی شود تا همه فعالان این حوزه آگاه باشند. همچنین لازم است تا مرکز راهبردی دانش و فناوری کشاورزی ایجاد شود.
مرکز حکمرانی امنیت غذایی و شبکهای، سازمان تات است و اگر وزارت جهاد کشاورزی درزمینهٔ سند امنیت غذایی حکومتداری میکند کار تات حکمرانی امنیت غذایی ست و این حکمرانی باید شبکهای باشد./ایانا