۳۰ درصد از محصولات کشاورزی در ایران تبدیل به ضایعات میشود. با کاهش یک میلیون تن ضایعات سبزی و صیفی، امکان افزایش صادرات تا حدود ۵ میلیون تن فراهم میشود.
آمارها در حوزه میزان تولید محصولات کشاورزی در کشور متفاوت است؛ این عدد از ۸۵ تا ۱۲۵ میلیون تن در سال متغیر است. این آمار هر چقدر باشد عنوان میشود ۲۵ تا ۳۰ درصد آن به عنوان ضایعات از بین میرود. تولید ضایعات در کشور آمار بالایی دارد و بخشی از این موضوع به نبود صنایع تبدیلی در کشور بر میگردد. محصولات اندکی در صنایع تکمیلی با افزایش ارزشافزوده وارد شبکه توزیع و بعضاً صادرات میشود. در حالی که این عدد ظرفیت افزایش بسیار بالایی با حجم تولیدات زراعی و باغی دارد. قارچ، تخم مرغ و.... قابلیت تبدیل شدن به محصولات کنسروی را داشته و میتواند در سبد غذایی را کاملتر کند. حتی صادرات این محصولات نسبت به کالاهای خام با فسادپذیری کمتری همراه است.
معاون امور زراعت این وزارتخانه در جلسه شورای مدیران معاونت امور زراعت اظهار کرد: اگر بتوانیم یک میلیون تن ضایعات سبزی و صیفی جات را کاهش دهیم، امکان افزایش صادرات تا حدود ۵ میلیون تن و کسب درآمد حدود ۱.۵ میلیارد دلار برای اقتصاد کشور فراهم میشود.
طبق برآوردها در این راستا همچنین شاهد صرفهجویی معادل حدود ۲۰۰ میلیون متر مکعب آب در حوزه کشاورزی خواهیم بود. وی در این جلسه بر توسعه صنایع تبدیلی و تکمیلی، به کارگیری سیستمهای حمل و نقل یخچالدار و عملیات بهزراعی به منظور کاهش ضایعات محصولات به ویژه در حوزه سبزی و صیفی تاکید کرد./مهر